Potrivit Facebrands, în România sunt înregistrați pe rețeaua de socializare Facebook 9.600.000 de utilizatori. Folosim Facebook pentru a vorbi cu prietenii, pentru a posta fotografii sau articole care ne plac, pentru a afla ce fac vedetele sau care sunt ultimele știri. Dar Facebook-ul poate fi și foarte util în promovarea afacerilor, pentru că se poate crea o relație directă cu clientul.
Pentru ca Facebook-ul să îți fie de ajutor în promovarea muncii pe care o depui, trebuie să fii atentă la câteva acțiuni care vor spori vizibilitatea postărilor tale și vor ajunge exact la target-ul pe care îl dorești.
În primul rând, atunci când creezi pagina alege categoria potrivită (companie, organizaţie sau instituţie, brand sau produse șamd.) şi completează toate informaţiile relevante despre companie. Folosește cuvinte simple, exprimări concise și într-o abordare prietenească. Rigiditatea nu are ce căuta pe Facebook!
După cum știi deja, vei avea nevoie de un cover photo şi o poză de profil. Ai grijă ca acestea să fie profesionist realizate și extrem de relevante pentru brandul tău. Pozele trebuie să vorbească de la sine, iar utilizatorul (deci potențialul client) să înţeleagă rapid care este obiectul tău de activitate.
Completează toate câmpurile din secţiunea Despre tine, deoarece acest lucru va crește credibilitatea. Ai grijă și la setările paginii (poți avea mai mulți administratori sau poți da funcții de editori angajaților, stabilește dacă tag-urile sau comentariile de la utilizatori necesită aprobare sau nu înainte de a fi făcute publice, activează notificările).
Pas cu pas, pagina de Facebook trebuie să fie de fapt o mică (sau mare) comunitate. Creează postări personalizate, adrezează-te cât mai familiar, fă utilizatorul să simtă că are ceva de spus într-un comentariu. Integrează link-ul către pagina de Facebook în toate formele de comunicare pe care le ai cu publicul tău (în e-mail-urile de mulţumire pentru comandă, în pliante, în comunicatele de presă).
Variază postările! Poți posta link-uri către materiale, produse, interviuri, dar nu uita de postările tip foto (poți arăta o zi la birou, fotografii cu angajații companiei care lucrează pentru a rezolva cererile clienților, sediul, produsele noi, sau chiar fotografii primite de la clienții mulțumiți, dacă aceștia își dau acordul) și de postările video. Conținutul video a devenit foarte popular în rândul publicului online.
Este esențial să fii cât mai activă și să răspunzi comentariilor și mesajelor private primite. Acest lucru va arăta seriozitatea și importanța pe care o acordă firma clientului.
Nu în ultimul rând, trebuie să investești. La început trebuie să aduni publicul, trebuie ca utilizatorii să știe că exiști. Așadar, promovează-ţi postările. Facebook oferă această posibilitate contra-cost și îți oferă la final și rezultatele promovării (la câte persoane a ajuns postarea respectivă). În funcţie de obiectivul tău şi de strategia de conţinut, alege tipul de campanie potrivit (de Page Likes, Post Engagement, Website clicks).
By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman
Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.
Sursa foto: www.freepik.com