Detoxifierea corectă, de la A la Z

Indiferent că ne dorim să scăpăm de câteva kilograme în plus, să ne îmbunătățim metabolismul sau, pur și simplu, să dăm un refresh organismului noastru, o cură de detoxifiere este opțiunea ideală. Medicii recomandă realizarea unui astfel de program de 1-2 ori pe an, în principal în anotimpurile tranzitorii.

Printre beneficiile principale ale unei cure de detoxifiere se numără lupta împotriva toxinelor și metalelor grele din corp preluate fie prin alimentație, fie prin expirarea aerului poluat, întărirea sistemului imunitar, ameliorarea oboselii cronice, a alergiilor și a durerilor de cap.

The Woman Magazine_Detox10

Ce tip de detoxifiere alegem?

Cura de detoxifiere este deseori asociată cu stări extreme, senzații constante de foame și slăbiciune. Acest fapt se datorează popularității variantei drastice a acestui program: acele 1-3 zile în care consumăm doar sucuri din fructe și legume, ceai, supă de legume și apă.

Puține dintre noi recurg însă la o cură de detoxifiere de 1-2 săptămâni, în care nu ne înfometăm, păstrăm o alimentație variată, eliminând doar anumite grupe de alimente. Întrucât detoxifierea se face încet, treptat, nu vom avea scăderi drastice în aportul de anergie. Cu toate astea, este recomandat ca pe parcursul unei diete de detoxifiere lente să nu optăm pentru mișcare ce implică suprasolicitarea (ex: ridicatul de greutați mari la sală sau activități aerobe de lungă durată). În cazul celuilalt tip de detoxifiere, vom opta pentru repaus total.

Ce alimente sunt indicate într-un proces de detoxifiere?

Așa cum probabil vă așteptați, fructele și legumele nu trebuie să lipsească. Cu toate acestea, trebuie să avem grijă la prima categorie care, în exces, poate să dăuneze corpului prin aportul mare de zahăr. Pe lângă cele 2 categorii, vom include în dieta noastră leguminoase (fasole, linte), semințe ( de in, de cânepă, de floare soarelui), grăsimi sănătoase (avocado, nuci), cereale (quinoa, mei, porumb), supe (de legume) și carne doar de pui/curcan și pește(de preferat oceanic)/fructe de mare. Ca băuturi, optăm pentru ceaiuri din plante, sucuri naturale de legume/fructe, cafea verde și, bineînțeles, foarte multă apă.

The Woman Magazine_Detox2

Ce alimente evităm în această perioadă?

Este recomndat ca în timpul detoxifierii să evităm alcoolul, cerealele cu gluten, prăjelile, semipreparatele, mezelurile, produsele de patiserie, dulciurile, carnea roșie, ouăle, lactatele și chiar și medicamentele ( exceptând tratamentele pe care este nevoie să le urmăm).

Detoxifiere psihoemoțională

Pe lângă eliminarea toxinelor alimentare este indicat să scăpăm și de cele psihoemoționale. Astfel că, perioada ideală pentru o detoxifiere este în timpul unui concediu/al unei vacanțe, în care să pleci cât mai departe de grijile cotidiene, să redescoperi natura și micile ritualuri care te fac fericită. În plus, este indicat să respectăm un program normal de somn care să înceapă, de preferat undeva în jurul orei 23.00 și să se încheie în jurul orei 07.00.

The Woman Magzine_Detox3

Detoxifierea s-a încheiat. What’s next?

După încheierea dietei este bine să introducem categoriile pe care le-am evitat în această perioadă, treptat, începând cu cantități foarte mici. O cantitate foarte mare de proteine după o astfel de perioadă nu ar face altceva decât să dezechilibreze organismul și să oblige corpul să se adapteze, brusc, la procesarea unui procent mare de toxină.

De preferat este să transformăm detoxifierea într-un premergător al unui stil de viață sănătos, astfel că vom reintroduce, într-o cantitate modică, carnea, ouăle, cerealele și lactatele și vom încerca să stăm departe de celelalte categorii de pe lista produselor interzise.

by Izabela Rădoi, junior editor The Woman Magazine

Izabela studiază Publicitatea în cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. A explorat domeniul creativ din mai multe perspective: copywriting, social media, organizare de evenimente și jurnalism. Motto-ul ei? ,,Creativity is intelligence having fun.”

Surse foto: unsplash.com