,, Remember diamonds are created under pressure, so hold on, it be your time to shine soon!”
(Sope Agbelusi)
Stilul personal nu constă doar în alegerea pieselor vestimentare, ci se caracterizează, mai ales, prin atutudine. Aceasta se reflectă prin modul în care vorbim şi ne purtăm, iar încrederea care ne poate fi asociată este în stransă legatură cu imaginea noastră de lideri şi femei cu viziune.
Se spune că cele mai bune prietene ale femeilor sunt diamantele şi cum se poate completa mai armonios o atitudine de învingătoare, decât prin strălucirea unui diamant, care continuă să ne demonstreze, fără pic de snobism, faptul că ,, Less is more”?
Istoria diamantelor
Diamantul este un mineral nativ și o piatră prețioasă. Din cauza durității ridicate, cristalele de diamant pot fi șlefuite numai cu pulbere de diamant și din fulerită. Denumirea de diamant provine din limba greacă: ,,adamas ’’ și se traduce prin ,, de neînvins”, ,,indestructibil”.
În India se numea ,, irra”, iar in sanscrită i se spunea ,, vajira”, cuvânt ce definea tot ceea ce era dur. În anul 800 î.Hr. s-au descoperit primele diamante, iar în 327 î.Hr., Alexandru Macedon aduce primele diamante în Europa din India. La 26 ianuarie 1905 se descoperă în Africa de Sud cel mai mare diamant din lume, Cullinan, care cântărea, în stare brută, 3.025 carate.
Diamantele iau naștere la adâncimi mari, la 150 km, unde sunt temperaturi și presiuni ridicate, 1200-1400 °C. Microdiamantele iau naștere la căderea meteoriților mari pe Pământ (ex. craterul Barringer), creându-se condițiile necesare pentru formarea diamantului, prin existența unor presiuni și temperaturi ridicate și prezența dioxidului de carbon. Vârsta diamantelor este foarte diferită, fiind diamante vechi de peste 3 miliarde de ani, dar și diamante mai noi, care au vârsta de câteva sute de milioane de ani.
Tipurile diamantelor
În funcție de culoare, diamantele sunt împărțite în două grupe principale: colorless și fancy. Diamantele incolore sunt mai rare în natură și din acest motiv sunt mai valoroase. Diamantele în culori speciale, fanteziste, unice sunt numite oficial ,, Fancy ’’ și sunt foarte rare. În această categorie intră renumitele diamante albastre ,, Hope”, verzi ,,Dresden”, galben- portocaliu ,, Incomparable ”, roșii ,, Hancock ” sau roz, provenite din mina australiană Argyle.
Claritatea unui diamant face referire la gradul de impurități pe care îl poate avea un diamant studiat cu ochiul liber sau cu ajutorul unei lupe care mărește de 10 ori. Tăietura indică modul cum este tăiat diamantul și îi conferă acestuia strălucire. În 1919, Marcel Tolkowsky descoperă cel mai bun compromis teoretic datorită căruia modul de tăiere al unui diamant îi poate conferi acestuia strălucire deosebită. Cea mai cunoscută și mai răspândită tăietură a diamantului este briliantul rotund. Briliantul clasic comportă 57 fațete.
Țările unde se găsesc diamante în cantități mai importante sunt: Rusia, Botswana, Australia, Congo, Canada, Africa de Sud, Angola, Namibia, Sierra Leone, Ghana, Tanzania și Brazilia. În Europa s-au găsit diamante în Arhanghelsk. Producția diamantelor naturale pe glob a atins cantitatea de 20 de tone anual.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Sursa: ,, Diamond grading ABC – Manuale per la classificazione del diamante “- Verena Pagel-Theisen. G.G.,F.G.A, prima ediție în limba italiană, 2008, Ed. Gemmarum Lapidator