Diana, eterna Prințesă de Wales

„ I’d like to be a Queen in people’s hearts, but I don’t see myself being Queen of this country.”

( Diana, Princess of Wales)

O prezență strălucitoare în viața publică, Lady Di s-a remarcat atât prin compasiunea ei față de cei mai puțin norocoși și munca sa caritabilă, cât și prin stilul și farmecul său personal. Din vremea logodnei sale cu Prințul Charles, din 1981, până la moartea sa, în anul 1997, Diana a fost  devenit extrem de populară, fiind descrisă ca fiind „ cea mai des fotografiată femeie din lume”. 

Diana s-a născut în familia Spencer. Din partea mamei, avea strămoși de origine engleză, irlandeză, scoțiană, americană și armeană. Una dintre străbunicile ei din partea mamei, era moștenitoarea Frances Work din New York. Din partea tatălui său, era descendentă a Regelui Carol al II-lea al Angliei, cei din familia Spencer fiind apropiați familiei regale britanice.

dia 4

La vârsta de 16 ani, a urmat cursurile Institutului Alpin Videmanette, o școală particulară din Elveția, perioadă în care l-a cunoscut pe viitorul ei soț. La împlinirea vârstei de 18 ani, tatăl ei, Contele Spencer, i-a făcut cadou un apartament în valoare de 50.000 de lire sterline, în Londra.

Diana se remarca la înot și scufundări și își dorea să fie balerină. Chiar dacă a făcut balet o bună perioadă de timp, era prea înaltă pentru a deveni balerină profesionistă, având 1,80 m înălțime. Așa că, a muncit mai întâi ca instructor de dans pentru cei mici, apoi ca educatoare. Prințul a cerut-o în căsătorie la 6 februarie 1981.

dia3

La 20 de ani a devenit Prințesă de Wales. Evenimentul, care a avut loc la 29 iulie 1981, a fost urmărit la televizor de 750 de milioane de oameni. La altar, Diana nu a spus că „ se va supune”, ceea ce a provocat senzație la vremea aceea.

După divorț, Diana a încetat să mai fie  membru al Familiei Regale prin căsătorie și și-a pierdut titlul de Alteța Sa Regală, fiind numită numai „ Diana, Prințesă de Wales”. De la Palatul Buckingham s-a anunțat că Diana era totuși în mod oficial membră a Familiei Regale, fiind mama celui de-al II-lea și celui de-al III- lea pretendent, în ordinea succesiunii, la tron.

Diana a muncit în special pentru Crucea Roșie și și-a urmat interesele în filantropie, muzică, modă și călătorii. Prințesa de Wales a devenit foarte cunoscută pentru susținerea pe care o acorda mai multor proiecte caritabile.

dia 2

Diana era o susținătoare a Campaniei Internaționale pentru Interzicerea Minelor Terestre, campanie care a câștigat premiul Nobel pentru Pace în 1997. În aprilie 1987, Diana a fost una dintre primele celebrități marcante, care a fost fotografiată atingând o persoană infectată cu HIV în sediul organizației Lanțul Speranței.

Contribuția ei la schimbarea opiniei publice în privința bolnavilor de SIDA a fost rezumată în decembrie 2001 de Bill Clinton la ,, Conferința despre SIDA, în amintirea Dianei, Prințesă de Wales”. Moartea tragică a prințesei Diana a provocat o răbufnire de sentimente naționale.

dia 6

Peste 3.500 de linii telefonice au fost deschise pentru donații, într-un fond comemorativ. Într-un an, fundația caritabilă a adunat 133 de milioane de dolari. Mai multe locuri din întreaga lume au devenit locuri memoriale pentru Diana, cel mai mare fiind la porțile Palatului Kensington.

După moartea lui Lady Di, Fundația Comemorativă a Dianei a primit drepturile la proprietatea intelectuală asupra imaginii Prințesei. În anul 2002, Diana a ocupat locul al III-lea în sondajul opiniei publice ,, 100 dintre cei mai mari britanici”, fiind înaintea reginei Regina Elisabeta a II-a și a altor monarhi britanici. La 6 iulie 2004, regina Elisabeta a II-a a inaugurat Fântâna în memoria Dianei, Prințesă de Wales, situată în Parcul Hyde din Londra.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de 12 ani și autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: neilmoodie.com, indiatimes.com, revistahogar.com, uk.fashionnetwork.com. Sursă articol: bond.org.uk, royal.uk