Denisa Dan, tânăra care nu a fugit de sistemul public

Denisa Dan este o tânără care până la 26 de ani și-a clădit o bază frumoasă pentru cariera ei. A avut curaj să intre în sistemul public și a ajuns să se ocupe de programul de Internship al Guvernului României, unde a gestionat activitatea a aproape opt sute de tineri.

Denisa, tu, spre deosebire de alți tineri, nu ai fugit de munca din sistemul public, ba chiar ai lucrat chiar la Guvernul României. De ce?

Cred că am fost suficient de norocoasă să îmi găsesc locul în sistemul public sub îndrumarea unui Secretar de Stat tânăr și profesionist ce a coordonat Programul de Internship la centrul Guvernului. Poate ce mă deosebește pe mine de alți tineri este că am fost suficient de inspirată să mă hotărăsc de foarte tânără ce vreau să fac, să văd șansa atunci când a apărut și să profit de ea. S-ar putea să sune pompos sau egoist, dar mi-am dorit să fiu relevantă și să las o amprentă care să-mi supraviețuiască, să fac lumea puțin mai bună măcar pentru o persoană și am găsit această oportunitate în sistemul public.

Spuneai de programul de Internship al Guvernului României, la care au participat sute de studenți. Ce ne poți spune despre această experiență?

Într-adevăr, 784 de tineri români au parcurs Programul Oficial de Internship al Guvernului României în cei cinci ani de existență și a fost o onoare pentru mine să particip la ediția 2014 și să gestionez următoarele trei generații de interni. Experiența InternshipGovRo este una extrem de complexă și este cea care m-a ajutat să cresc cel mai mult până acum, dar a fost și unul din cele mai epuizante proiecte prin care am trecut. Uitându-mă în spate, mi-e greu și mie să cred câte zeci de zile de 20 de ore de muncă am dedicat acestui program, câte persoane am angrenat în el și ce schimbare am reușit să producem în sistem.

20023757_1585062124838641_4959417845150682935_o

În 2013, instituțiile erau total reticente la ideea de a lăsa persoane din afară să vadă  tot ce se lucrează și să participe în mod direct la elaborarea unor lucrări sau proiecte, dar mă bucură enorm că am reușit să creștem programul treptat, sustenabil, astfel încât colegii din ministere nu își mai pot imagina acum vara fără tinerii de la Guvern.

19092722_906595722838513_678697395951279791_o

Poate cea mai grozavă dovadă a faptului că am reușit să instituționalizăm acest program și să facem ca internii să fie doriți organic în administrație este că am semnalizat necesitatea unei legi a internshipului. În consecință, împreună cu prieteni din și din afara administrației, am și elaborat o primă formă a acesteia, care acum se află în dezbatere în Parlament și pe care primim semnale că o așteaptă multe persoane din sistem pentru a multiplica programul de internship pe toate palierele guvernamentale.

De partea cealaltă, a lucrului cu internii, nu există sentiment mai plăcut decât să primești mesaj de la unul din absolvenți care să-ți mulțumească pentru experiența din program sau pentru o anumită informație distribuită în timp util și în urma căreia și-a găsit un job care să îi facă plăcere.

Ce este cel mai greu atunci când te ocupi de organizarea unui astfel de program, la un asemenea nivel?

Nu cred că există vreun aspect ușor când vine vorba de organizarea unui astfel de program la scară națională și fiecare ediție a venit cu provocările ei. De fiecare dată când credeam că am rezolvat o problemă din edițiile anterioare, constatam că apare o nouă situație de criză, dar cred că e o experiență absolut naturală atunci când introduci o nouă componentă în sistem – acesta poate răspunde în moduri neașteptate.

20645479_1673964692648081_7892300956631177206_o

Dacă ar fi să aleg, cred că aș restrânge cercul dificultăților la gestiunea așteptărilor presei și ale internilor. În ceea ce privește presa, aceasta este mereu în căutare de senzațional și speculează orice virgulă, cât despre interni – sunt tineri extrem de performanți și de bine pregătiți pe care pe de o parte încerci să îi atragi către administrația publică și să îi convingi să pună bazele unei cariere în slujba statului, dar pe de altă parte te simți obligat să nu le vinzi o imagine idealistă a ceea ce presupune această alegere și să îi obișnuiești cu rigorile sistemului. E o tensiune constantă să faci cele mai bune alegeri în aceste condiții.

Acum lucrezi și în paralel ești doctorand. Cum îți gestionezi timpul?

Din toamnă, programul meu este mult mai stabil, însă lucrul cu tinerii este în continuare o prioritate. Fiind doctorandă cu bursă, am obligația și privilegiul de a preda câteva seminarii la Universitatea din București. Rutina mea zilnică implică cele 8 ore petrecute la serviciu, serile și zilele de weekend fiind dedicate, în principiu activității de la Universitate, precum și unor proiecte pe care le desfășor cu comunitatea de Global Shapers din București.

De ce să nu plece un tânăr din România?

Sunt foarte multe motive pentru care tinerii ar trebui să rămână în România. Sigur, acum aș putea să caut un citat inspirațional sau să folosesc o metaforă aleasă, dar cel mai sincer este să recunoaștem că toți trebuie să plătim o chirie pentru timpul pe care îl petrecem pe Pământ.

20626451_1256396887819945_8976932628909984631_o

Adevărul e că în fiecare dintre noi sălășluiește puterea schimbării, așa de ce să nu o folosim în țara noastră? În sondaje, tinerii se arată nemulțumiți de situația socio-economică și de clasa politică. Aceste probleme nu se rezolvă ignorându-le și plecând din țară. Aș merge dincolo ideea că tinerii nu ar trebui să plece din România, aș plusa spunând că avem cu toții de câștigat dacă tinerii își asumă onest și altruist o poziție politică, candidează pentru a o promova și gestionează toate provocările și responsabilitățile care vin la pachet cu această dorință a lor de a produce schimbare socială.

Îmi imaginez că ar fi grozav să fiu contemporană cu o asemenea generație dedicată unei politici sincere, demne și principiale, bazată pe construcția de programe care să transforme și să dezvolte societatea, nu doar pe critici, insulte și pancarte sarcastice.

By Loredana Bertișan – Editor Contributor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

Surse foto: arhivă personală Denisa Dan