Cum să îți construiești un brand puternic în Social Media?

Sunt puține persoane care au posibilitatea de a capta atenția oamenilor așa cum o face Esra Dogramaci, Senior Editor pentru Digital Deutsche Welle. Cu un zâmbet larg și o atitudine pozitivă, Esra te captează de la primele cuvinte atunci când îți vorbește despre meseria sa ca jurnalist la una dintre cele mai renumite instituții media din lume.

Experiența sa o recomandă ca un bun profesionist în digital și social media: a activat la BBC World Service și a coordonat canalele de Youtube în peste 20 de limbi având în doar un an a înregistrat o creștere de 550%. Esra are însă o esență a moralității sociale.

Am trăit în peste 7 țări și am călătorit în toată lumea, eu fiind din Australia și cred că am fost norocoasă să cresc în această țară și să am astfel de oportunități. Pentru cei care nu au fost atât de norocoși cred că este important să oferi lumii ceva bun, să îți folosești abilitățile pentru a aduce o schimbare, iar eu fac asta prin intermediul jurnalismului, prin publicarea unor materiale ce produc o schimbare și pentru a scoate în evidență lucruri care contează cu adevărat. Asta mă motivează în fiecare zi.

Ne-am întâlnit cu Esra pentru a discuta punctual despre top 5 aspecte de care trebuie să ții cont atunci când ai un magazin online. 

1. Investește doar în canalele unde se află audiența ta

Audiența este prima de care trebuie să ții cont atunci când începi promovarea afacerii tale. Există această tendință de a investi pe toate canalele de promovare, în speranța de a ajunge la toată lumea, dar de fapt provocarea este să folosești acel canal de comunicare specific grupului tău țintă.

O metodă simplă prin care poți să afli cărui grup țintă te adresezi este să îți pui câteva întrebări precum:
– Cine este audiența ta?
– În ce oraș locuiesc?
– Câți ani au?
– Trăiesc în mediul urban sau rural?
– Ce educație au?

photo-1478301672914-6eba52f60d13

Aceste întrebări sunt punctul de plecare pentru definirea audienței tale. Social media este foarte vastă, de aceea după ce ai stabilit care îți este audiența trebuie să identifici canalul de comunicare corespunzător ei. Acest pas este foarte important pentru că în loc să investești în toate canalele de comunicare, îți poți focusa atenția doar pe cele unde este prezent publicul tău, în acest fel te poți axa pe ceea ce știi să faci mai bine și doar apoi să te extinzi și în alte medii.

2. Stabilește o relație apropiată cu audiența ta

Odată ce cunoști publicul căruia te adresezi, natural este să stabilești o relație cu el. Branduri mari precum North Face sau Lulu Lemon nu încearcă doar să vândă, scopul lor este să stabilească o relație cu consumatorii.

Acest proces duce la fidelizarea publicului urmând ca acesta să se raporteze brandului la un nivel mai personal, facilitând astfel relația dintre cele două. Succesul nu se măsoară în numărul mare de followeri, un brand puternic se va axa tot timpul pe calitatea relației dintre el și consumator, dar și pe calitatea lui ca entitate.

photo-1524048824421-51d2958dc634

3. Găsește-ți propria voce

Toate punctele menționate până acum merg mână-n mână. Ai stabilit publicul țintă, ai aflat care este cel mai potrivit canal unde îl găsești și ai reușit să comunici cu el, implicit să stabilești o relație. Următoare etapă este să îți păstrezi brandul autentic și să ai propria voce. Există multe branduri apărute de mult timp pe piață, dar care nu reușesc să capteze atenția generației millennials și încearcă prin diferite metode să comunice cu aceștia, depunând însă eforturi prea mari.

Din această cauză nu reușescc să își fidelizeze consumatorii, deoarece procesul nu este unul natural. În acestă situația Esra afirmă că cel mai bine este să fii tu însuți, deoarece este singura modalitate prin care poți atrage oamenii de partea ta.

photo-1527234639945-70d78416bd7d

4. Nu măsura succesul în social media prin vizualizări

lumea are tendința de a se panica atunci când aude de cifre, dar atunci când vorbim despre lumea digitală, cifrele sunt de partea noastră. Online-ul are o mare importanță deoarece îți poți măsura performanța, în acest fel îți poți evalua constant progresul.

Multe branduri măsoară succesul în vizulizări, dar o vizualizare pe Facebook spre exemplu, durează 3 secunde. În acest caz dacă tu creezi conținut care beneficiază doar de 3 secunde de „glorie”, trebuie să te întrebi ‘Asta înseamnă succesul pentru mine?’.

Cel mai important este să obții reacții din partea publicului, să îl faci să interacționeze cu brandul tău, prin like-uri, comentarii, share-uri. Scopul final al brandului este să creeze pentru audiența sa o experiență complexă, iar toolurile precum Google Analytics ne ajută să interpretăm cifrele astfel încât experiența să fie cât mai memorabilă și să rămână întipărită în mintea consumatorului.

5. Fii deschis să riști!

Experimentează! Dacă deții un set de skilluri la care excelezi, trebuie să ții cont de faptul că online-ul se dezvoltă rapid și este într-o continuă schimbare, de aceea pot apărea noi tehnologii și modul în care tu făceai lucrurile să sufere modificări. De aceea este foarte important să nu îți fie teamă să experimentezi, dar mai ales să eșuezi, deoarece a eșua înseamnă a crește. Dacă livrezi conținut de calitate și relevant, nu îți bombardezi audiența cu sute de postări și poze, salvezi timp pe care îl poți dedica perfecționării.

Surse foto: Arhiva personală, Unsplash.com

By Mădălina Hodorog