Daniela Ofrim este Medic Primar, având dublă specializare, în Geriatrie și Gerontologie și în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Daniela ne spune că și-a dorit dintotdeauna să urmeze acest drum, tocmai pentru a ajuta oamenii și este de părere că una dintre cele mai importante calități ale unui medic este empatia. Pacienții mulțumiți o fac să uite de orele lungi și grele petrecute în spital și îi oferă motivația de a rămâne mereu la curent cu noutățile din industrie, tocmai din interes pentru binele viitorilor pacienți.
Povestește-ne despre tine pentru cei care nu te cunosc. Cum ai ajuns să fii medic?
Dintotdeauna mi-am dorit să ajung medic, să ajut oamenii, să le fie bine. Consider că un om sănătos este un om fericit. Am absolvit Facultate de Medicină din Oradea, specializarea Medicină Generală. La terminarea studiilor am ales să fac rezidențiatul în Geriatrie și Gerontologie, la Cluj. Este un domeniu căruia i se dă prea puțină importanță, cel puțin la noi în țară.
Ulterior m-am specializat și în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. În acest timp am urmat și cursurile de doctorat, devenind doctor în medicină, precum și cursurile de master în Sănătate Publică, la nivel european și Management Sanitar. Astfel, după mulți ani de muncă și examene susținute, în prezent sunt Medic Primar în Geriatrie și Gerontologie, precum și în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Cum arată o zi la cabinet, de obicei?
În general, zilele mele, atât la cabinet, cât și în gărzi sunt foarte pline. Încerc să ajut cât mai mulți pacienți în timpul avut la dispoziție. Deși este obositor, munca în cabinet îmi oferă satisfacție, atât pe plan profesional, cât și la nivel sufletesc.
Cum abordezi relația cu pacienții?
Abordarea pe care am ales-o este una care privește pacientul la nivel holistic, încercând să vin în întâmpinarea nevoilor lor, atât la nivel fizic, cât și emoțional.
Ai întâlnit de-a lungul timpului pacienți dificili? Cum ai reușit să lucrezi cu ei?
Ca în orice domeniu, pacienții sunt mai mult sau mai puțin complianți la tratamentul recomandat. Oamenii care ajung la medic trec prin situații dificile, dar cu răbdare și înțelegere reușesc să îi motivez să urmeze sfaturile și tratamentul.
Totuși, indiferent de situație sau de tipul de pacient cu care ai de lucrat, există o rezolvare sau un mod de a aborda problema, astfel încât să se soluționeze pozitiv. În cazul unei situații ce pare fără rezolvare, iar pacientul este extrem de dificil, încerc să mă pun în locul lui. Astfel, prin oferirea oportunității de a-și spune povestea, pacienții se descarcă și capătă încredere în medic, știind că sunt ascultați.
Una dintre cele mai de preț calități ale unui medic este empatia pe care o poate manifesta față de pacienții săi.
Ce presupune formarea continuă în domeniul tău? Cum rămâi la curent cu noutățile din industrie?
Ca medic interesat de binele pacientului, nu ai cum să rămâi departe de noutățile din domeniu, drept urmare particip de câte ori am ocazia la conferințe și congrese, atât pe plan național, cât și internațional.
Cum relaționezi cu colegii tăi?
Fiind o fire sociabilă, relaționarea cu colegii este una naturală, care face parte din personalitatea mea.
Ce crezi că te motivează în ceea ce faci? Care sunt motivele pentru care faci cu entuziasm ceea ce faci?
Satisfacția de a vedea pacientul mulțumit este cea mai mare răsplată pentru numeroasele ore de muncă, pentru nopțile lungi de gardă, pentru absența din sânul familiei. Pentru mine a ajuta este aspectul cel mai important al vieții.
Ce înseamnă pentru tine timp liber? Cum îl petreci?
Deși noțiunea de timp liber este extrem de restrânsă, încerc în puținele momente de liniște să mă recalibrez citind, plimbându-mă în aer liber, petrecând timp cu familia și prietenii.
Ce mașină conduci?
Mașina pe care o conduc în prezent este un Mercedes-Benz GLC Coupe AMG.
De ce Mercedes-Benz și nu o altă marcă?
Pentru că este o marcă de top, care este recunoscută pentru fiabilitate și longevitate și care îți oferă siguranță și confort la cote maxime.
Dacă mașina ta ar avea un nume, care ar fi și de ce l-ai alege?
Dacă ar fi să îi dau un nume, i-aș pune numele „Princess”, datorită eleganței și rafinamentului pe care le transmite.
Dacă ai putea alege o persoană celebră să fie co-pilotul tău într-o călătorie lungă, cine ar fi și de ce?
Având în vedere că pentru mine condusul este o plăcere, îmi este greu să aleg o persoană care să mă însoțească.
Dacă mașina ta ar putea vorbi, care crezi că ar fi primul lucru pe care l-ar spune despre stilul tău de conducere?
În general, am mare grijă de modul în care conduc, drept urmare cred că mi-ar spune „Mulțumesc!”.
Care este cea mai interesantă destinație la care ai ajuns, datorită unei plimbări spontane cu mașina?
În general, când mă urc la volan am o destinație bine stabilită, nu mi s-a întâmplat să deviez de la traseul stabilit.
Dacă mașina ta ar avea superputeri, care ar fi acelea și cum le-ai folosi în trafic?
Mi-aș dori ca traficul să fie mai fluid, și, în consecință, dacă mașina mea ar avea superputeri este primul lucru la care aș apela.
Ce obiect sau lucru inedit ai întotdeauna în mașină pentru a face călătoriile mai distractive sau mai plăcute?
Nu cred că este neapărat inedit, dar în călătoriile mele lungi îmi place să ascult muzica preferată, audiobook-uri și podcast-uri.
Dacă mașina ta ar putea adăuga un mesaj personalizat pe claxon, care ar fi acel mesaj?
Mesajul pe care l-aș transmite prin intermediul claxonului ar fi „Viața merită trăită!”.
Interviul a fost publicat în Suplimentul Revistei Print The Woman 2023 – „Femei puternice la Volan”, un proiect The Woman x ATP Motors.
Revista și suplimentul pot fi comandate aici.
–
Editori: Crina Ciocian și Mara Rusu
Credit foto: Andreea Emanuela
Make-up: Tina Rus