După ce zilele trecute am aflat perspectivele unor participante ale Festivalului DIPLOMA 2021, a venit momentul să aflăm un punct de vedere din partea unui jurat.
Mirela Bucovicean, Fondator Molecule F, este jurat în cadrul categoriei „Fashion”. Aceasta este alături de DIPLOMA de la prima ediție, iar anul acesta, pe lângă rolul de jurat, Mirela este și ambasador al festivalului. Ne-a împărtășit părerea despre noua generație de creatori și ne-a vorbit despre implicarea ei în DIPLOMA, despre rolul de jurat, dar și despre cum consideră că ar trebui să fie sprijinite industriile creative.
Expozițiile DIPLOMA 2021 mai pot fi vizitate weekendul acesta, la Combinatul Fondului Plastic, București.
Povestește-ne puțin despre implicarea ta în DIPLOMA 2021: ce presupune, cum ai primit vestea și cum ți se pare această experiență.
Sunt alături de DIPLOMA încă de la început, de acum 8 ediții. Pentru mine este onorant să fac parte dintr-un juriu de experți în domenii diferite din zona artelor. Faptul că anul acesta sunt și ambasador al acestui festival aduce cu sine o responsabilitate și o implicare crescute. E o ipostază nouă și pentru mine, de care mă bucur, dincolo de a juriza lucrările secțiunii de fashion, alături de alți specialiști pentru care am un respect deosebit.
Cu ce așteptări ai primit provocarea de a fi jurat în cadrul festivalului?
Cum spuneam, sunt de la începuturi parte din universul DIPLOMA, ceea ce mă ajută să privesc în retrospectivă și să realizez ce generații de designeri au venit din urmă, câtă creativitate emană și cât de multe au de zis!
În plus, sunt conectată la activitatea universitară a studenților și a masteranzilor din cadrul universităților de artă și de design din țară de mai bine de 8 ani, prin bursele Molecule F pe care le acordăm acestora. Pentru noi este important să le urmărim evoluția, să-i susținem, prin promovare și vânzare. Ceea ce se întâmplă la DIPLOMA este accesul la o pepinieră de design de fashion și este locul de unde ne luăm informație și viitoare colaborări.
Care sunt principalele criterii după care te vei ghida în momentul jurizării?
Când mă uit la lucrările unui designer, mă interesează în primul rând să-i văd amprenta creativă, acel fir roșu al colecției. Apoi, caut unitatea în prezentare, dar și urmărirea direcției creative, de la concept, la execuție. Atenția la micile detalii, știi, nu degeaba se spune, dar chiar face diferența.
Care sunt cele mai mari provocări pentru un jurat?
Cred că cel mai important este să-ți poți menține obiectivitatea și să te poți conecta la realitate fără a lua în calcul preferințele personale. Apoi, este o muncă de studiu, pentru că fiecare lucrare are descriere de concept, schițe și execuție. Este nevoie, deci, să conectăm toate aceste informații pentru a evalua rezultatul final. Dar e o muncă frumoasă, cu lucrări speciale.
Anul acesta la DIPLOMA, de pildă, am avut înscrieri record, de peste 500 de lucrări, ceea ce demonstrează interesul crescut al noii generații de a-și face vocea cunoscută. S-au înscris din 9 orașe și 92 de lucrări au fost selectate de către noi, un board creativ format din 42 de specialiști în domenii diverse conexe cu arta.
Cum se prezintă concurenții? Cum sunt lucrările expuse în cadrul DIPLOMA 2021?
Expoziția este, și în acest an, spectaculoasă! Lucrările alese sunt cele care au întrunit cele mai multe puncte din partea juraților, deci, în consecință, sunt cele pe care le considerăm cele mai bune.
Expoziția include lucrări din 16 specializări, precum fashion, ceramică, design de obiect, arhitectură, pictură, urbanism, fotografie sau arte grafice. Pe toate le puteți vedea încă, până duminică, la Combinatul Fondului Plastic, și-o să vă placă! Sunt 1,500 mp de creativitate, asta spune multe! Pentru cei care nu pot ajunge acolo, îi invit să acceseze turul virtual disponibil la digital.diplomafestival.ro.
Cum vezi tu noua generație de designeri? De ce are nevoie pentru a se remarca? Dar pentru a concura cu standardele din străinătate?
Noua generație îmi pare mai pragmatică, mai orientată către finalitatea modei. Creațiile sunt fie duse către zona de purtabilitate, fie către cea de teatralitate, acolo unde este multă nevoie de act creativ dus în absolut. Curentele abordate sunt diverse, de la ludic și boem, la modernism și sustenabilitate.
În privința carierei tinerilor artiști, trebuie subliniat faptul că, oricât de talentați ar fi, și sunt foarte talentați, este nevoie de multă muncă, determinare și consecvență. O susținere constantă din partea celor care apreciază designul, a consumatorilor și, de ce nu, a autorităților, sunt elemente obligatorii în dezvoltarea artelor.
De cele mai multe ori, tinerilor designeri le este greu să se remarce, iar astfel de evenimente sunt bine-venite pentru a ajuta noua generație. Care este perspectiva ta asupra evenimentelor de acest gen? Consideri că este nevoie de mai multe astfel de activități?
Sigur că evenimentele de acest gen ne impulsionează să credem în viitorul artei din România și îi ajută pe acești tineri creatori să creadă în ei și în munca lor. Festivalurile precum DIPLOMA pun o cărămidă importantă în antreprenoriatul cultural și artistic. Însă și lor le trebuie susținere, la nivel macro. E necesar mai mult ca oricând să ne activăm în acest sens, cu implicare 360 grade pentru dezvoltarea businessurilor din industria creativă.
Altfel, vom avea doar evenimente punctuale lăudabile și e păcat. Trebuie susținuți și organizatorii de astfel de expoziții ca să poată continua, prin amplificarea mesajului lor, dar și aceste generații de artiști și inclusiv publicul – să ne putem hrăni din artă constant și să ne bucurăm de ea.
Ce ai sfătui un designer la început de drum?
Să știe ce și cui îi vinde, să se promoveze, să gândească în termeni de business – dacă vrea propriul brand sau să studieze foarte mult – dacă vrea să rămână strict în zona de creație.
Despre Mirela Bucovicean
Mirela Bucovicean are imprimat în ADN flerul pentru calitate. Un simț estetic aparte pentru beauty și marketing, a adunat de-a lungul carierei experiență în diverse domenii ca jurnalism, PR, publicitate, vânzări, imobiliare, investiții sau retail.
A fondat Molecule F în 2010, prima platformă online care promovează designerii români, o capsulă care demonstrează talentul industriei fashion din România.
De 22 de ani lucrează cu pasiune și dedicare. Cu peste 13 industrii în care a activat, Mirela este mentorul și profesorul care are experiența și cunoștințele necesare pentru a inspira tinerii și studenții care vor să învețe și să rezoneze cu ideile și filosofia ei de business.
–
Editor: