Pasionată cu adevărat despre tot ceea ce înseamnă frumusețe, Dana Sota și-a pus semnătura pe propria carte – Frumusețea se învață, vândută în peste 20.000 de exemplare. În prezent Dana este Spa & Wellness Consultant, organizează evenimente de beauty și sănătate și adesea este speaker la astfel de evenimente.
A deschis în 1999 primul centru de estetică facială și corporală din București, iar în paralel, punea bazele primului format de emisiune de beauty de la noi din țară. Începând cu 2004 a activat în presa scrisă, iar timp de 4 ani, Dana a semnat în fiecare săptămână câte un editorial de beauty.
În urmă cu mai bine de 14 ani și-a lansat blogul, devenit astăzi o revistă de beauty online, pe care publică constant și în prezent și pentru care a câștigat numeroase premii de-a lungul timpului. În plus, Dana este activă pe toate platformele de socializare, unde împărtășește comunității experiențele sale în materie de sănătate, înfrumusețare și nu numai.
Am stat de vorbă cu Dana despre vârstă și succes. Ne-a povestit despre cum s-a schimbat perspectiva ei asupra succesului de-a lungul timpului, despre frumusețe și cum o definește ea astăzi și care sunt lecțiile învățate în peste 20 de ani de experiență în domeniul beauty.
Bazat pe întreaga ta experiență, cum ai defini frumusețea? S-a schimbat sau rafinat această definiție de-a lungul timpului?
Oooo, da, percepția mea despre frumusețe s-a rafinat mult de-a lungul anilor.
Dacă la 20 de ani credeam că este vorba doar despre machiaj, la 30 am înțeles că, de fapt, o piele sănătoasă, curată și bine îngrijită înseamnă frumusețe.
Apoi, am realizat cât de importante sunt alimentația, hidratarea la interior, somnul, sportul, adică un stil de viață echilibrat. Toate acestea se văd pe chip, inclusiv ceea ce consumăm sau câte ore dormim pe noapte.
În momentul de față frumusețea pentru mine are multiple fațete, dar în egală măsură este un concept holistic. Trup, minte, suflet. Este vorba despre toate acestea, plus pace interioară, împăcare cu propriul corp și cu propriul drum, acceptare, iubire, împlinire sufletească, oameni frumoși cu vibe bun alături, care te încarcă de energie bună, călătorii și experiențe minunate.
Pasiunea pentru domeniul frumuseții te-a adus în punctul în care ai fost timp de 4 ani redactor-șef la revista Story, semnând editoriale de beauty, și apoi la o colaborare cu revista Marie Claire. Mai sunt valabile acele mecanisme astăzi?
Foarte multe articole pe care le-am scris sunt valabile și astăzi. În general în zona de îngrijire, pentru că despre asta scriam, nu s-au schimbat foarte multe. Sigur, tot timpul apar noutăți în ceea ce privește produsele, ingredientele, tratamentele, dar baza este aceeași.
În revista Story publicam articole de două ori pe lună, în mare majoritate noutăți – adică toate produsele de skincare, machiaj și parfumerie lansate la noi.
În revista Marie Claire aveam rubrica Tried & Tested și aici scriam despre tratamente, proceduri, terapii noi apărute în centrele estetice, spa și de înfrumusețare de la noi.
Ți-ai pus semnătura și pe propria carte – Frumusețea se învață. Cum ai hotărât să scrii o carte? Când și cum ai conștientizat că „frumusețea se învață”?
Cartea Frumusețea se învață este unul dintre cele mai dragi proiecte ale mele, am muncit doi ani la documentare și apoi, la scris. Ideea nu mi-a aparținut mie, ci Irinei Schrotter, care m-a întrebat într-o emisiune „Dana, știi atât de multe lucruri, de ce nu scrii o carte?”. Ea a plantat sămânța și apoi totul a venit firesc.
Am scris cartea la 45 de ani, aveam deja 10 ani de experiență în lumea de beauty, și am adunat în paginile ei toate informațiile pe care le-am considerat importante pentru femeile din România, indiferent de vârstă, și pentru cele care abia învățau rutinele de îngrijire, dar și pentru cele care cunoșteau deja anumite aspecte. Eu am considerat-o cartea de bază, un fel de biblie a frumuseții, pentru oricine dorește să aibă grijă de propria persoană.
Frumusețea, din punctul meu de vedere, se învață în fiecare zi, oră, minut. Este ceva cu care alegi să te înconjori în fiecare clipă.
Ne-ai mărturisit că pui mult accent pe sănătate, fiind de părere că frumusețea nu poate exista fără aceasta. Care sunt câteva principii de bază pe care le urmezi?
Așa este! Frumusețea fără sănătate, și aici mă refer și la cea mentală și emoțională, nu doar la cea fizică, nu poate exista.
Secretul meu constă în două cuvinte: disciplină și consecvență, în tot ceea ce fac bun pentru mine.
Indiferent că este vorba de rutina de îngrijire, mișcare, dietă sau somn.
Să dau câteva exemple concrete: nu există zi în care să nu aplic produse de îngrijire (serum în mod special) și SPF, fac sport de două-trei ori pe săptămână de la vârsta de 30 de ani, (de câțiva ani, Pilates pe Reformer), nu mănânc după ora 19:00 de peste 10 ani (sigur, există și excepții, dar sunt.. excepții), dorm 7-8 ore pe noapte.
Consider că suplimentele alimentare, luate așa cum trebuie și când trebuie, pot fi de un real ajutor. Merg la naturopat de două ori pe an, fac terapii intravenoase (vitamine, ozon, glutathion), de doi ani fac și Gerovital injectabil recomandat de medicul meu, Dr. Adrian Stănescu de la Clinica Oxxygene. Gerovitalul este un adevărat elixir al tinereții la îndemână, pe care chiar nu știu de ce nu îl recomandă mai mulți medici. Plus că este un produs românesc, foarte accesibil.
În ultimii ani am făcut „curățenie” în jurul meu și am rămas doar cu oamenii cu care rezonez, îmi creez experiențe frumoase, fac lucruri pentru mine fără să mă simt vinovată.
Nu, nu este vorba de egoism, consider că pentru a putea oferi celor din jur tot ceea ce avem mai bun în noi, trebuie să avem „paharul plin” – cum îmi place mie să spun. Abia atunci putem dărui.
Pentru mine este importantă și zona de spiritualitate, pe care nu o neglijez niciodată.
Care sunt astăzi trendurile în materie de beauty? Ai putea sa ne detaliezi care sunt cele pe care le pui în practică și care sunt cele care probabil nu merită urmate?
Există câteva trenduri, în special când vorbim de partea estetică non-invazivă și minim invazivă. Practic, acum poți avea un chip întinerit cu 10 ani, poate și mai bine, doar prin intervenții ușoare, care nu necesită bisturiu. Aici mă refer la fillere (acid hialuronic), toxină botulinică, peelinguri, laser, radiofrecvență, ultrasunete, PRP, mezoterapie etc.
Eu sunt ambasador Cronos Med by Dr. Constantin Stan și sunt norocoasă să am acces la cele mai noi și eficiente astfel de proceduri, pe cele menționate le-am încercat aproape pe toate. Împreună cu medicii de aici avem un plan bine stabilit de tratament pentru minim jumătate de an.
Pericolul mi se pare că este atunci când se exagerează cu aceste intervenții: buze prea voluminoase, mimică facială inexistentă de la prea multă toxină sau pomeți prea proeminenți. Este esențial să alegi un medic estetician care să știe ce să îți recomande și care acționează cu delicatețe. Pentru mine, linia naturală este cea care trebuie să primeze.
Să fii tu, în cea mai bună versiune a ta.
Cum am putea sa distingem ce este potrivit pentru noi în abundența de informații din mediul online?
Aici e dificil de spus, este bine să te sfătuiești cu un estetician sau un dermatolog sau să consulți site-uri cu informații foarte exacte. Și să-mi urmărești și mie site-ul – danasota.com, paginile de Instagram și Facebook. Am și Tik Tok acum, haha!
Ce ai sfătui, în materie de beauty, sănătate, lifestyle o tânără de 20 de ani? Dar referitor la Dana cea de la 20 de ani, ce i-ai spune acesteia?
Fetelor tinere Ie-aș spune să investească în ele, și aici mă refer mai ales la prevenție. Demachierea, hidratarea și SPF-ul sunt sfinte la orice vârstă, dar la 20 de ani sunt cele mai importante. Apoi le-aș menționa să aibă grijă la alimentație (fără cola și junk food), să nu piardă nopți, prea multe (râde), să nu înceapă proceduri estetice decât dacă este neapărat necesar, pentru a face mici corecții. Eu mi-am făcut primul botox la 40 de ani și a fost prima mea „intervenție”.
Cât despre Dana, cea de la 20 de ani, i-aș spune să trăiască mai aventuros.
Cum defineai succesul acum peste 20 de ani când ai deschis primul centru de estetică facială și corporală din București? Prin comparație, ce definiție i-ai atribui astăzi succesului? Ce ai învățat despre succes de-a lungul timpului?
La 35 de ani când am deschis UP Beauty Center – o franciza italiană de estetică non-invazivă, succesul înseamna notorietate, recunoaștere, validare și ca urmare, o stimă de sine crescută.
Am învățat că succesul profesional nu te definește ca om și nici nu te împlinește sufletește, pentru mine nefiind de ajuns, și că sunt lucruri mai importante în viață decât să fii în presă și la televizor.
Sigur, este minunat să fii considerată o femeie de succes pe plan profesional, să fii apreciată pentru realizările tale, dar asta vine la pachet și cu minusuri. Pentru a da 100% în carieră, trebuie să iei procente de timp și energie din alte zone ale vieții care au de suferit.
Astăzi, succesul pentru mine înseamnă să fac ceea ce iubesc să fac și la ce mă pricep cel mai bine, fără să simt că muncesc. Și.. să pot pleca oriunde când vreau eu, pentru că timpul este doar al meu! Acesta este un mare privilegiu și sunt recunoscătoare că am ajuns în acest punct.
Ne spuneai că pe parcursul vieții tale, deși ai atins culmile succesului la nivel profesional, au fost momente când acesta a lipsit personal vorbind. Privind în urmă, există alegeri pe care le-ai face diferit pentru a găsi un echilibru?
Da, am avut și eu ca toată lumea, momente și momente. Am trecut printr-un divorț după 20 de ani de căsnicie, dar și printr-o despărțire, anul trecut, care m-a pus jos, la propriu. Nu știu ce aș face diferit, poate nu aș mai fi atât de înțelegătoare cu alții și m-aș proteja mai mult pe mine.
Ești în atenția publicului de foarte multă vreme. Care consideri că sunt aspectele care te-au menținut relevantă timp de atâta vreme? Cat de mult ai ținut cont de trenduri și cât de mult crezi că ai urmat un fir roșu sau un stil care nu are legătură cu trendurile?
Este vorba despre ceea ce vorbeam mai devreme, dedicarea unui domeniu pe care îl iubesc, faptul că am fost mereu în mișcare, informată și prezentă pe toate platformele posibile de comunicare, faptul că am avut mereu acces la cele mai noi și moderne tratamente și clinici din România, faptul – foarte important – că sunt credibilă și că “I practice what I preach”.
Nu neg că a contat enorm și felul în care arăt, de fapt asta a fost și ideea întregii activități, firul roșu, să demonstrez că vârsta este doar un număr, și că DA, se poate.
Ești un exemplu că succesul nu ține cont de vârstă. Cum te raportezi tu la vârstă și succes? Când, pe parcursul carierei tale ai conștientizat că vârsta este doar un număr?
Nu am considerat niciodată că succesul trebuie să vină odată cu vârsta.
Sigur, experiența contează, dar poți foarte bine să ai succes și la 20 și la 60 de ani. Pentru mine nu au existat praguri legate de 30, 40, 50 de ani. Nu am simțit vreo angoasă și nici nu m-am raportat la asta. M-am simțit mereu foarte bine în pielea mea și nu mi-a fost teamă de numărul anilor. Oricum nu mă identific absolut deloc cu ceea ce scrie în buletin, încă cred că este o greșeală. (râde)
Produsul de beauty care nu îți lipsește niciodată din geantă: serul
Destinația favorită de vacanță: Maldive – merg de peste 10 ani aproape anual și nu mă mai satur.
Dish-ul preferat: pește și fructe de mare
3 cuvinte care te caracterizează: caldă, loială, disciplinată, încăpățânată (dar mă tratez) – na că au ieșit 4.
Note to self: Have faith, you are not alone!
Credit foto: Alex Galmeanu, Secret Nipple
Interviul a fost publicat în Ediția Print The Woman 2023, care poate fi achiziționată de aici.
–
Editori: Crina Ciocian și Mara Rusu