De ce este importantă vitamina C pentru sănătatea pielii?

În seria produselor de skincare populare la momentul actual, se regăsește și Vitamina C, dar, exact ca în cazul retinolului despre care am discutat într-un articol anterior, este necesar să cunoaștem condițiile în care putem folosi vitamina C pe piele și care sunt indicațiile ei. Citește acest articol în continuare pentru a descoperi tot ce trebuie să știi despre aceasta!

Știm deja că Vitamina C este un element esențial pentru sănătatea întregului organism. Vitamina C este un antioxidant, adică un compus care ajută la combaterea stresului oxidativ din organism. Acest lucru este posibil prin acțiunea sa asupra radicalilor liberi, molecule extrem de nocive care favorizează distrugerea celulelor. Vitamina C influențează procesul de formare a acestora și îl încetinește.

Astfel, aceasta contribuie la regenerarea pielii și a altor celule din corpul nostru, contribuind la repararea „daunelor” provocate de radicalii liberi. Poate fi eficientă atât împotriva factorilor agresivi externi (poluarea sau radiațiile UV), cât și a deteriorării ce provine din interior (de exemplu acțiunea acestor radicali liberi și procesul de îmbătrânire). 

 

Beneficiile Vitaminei C pentru ten

 

Vitamina C se regăsește în numeroase produse de îngrijire a tenului, datorită proprietăților sale speciale, așadar haideți să vedem concret care sunt beneficiile introducerii ei în rutina de skincare. 

 

– Previne îmbătrânirea prematură și asigură o bună îngrijire antirid

Vitamina C se numără printre acele ingrediente care pot fi prezente în produsele antirid. Ea aduce mai multe beneficii clare pentru epiderm fiindcă poate contribui la încetinirea formării ridurilor și ajută la păstrarea unui ten neted și luminos.

Pentru început, vitamina C joacă un rol vital în producția de colagen. Colagenul este acea proteină prezentă în mod natural în organism care menține pielea elastică, iar pierderea sa duce la apariția ridurilor. Pentru ca sinteza sa să fie posibilă, corpul are nevoie de vitamina C. Astfel, pielea poate rămâne fermă și elastică, iar formarea primelor riduri și linii fine este încetinită.

Însă, vitamina C poate aduce beneficii chiar și în cazul ridurilor deja existente. Aceasta poate contribui la corectarea și netezirea imperfecțiunilor, astfel că pielea capătă un aspect mai tânăr și mai catifelat.

 

– Are potențial de depigmentare

Utilizarea vitaminei C pentru îngrijirea tenului ajută la obținerea unei luminozități care face pielea să pară mai tânără. Tenul devine mai curat și mai uniform, deoarece vitamina acționează asupra producției de melanină. Aceasta are capacitatea de a regla acest proces și de a preveni formarea petelor pigmentare care afectează aspectul pielii, dar și de a le diminua pe cele deja existente. 

 

– Ajută la protecția împotriva radiațiilor UV și previne foto-îmbătrânirea

Deoarece este un bun antioxidant, vitamina C este un aliat de nădejde în lupta împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV. Expunerea la soare promovează apariția stresului oxidativ, în timp ce vitamina C este de ajutor în limitarea acestuia, contribuind și la refacerea celulelor afectate atunci când este folosită împreună cu o cremă cu factor de protecție ridicat. 

O serie de studii au demonstrat că folosirea vitaminei C împreună cu alte ingrediente, mai exact cu acid ferulic și vitamina E, diminuează roșeața și protejează pielea de efectele nocive ale soarelui resimțite pe termen lung. 

 

– Are efect antiinflamator, util și în tratarea acneei

Vitamina C are proprietăți antiinflamatoare, care au efect benefic inclusiv asupra secreției de sebum, pe care o ține sub control. 

 

Cum alegi cel mai potrivit produs cu Vitamina C pentru tine?

 

Am putut vedea că Vitamina C are nenumărate beneficii, însă este important să o utilizăm corect, deoarece, ca orice ingredient activ, poate provoca și reacții adverse dacă nu respectăm anumite principii.

 

– Fii atentă la concentrație

Este important ca produsul ales să aibă o concentrație echilibrată de Vitamina C, astfel încât aceasta să prezinte eficacitate, dar să nu fie nici prea agresivă pentru piele. Majoritatea produselor au o concentrație cuprinsă între 10 și 20% și un pH mai mic de 3.5. Orice depășește aceste valori ar putea deveni nociv pentru piele. 

 

Tipul de produs și de Vitamina C conținută

Vitamina C poate fi de mai multe tipuri, așa că este recomandat să discuți cu un specialist înainte de a face o alegere. Acesta îți poate sugera un tip potrivit în funcție de problemele cu care te confrunți și de efectul pe care dorești să îl obții. Tipul de Vitamina C utilizat cel mai des în îngrijirea pielii este acidul ascorbic.

Substanța poate fi prezentă în mai multe tipuri de produse pentru piele. Ea se poate afla în componența cremelor, dar și a serumurilor. Acestea din urmă sunt recomandate datorită concentrației mai bogate și a ușurinței cu care pot fi aplicate. 

Dacă optezi pentru un serum, asigură-te că acesta se află într-un recipient de culoare închisă. Pentru a-și putea păstra proprietățile, vitamina C nu trebuie să fie expusă la lumină sau să ia contact cu aerul, deoarece ar putea oxida și, astfel, nu ar mai fi eficace.

 

Cui nu îi este indicată Vitamina C?

Efectele Vitaminei C cu aplicare topică au fost studiate doar pe adulți, de aceea nu este indicat să fie folosită pe copii. În plus, majoritatea produselor care conțin Vitamina C nu o au doar pe aceasta ca ingredient, ci și altele, așadar este foarte important să citești eticheta produselor respective, dacă știi că ești alergică la ceva anume. 

Dacă ai ten acneic sau o secreție de sebum mai pronunțată, asigură-te că folosești o formulă care ține sub control tenul gras sau conține și alte ingrediente care să prevină erupțiile și accentuarea lor.

Ai grijă de pielea ta și documentează-te mereu de tot ce poți folosi astfel încât să obții doar rezultate benefice!

 

Sursă foto: Freepik

 

Editor: Antonia Lestyan

Crescând în industria de beauty și urmărind-o pe mama ei, care este medic estetician, drumul profesional al Antoniei Lestyan s-a conturat firesc.

A început să profeseze încă de la vârsta de 15 ani ca make-up artist, fiind pasionată dintotdeauna de ceea ce înseamnă artă și și-a conturat cariera participând la concursuri și devenind trainer. Deși foarte tânără, pasiunea pentru machiaj a determinat-o să scrie și o carte – „Abecedarul Machiajului”, fiind primul manual complet de machiaj scris în România.

A lucrat zi de zi timp de 7 luni și a depășit toate obstacolele, dorindu-și foarte mult ca acest proiect să prindă viață. Antonia ne spune că încă din copilărie știa că va călca pe urmele mamei sale și va urma Facultatea de Medicină, studii care au ajutat-o mult în scrierea cărții sale.