Cum a început frumoasă aventură și proces totodată? Am fost fascinată prin intermediul inițierii în această disciplină începând cu clasa a a X-a, aici contribuind din plin pasiunea și profesionalismul doamnei profesoare de psihologie. Ulterior, atât am dorit să mă cunosc pe mine mai bine și să îi ajut și pe ceilalți în acest sens..acestea au fost primele semințe…visuri.
Privită din exterior, profesia de psiholog poate părea o profesie ca oricare alta, un rol social, pe care ajungi să îl „îmbraci” la nivel de perfecțiune, excelență. Totuși, cred că mai ales pe acest tărâm al sufletului, al minții și al trăirilor trebuie să existe o vocație, chemare.
Consider că trebuie să existe pentru orice aspirant către acest domeniu, un cod de conduită morală, mai ales dacă direcția va fi reprezentată de psihoterapie și nu numai.
Printre abilitățile cele mai importante punctez: empatia, ascultarea activă, flexibilitate mentală, memorie foarte bună, atenție orientată spre detalii, gândire analitică și de sinteză, și aș sintetiza toată această constelație de factori în: a iubi oamenii, diversitatea, a dori să îi ghidezi către cea mai bună variantă a lor, când se vor fi întors în mediul lor de viață, cu potențialul și resursele cu care natura(genetica) i-a înzestrat, după ce vor fi ieșit din cabinetul de psiholog, clinician sau psihoterapeut.
Principalele direcții pe care un tânăr absolvent al Facultății de Psihologie le poate perfecționa sunt reprezentate de: psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie, psihologia muncii, organizațională, a transporturilor și serviciilor, și psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională.
Ca și în orice profesie, traseul nu este unul liniar, garantat că vei acea succes, urmând să afli pe parcurs care subramură ți se potrivește cel mai bine. Prin masterul efectuat „Psihologia Resurselor Umane” mi-am propus să aflu cum o companie, poate selecta omul potrivit la locul potrivit, care sunt factorii care pot „scoate” ceea ce e mai bun din punct de vedere profesional dintr-o resursă umană, rolul inteligenței emoționale în ecuația succesului.
Cu alte cuvinte rolul psihologului așa cum eu îl văd este de (re)modelare cognitivă, emoțională și comportamentală, oferind „lentilele” potrivite fiecărei persoane (pacient, client), raportându-se la istoricul personal, personalitatea și experiențele semnificative experimentate până la acel moment.
Mai cred cu tărie că frumusețea și rezultatele, indirect satisfacțiile cele mai frumoase emerg din sensibilitatea și profunzimea structurii personalității psihologului.
Închei prin a-l cita pe Emil Cioran care spunea că: „Nu ești un psiholog bun dacă tu însuți nu ești un subiect de studiat, dacă materialul psihic nu oferă zilnic o complexitate și un inedit, care sa excite curiozitatea ta continuă. Nu te poți iniția în misterul altuia dacă tu însuți n-ai un mister în care să te inițiezi.
By Daniela Anton
Daniela Anton, psiholog în cadrul Departamentului de Consiliere Profesională, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, are experiență de consilier psihopedagog în domeniul preuniversitar și profesor de psihologie.
Daniela este preocupată de dezvoltarea profesională și de dorinţa de a reuni oamenii în general. Pe parcursul ultimilor doi ani, prin prisma zonei profesionale, a fost implicată și în organizarea și desfășurarea unor campanii social-umanitare, experiențe care i-au arătat că întotdeauna oamenii pot fi sensibilizați și motivați în slujba unor astfel de acțiuni.
Un alt domeniu de interes este reprezentat de inteligența emoțională și modul în care autocunoașterea și acceptarea emoțiilor face diferența în viețile noastre, aducând calitate și autenticitate, inclusiv la locul de muncă.
Daniela este coordonator local al proiectului „Seri Pozitive Bacău”, proiect adresat comunității. Pasiuni: călătoriile, lecturi, scrierea de articole (revista „Cariere, Jurnal de Leadership”)
sursa foto: unsplash.com