„Dacă există pasiune pentru munca depusă, atunci motivația va veni din valoarea adusă și satisfacția lucrului bine făcut” | Elena Neațu, Low-Code Engineer Plant an App

Elena Neațu a absolvit Facultatea de Arhitectură de Interior și a activat în acest domeniu timp de aproximativ patru ani. Și-a dat seama însă că are nevoie de o schimbare, așa că, pentru ea, reconversia profesională a fost soluția.

 

După un research amănunțit, s-a orientat către domeniul IT care a atras-o pentru că este unul dinamic și în continuă dezvoltare. Astfel, a urmat un curs de formare și a acumulat informațiile necesare încât să înceapă o carieră în această arie. În prezent, ocupă funcția de Low-Code Engineer în cadrul companiei Plant an App, unde împreună cu echipa de implementări, dezvoltă aplicații de business. 

 

Cum ai descrie domeniul tău de activitate și cum l-ai ales? 

 

Domeniul IT este unul complex, dinamic și în plină dezvoltare. În contextul actual al pandemiei, putem vedea influențele reale pe care le are în viața de zi cu zi și felul în care facilitează lucrurile din jurul nostru. Faptul că este prezent în toate domeniile de activitate este un mare avantaj. Îmi place să spun despre domeniu meu de activitate că încurajează cercetarea, stimulează gândirea și oferă multe oportunități. Mereu apar noi provocări, întâlnești oameni creativi și ai contact cu business-uri diferite.

 

Experiența profesională anterioară m-a condus indirect către activitatea pe care o am acum. Am absolvit Facultatea de Arhitectură de Interior din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și am profesat timp de 4 ani și jumătate în acest domeniu. De pe băncile liceului, designul interior părea alegerea firească pentru mine pentru că îmbina latura creativă cu cea tehnică. Acest domeniu mi-a oferit șanse de învățare și m-a format profesional. În tot acest timp, am evoluat de la arhitect junior, la Project Manager, apoi la Product Manager. 

 

Deși nu am urmat calea tradițională în carieră, rolurile ocupate anterior m-au ajutat să îmi descopăr abilitățile și să-mi canalizez energia către direcția potrivită. 

 

Orientarea către acest domeniu a survenit ca urmare a unei perioade de introspecție. Nu mă mai regăseam în ceea ce făceam și doream să învăț ceva nou. Știam ca IT-ul este un domeniu dinamic, cu diverse sectoare, unde poți să crești și să te dezvolți. A urmat o perioadă de cercetare, în care m-am interesat ce ar implica o carieră în IT și ce arii de specializare există. Fiindcă am absolvit un liceu cu profil de Matematică-Informatică, aveam deja câteva cunoștințe de bază, iar pentru aprofundarea lor am urmat o serie de cursuri acreditate completate cu mult studiu individual. 

 

În prezent, lucrez în cadrul companiei Plant an App, ca Low-Code Engineer de mai bine de 2 ani și jumătate. Fac parte din echipa de implementări, iar alături de colegii mei, construiesc și configurez după cerințele unice ale fiecărui client, aplicații de business în platforma de dezvoltare low-code Plant an App. De asemenea, am și rolul de Technical Success Manager pentru clienți cheie, ceea ce implică o varietate de sarcini printre care management de proiect, gestionarea relației cu clienții, coordonare și dezvoltare de oportunități.

 

Cum a fost trecerea de la design de interior la IT? Povestește-ne puțin despre perioada ta de început. 

 

Tranziția de la design interior la IT a decurs mai ușor decât mă așteptam. Firește că un nou început implică emoții aparte. Venind dintr-un alt domeniu, îmi era teamă de unele preconcepții sau de faptul că trecerea ar putea fi dificilă decât am anticipat. Aveam deja experiența unui loc de muncă, însă mă aflam din nou în postura unui junior plin de entuziasm pentru noul drum. 

 

La început, poți avea sentimentul de „impostor”, pe care l-am depășit odată cu trecerea timpului și cu experiență dobândită. Aici, colegii mi-au oferit foarte mult sprijin și ajutor. Contează foarte mult colectivul cu care lucrezi, iar eu am norocul să fac parte dintr-o echipă extrem de dedicată și talentată. De altfel, mediul din interiorul companiei este unul relaxat, se comunică constant și există feedback imediat. 

 

Am avut și o perioadă de training, în care am dezvoltat un proiect intern, iar apoi am trecut către proiecte mici, apoi pe cele de mari dimensiuni ale clienților. Experiența anterioară a facilitat adaptarea la noul domeniu deoarece eram deja obișnuită cu lucrul în cadrul unei echipe și coordonarea de proiecte. 

Care este specializarea ta curentă în domeniul IT și cum ai descrie munca ta de zi cu zi în cadrul echipei Plant an App? 

Sunt Low-Code Engineer și Technical Success Manager în cadrul companiei Plant an App. Împreună cu colegii din echipa de implementări, dezvolt aplicații de business folosind platforma noastră de low-code. 

 

Ziua de lucru începe cu o scurtă ședință cu toată echipa în cadrul căreia discutăm sarcinile curente, ce urmează să facem în ziua respectivă, la ce am lucrat în ziua precendetă și dacă întâmpinăm vreun obstacol. Acesta este momentul de sincronizare al departamentelor. Dacă este o zi de luni, atunci are loc și ședința de strategie a echipei de implementări, în cadrul căreia stabilim împreună cu Alex Agapie, managerul Departamentului și COO-ul companiei, activitatea fiecărei echipe pentru săptămâna în curs.

 

Pentru un proiect, lucrăm în echipe de 2-3 persoane, în funcție de complexitatea acestuia. Deși, fiecare echipă are proiectele sale alocate, ne consultăm cu privire la soluții sau dacă întâlnim vreun impediment. Avem un mediu de lucru agil, în care este încurajată comunicarea. În funcție de stadiul în care se află proiectele putem avea în cadrul zilei întâlniri online cu clienții, ședințe sau apeluri scurte între echipe pentru sincronizarea sarcinilor de lucru.

 

Activitatea zilnică la Plant an App pune accentul pe productivitate și performanță. Lucrăm cu cerințe complicate ce au nevoie de răspunsuri complexe, iar pentru mine acest lucru este o provocare pentru că îmi pot folosi abilitățile de rezolvare a problemelor și gândirea analitică.

 

Cât de mult contează pentru tine faptul că lucrezi într-un domeniu atât de incipient cum este low-code? Cum ai descrie acest lucru? 

 

Domeniul low-code este în plină dezvoltare și mă bucur că sunt martoră a acestui proces. Deși, este un concept relativ nou pe piață, el capătă din ce în ce mai multă amploare, în special acum, când nevoia de transformare digitală la nivelul organizațiilor s-a amplificat. Low-code a schimbat modul în care este abordată dezvoltarea unei aplicații deoarece permite o livrare mult mai rapidă a unei soluții ce poate fi pusă ușor în funcțiune.

 

Am observat acest lucru în cadrul propriilor proiecte la care am lucrat. Știam ce înseamnă să lucrezi la un proiect de dezvoltare software tradițional și numeroșii pași implicați. Folosind platforma low-code, după doar două săptămâni aveam deja dezvoltat un MVP (Minimum Viable Product), o aplicație funcțională ce conținea un set minimal de funcționalități cheie, pe care clientul putea să o testeze și să o folosească. Obținerea unui produs funcțional atât de rapid oferă o serie de avantaje pe care dezvoltarea tradițională de software nu are cum să le compenseze. Poți confirma cu clientul într-un stadiu incipient soluția pe care o oferi și, astfel, primești încrederea că te îndrepți către direcția cea bună. Transformarea atât de rapidă a unei idei într-un proiect funcțional demonstrează puterea pe care tehnologia low-code o are și oferă atât echipei de dezvoltare, cât și clientului validare asupra aplicației construite.

 

Domeniul low-code a reprezentat pentru mine un factor cheie în tranziția către domeniul IT. Fiind în postura de junior, am putut să mă implic încă de la început în proiecte și să contribui la dezvoltare folosindu-mă de tool-urile predefinite ale platformei. Cu timpul, mi-am îmbunătățit cunoștințele de SQL, Javascript, HTML, CSS, astfel încât acum pot să mă folosesc de flexibilitatea platformei și să customizez acțiunile pentru obținerea unei soluții optime. 

 

Platforma Plant an App este pentru mine mediul perfect unde pot experimenta, testa și obține un rezultat rapid și palpabil. Sunt implicată în tot procesul de dezvoltare al unei aplicații, iar acest fapt mă motivează și îmi menține mintea activă, orientată către căutarea de noi soluții.

 

Îmi dau seama de potențialul acestui domeniu și consider că va revoluționa felul în care firmele își vor desfășura activitatea și cum vor aborda proiectele de tehnologie.

 

Elena Neatu, Plant an App (1)

Dacă ar fi să faci o analogie între design și IT care ar fi aceasta? Găsești asemănări între cele două domenii? Dar diferențe? 

 

Există multe asemănări, deși poate acest lucru nu este evident la început. Ambele domenii sunt orientate către client și doresc să ofere un produs sau pachet de produse adaptate la cerințele și nevoile acestuia. Deși produsul final se încadrează în categorii diferite și abordarea managementului de proiect este diferită, ambele cazuri includ activități de coordonare, organizare, planificare și testare. Proiectul trebuie urmărit în permanență și implică luarea de decizii în orice moment pentru atingerea obiectivelor propuse inițial.

 

De asemenea, comunicarea cu clientul este extrem de importantă. Transparența și deschiderea către idei noi, înțelegerea nevoilor și previzionarea posibilelor probleme sunt factori cheie în buna desfășurare a oricărui proiect.

 

Fiindcă am fost responsabilă de coordonarea a numeroase proiecte și am condus o echipă de arhitecți formată din 9 persoane, am dobândit o serie de soft și hard skills pe care am putut să o transfer și în domeniul IT. Lucrul eficient în echipă, comunicarea între departamente, prezentarea problemelor și găsirea de soluții sunt elemente pe care mi le-am însușit și pe care le consider esențiale în desfășurarea activității de lucru.

 

Diferențele între cele două domenii apar în ceea ce privește varietatea de proiecte și, firește, la implementarea propriu-zisă a proiectului. Dacă în arhitectură erau necesare vizite la șantier, efectuarea de măsurători și randări și supravegherea montajului, în IT lucrurile se simplifică, iar dacă ne referim la low-code chiar și mai mult. 

Ce te inspiră și te motivează în viața de zi cu zi?

 

Sunt o persoană meticuloasă, motivată de muncă și rezultate. Consider că profesia, pe lângă familie, este unul dintre pilonii care dau sens vieții, iar din acest motiv este important ca experiența la locul de muncă să ofere un scop și un sentiment de împlinire.

 

Dacă există pasiune pentru munca depusă, atunci motivația va veni din valoarea adusă și  satisfacția lucrului bine făcut.

 

Care sunt cele mai importante trei sfaturi pe care le-ai oferi unei tinere care se gândește la reconversie profesională în IT?

 

Schimbarea domeniului profesional, indiferent care ar fi acesta, nu este o decizie ușoară și recomand o bună informare în prealabil. 

 

Primul sfat ar fi documentarea și descoperirea ariei de interes. Fie că întreabă prieteni care deja lucrează în domeniu, fie că se documentează online, e nevoie de o convingere fermă că aceasta este o schimbare pe care și-o dorește cu adevărat.

 

Domeniul IT este unul foarte variat, iar reconversia profesională trebuie să fie orientată către o direcție anume, de exemplu: low-code engineer, programare front/back end, testare, tehnician IT, analist de date ș.a. Ținând cont de multitudinea de resurse din prezent, recomand parcurgerea unui curs online gratuit sau accesarea unor tutoriale prin care să poată exersa și testa dacă este cu adevărat potrivită noua alegere.

 

Al doilea sfat este crearea unui plan de carieră. Se poate studia individual sau în cadrul unor cursuri plătite care te introduc într-o comunitate și facilitează procesul de învățare, însă, în ambele situații, este nevoie de mult timp și efort. Trebuie să fie pregătită să dedice timpul necesar și să fie conștientă de faptul că este un proces de învățare continuu și vor exista momente de impas.

 

Al treilea sfat este să nu-i fie frică să treacă la acțiune. Aici intervine și o pregătire psihologică și poate chiar financiară. În fața unei asemenea schimbări, intervine zona de confort, iar multe persoane se simt descurajate din cauza interviului de angajare unde vor trebui să justifice schimbarea de carieră. Vestea bună este că angajatorii din acest domeniu sunt deschiși la oportunități și caută oameni pasionați și dedicați.

 

Ce planuri de viitor ai? Ce îți dorești de la următorii cinci ani?

 

Sunt adepta dezvoltării continue, mai ales în acest domeniu în care trebuie să ții pasul cu noutățile. Îmi doresc să aprofundez cunoștințele acumulate până în prezent și să dobândesc abilități noi atât tehnice, cât și pe partea de soft skills. 

 

Nu sunt adepta planurilor pe termen lung decât, poate, în linii mari, deoarece viitorul este imprevizibil. Mă bucur cât pot de mult de prezent, iar azi pun baze solide pentru ziua de mâine. Nu știm ce ne rezervă viitorul, dar voi face tot posibilul ca mâine să fiu o persoană mai bună decât sunt azi.

 

Cum alegi să îți petreci timpul liber și ce te pasionează să faci?

 

Majoritatea timpul liber îl dedic familiei și prietenilor apropiați. Încercăm de cele mai multe ori să planificăm ieșiri în aer liber, care aduc o schimbare de mediu. Ținând cont de contextul actual al pandemiei, mă axez pe activități ce îmi dau energie.

 

Pe lângă acestea, dedic timp, poate nu atât de mult pe cât aș vrea, sportului. Am început să practic, de puțin timp, yoga și am descoperit efectul benefic asupra stării de spirit și al corpului. 

 

Cu excepția anului 2020, obișnuiam să planificăm câte o călătorie sau două pe an în afara țării, obicei pe care sper să-l reiau în anul 2021. 

 

Ce cărți ți-au plăcut și le-ai recomanda cititoarelor noastre?

 

O carte pe care o recomand cu toată încrederea este „Sapiens. Scurta istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari. Oferă o perspectivă asupra originilor omului și impactul pe care l-a avut specia noastră asupra planetei, odată cu dezvoltarea societății.

 

O altă carte pe care o recomand tuturor deoarece oferă claritate, induce disciplină și te direcționează către atingerea țelurilor este „12 Rules for Life” de Jordan B. Peterson. Reflectă asupra necesității îndeplinirii unui task dificil pentru aprecierea rezultatelor.