Cum să nu mănânci în exces: 6 sfaturi pentru slăbit și controlul dietei

Tentatiile sunt la tot pasul si indiferent de preferintele culinare ajungem sa mancam in exces fara sa vrem, obicei care ne afecteaza nu doar silueta ci si sanatatea. Stresul, stilul de viata alert, presiunea sociala sau pur si simplu o seara relaxanta cu prietenii pot avea repercursiuni nefaste asupra organismului. Micile placeri vinovate aduc cu ele pe langa starea de bine si kilograme in plus. Indiferent daca ne-am propus sau nu sa ne oprim, uneori picam fara sa vrem in gaura neagra a mancatului fara limite.

Mancatul in exces poate prezenta diverse riscuri si consecinte negative pentru bunastarea noastra fizica si mentala. Daca va chinuiti sa slabiti, excesul de alimente poate fi unul dintre motivele majore. Lupta cu kilogramele in plus va deveni mult mai usoara daca obtinem un control asupra obiceiului de a manca in exces.

Consumul excesiv de alimente poate duce la cresterea in greutate si la cresterea riscului de obezitate, care este asociata cu numeroase probleme de sanatate, cum ar fi boli cardiace, diabet de tip 2, hipertensiune arteriala si anumite tipuri de cancer. Mai mult decat atat, modelul ciclic al supraalimentarii, urmat de comportamente restrictive, poate perturba indicii naturali ale foamei si satietatii, facand mai dificila mentinerea unei abordari echilibrate si intuitive a alimentatiei. Prin urmare, este esential sa acordam o atentie deosebita aportului alimentar, sa ascultam semnalele corpului si sa cultivam o abordare sanatoasa si durabila pentru a ne hrani.

Pentru a fi in forma si a ne mentine sanatosi trebuie sa punem capat acestui obicei nesanatos. Asadar, iata 6 sfaturi despre cum putem evita mancatul in exces.

1. Evitati sa mancati cand sunteti stresati

Stresul este un declansator obisnuit de supraalimentare. Cand ne simtim stresati sau coplesiti, este usor sa apelam la mancare ca o sursa de confort. Studiile au constatat ca stresul acut creste consumul de alimente dulci si alimente bogate in grasimi, ceea ce duce la cresterea in greutate. Pentru a rupe acest obicei, este important sa gasim modalitati alternative de a gestiona stresul. Angajarea in activitati care reduc stresul, cum ar fi exercitiile fizice, meditatia, exercitiile de respiratie profunda sau practicarea de hobby-uri pot ajuta la distragerea atentiei de la alimentatia emotionala.

2. Optati pentru mese sau gustari satioase

Includerea in regimul zilnic al alimentelor care mentin satietatea mai mult timp poate fi o strategie eficienta pentru a preveni supraalimentarea si pentru a ajuta la pierderea in greutate. Alimentele bogate in fibre, cum ar fi cerealele integrale, fructele si legumele, ofera satietate si favorizeaza senzatia de satietate. In plus, includerea alimentelor bogate in proteine, cum ar fi carnea slaba, carnea de pasare, pestele, leguminoasele si produsele lactate poate ajuta la reducerea senzatiei acute de foame si la reducerea probabilitatii de a manca in exces. Studiile au constatat ca mesele bogate in proteine ajuta la o senzatie mai mare de satietate.

Timpul insa este cel mai mare dusman al dietelor si al kilogramelor in plus. Din lipsa de timp, alegerile alimentare ajung sa fie de cele mai multe ori gresite. Mai mult decat atat, imposibilitatea de a gati si de a manca sanatos, face ca recomandarile de mai sus sa nu poata fi puse in practica.

Solutia salvatoare se numeste NUPO si vine din Danemarca. Cu o istorie de 41 de ani, dieta tarilor scandinave, originara din Danemarca, ofera produse pentru cei care doresc sa urmeze o dieta de slabit si sa isi mentina greutatea. Dieta de slabit Nupo asigura scaderea eficienta si sigura in greutate, fiind o dieta saraca in calorii, dar care contine cantitatea corecta si completa de peste 34 de nutrienti: proteine, nutrienti, vitamine si minerale esentiale organismului, care au rolul de a mentine organismul echilibrat pe toata durata procesului de slabire.

Daca doriti sa inlocuiti comod, rapid si sanatos o masa, Nupo are solutia prin Nupo One Meal. Pe langa gustul foarte placut, inlocuitorii de mese One meal au din punct de vedere nutritiv, o compozitie completa si corecta, fiind recomandati atat pentru pierderea in greutate, cat si pentru mentinerea greutatii, dar si a unui stil de viata sanatos. Shake-urile, batoanele si clatitele Nupo One Meal sunt ideale pentru zilele incarcate sau dupa antrenament, pentru a tine sub control aportul de calorii. 

In perioadele cu activitate intensa, majoritatea apeleaza la alimentele cu valoare nutritiva mica, care sunt bogate in calorii, grasimi, zahar, sare sau cafeina, care nu fac decat sa dezechilibreze organismul si sa duca la cresteri in greutate.  De aceea, Nupo One Meal  este solutia ideala pentru a inlocui rapid si comod o masa, fara a avea grija caloriilor si a nutrientilor. Inlocuitorii de mese One Meal asigura inlocuirea a 1-2 dintre mesele principale ale zilei, furnizand cca. 200 de calorii per masa.

Daca vreti o gustare rapida intre mese, gustarile proteice de la Nupo sunt alegerea ideala. Au un continut crescut de proteine si sunt recomandate ca gustare rapida intre mese sau ca o buna alternativa la snack-urile pline de calorii si cu un continut nutritiv scazut si dezechilibrat. Batoanele proteice Nupo reprezinta o gustare delicioasa, au o consistenta moale si cremoasa, cu continut foarte crescut de proteine, dar cu extrem de putine calorii. Sunt ideale pentru mentinerea greutatii sau pierderea kilogramelor in plus, dar si inainte si dupa antrenamentele sportive, datorita continutului crescut in proteine. Un baton proteic Nupo are numai 137 kcal, iar continutul proteic este in proportie de 29%.

3. Evitati sa mancati in timp ce va uitati la televizor

Mancatul in timp ce ne uitam la televizor sau implicarea in alte activitati care ne distrag atentia poate dezechilibra organismul. Cand atentia noastra este impartita, este posibil sa consumam mai multe alimente decat avem nevoie de fapt. Studiile au demonstrat ca practicarea atentiei in timpul meselor reduce consumul de alimente si creste placerea de a manca. Pentru a combate acest lucru, trebuie sa facem un obicei din a lua masa intr-o zona fara distrageri. Concentrati-va pe experienta senzoriala de a manca, savurati fiecare muscatura si acordati atentie semnalelor de foame si de satietate ale corpului. Fiind atenti si prezenti in timpul mesei, este mai putin probabil sa mancam in exces.

4. Respectati programul de somn

Privarea de somn afecteaza reglarea hormonilor poftei de mancare, ducand la cresterea foamei si a apetitului. Cercetarile au aratat ca privarea de somn este asociata cu niveluri crescute ale grelinei (hormonul foamei) si niveluri reduse de leptina (hormonul satietatii) . Acest dezechilibru hormonal poate duce la cresterea poftei de alimente bogate in calorii si carbohidrati.

5. Mentineti nivelul optim de hidratare

Consumul unei cantitati adecvate de apa pe parcursul zilei este esential pentru bunastarea generala si poate ajuta, de asemenea, la prevenirea supraalimentarii. Uneori, corpul nostru confunda setea cu foamea, determinandu-ne sa recurgem la gustari inutile. Pentru a mentine nivelul optim de hidratare, tineti o sticla cu apa in permanenta si beti apa in mod regulat. Consumul de apa inainte de masa poate ajuta, de asemenea, la crearea unei senzatii de satietate, reducand probabilitatea de a manca in exces.

6. Urmariti-va progresul

Urmarirea progresului poate fi un instrument puternic in combaterea supraalimentarii. Pastrati un jurnal alimentar sau utilizati o aplicatie mobila pentru a va inregistra mesele, gustarile si emotiile asociate cu mancatul. Aceasta practica creste constientizarea de sine si ajuta la identificarea tiparelor sau declansatorilor care duc la supraalimentare. In plus, urmarirea progresului va permite sa sarbatoriti succesele si sa faceti ajustari acolo unde este necesar.

Depasirea supraalimentarii necesita o abordare pe mai multe planuri care abordeaza atat aspectele fizice, cat si cele emotionale. Urmand aceste sfaturi puteti dezvolta o relatie mai sanatoasa cu mancarea si puteti recapata controlul asupra obiceiurilor alimentare.