Cum ne ferim pielea de pericolele anotimpului cald?

Singurul și cel mai important lucru pe care îl putem face, pentru a ne proteja pielea, este acela de a reduce gradul de expunere la soare. Asta înseamnă să folosim cremă de protecție solară, să purtăm îmbrăcăminte protectoare și să limităm timpul petrecut în aer liber, atunci când soarele este foarte puternic.

Pentru a păstra aspectul pielii cât mai frumos și sănătos, este necesar să ne purtăm delicat cu propria piele și să o hidratăm. Există, în schimb, nenumarate pericole la care ne expunem pielea, fără să ne dăm seama, însă există și soluții salvatoare.

Deteriorarea pielii produsă de soare

Aceasta este responsabilă de fotoîmbătrânire, principala cauză a deteriorării pielii, pe masură ce înaintăm în vârstă. Alegerea atentă a cremei de protecție solară și aplicarea adecvată a acesteia pot ajuta foarte mult la prevenirea deteriorării viitoare a pielii.

Este important să purtăm pălărie de soare și alte articole de îmbrăcăminte, atunci când stăm în aer liber, la soare. De asemenea, trebuie să putăm haine cu țesătură deasă, însă chiar și cea mai strictă utilizare a unei creme de protecție solară și purtarea unor haine protectoare nu sunt la fel de eficace ca minimizarea în primul rând a expunerii la razele UV periculoase.

honeymoon-vacay-style-cover

Razele soarelui sunt foarte puternice între orele 10:00 și 14:00, așa că este mai benefic să petrecem timp în aer liber, pe timpul dimineții sau al după-amieii târzii, dar și la umbră, atunci când avem ocazia, fiind necesar să avem grijă si la razele de soare care sunt reflectate de apă, de nisip sau zăpadă.

Medicamentele

Dacă luăm anumite medicamente, expunerea la soare poate provoca daune suplimentare pielii. Astfel de medicamente, denumite fotosensibilizante, cresc sensibilitatea la radiațiile UV. Reacțiile includ: piele extrem de  roșie, urticarie, inflamație și piele descuamată, cu senzația de mâncărime. Medicamente care provoacă fotosensibilitate sunt: medicamentele pentru acnee, antibioticele, antihistaminicele, medicamentele pentru diabet zaharat, diureticele, medicamentele pentru inimă și anumite calmante.

Radiațiile infraroșii

O cauză mai puțin întâlnită a deteriorării pielii o reprezintă expunerea la radiațiile infraroșii, adică la căldură. Nu este o cauză majoră a deteriorării pielii, dar cercetătorii consideră ca s-ar putea adăuga la efectele razelor UV. Unele expuneri pot apărea la locul de muncă, cum ar fi cazul unui bucătar care preia comenzi rapide și  care stă în apropierea unei sobe fierbinți sau în fața lămpilor de căldura cu radiații infraroșii.

Fumatul

Acesta este recunoscut, de mult timp, drept una dintre principalele cauze a  apariției ridurilor. Expunerea la fumul țigaretei scade fluxul sanguin din vasele mici, contribuind la deteriorarea țesutului conjunctiv, care este esențial pentru aspectul neted al pielii.

Fumatul este asociat cu pierderea elasticității pielii, dar este și fototoxic, devenind mai nociv în prezența razelor UV. Un studiu realizat în 2013 pe 79 de perechi de gemeni identici, dintre care doar unul dintre gemeni fuma, a relevat diferențe izbitoare la nivelul feței lor.

Substanțele iritante

Pe masură ce înaintăm în vârstă, pielea devine mai subțire și nu se mai vindecă la fel de ușor, așa că trebuie să avem grijă cum folosim sau lucrăm cu substanțele iritante. Substanțele care sunt foarte acide sau alcaline pot deteriora stratul superior al pielii făcându-l susceptibil la infecții. Praful și fumul, precum cel provocat de tutun, lemn și gaze, cum ar fi gazul lacrimogen, pot deteriora pielea.

Expresiile faciale

Râsul poate fi cel mai bun medicament, dar nu există nicio îndoială legată de faptul că expresiile faciale, care îl însoțesc, pot ajuta la formarea cutelor și liniilor, care apar de-a lungul timpului.

perfecte.ro_

Expresiile faciale sunt o componentă importantă a comunicării. Cu toate acestea, de fiecare dată când zâmbim, strângem din ochi, sau ne încruntăm, mușchii faciali se încordează și cauzează formarea cutelor de tip acordeon. Pielea tânără revine la loc, dar pielea care îmbătrânește își pierde elasticitatea și fermitatea și aceste linii tind să rămână gravate în piele.

Bronzarea artificială

Este bine să evităm în totalitate solarul, care ne expune la radiații UV. Această radiație UV poate fi de 10 până la 15 ori mai puternică decât soarele de la miezul zilei. Mersul regulat la solar crește riscul de melanom cu peste 50%. O perioadă foarte scurtă de expunere la soare, trei zile pe săptămână, la nivelul brațelor și picioarelor, este suficientă.

Dacă mergem la un salon de „ bronzare artificială”, FDA recomandă să adresăm  3 întrebări importante personalului de la salon, pentru a ne asigura că suntem protejate: Ochii și zona din jur vor fi protejate? Nasul, gura și urechile vor fi protejate? Vom fi protejate, astfel încât să nu inhalăm pe nas sau gura spray-ul de bronzare?

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: harpersbazaar.ro, travelfashiongirl.com, clinicavereanu.ro, perfecte.ro. Sursă articol: reginamaria.ro