După 130 de ani, Statuia Zeiței Libertății rămâne o capodoperă a umanității

Statuia Libertății din New York a fost plasată la intrarea portului Liberty Island, în anul 1886, cu scopul de a transmite călătorilor sosiți salutul de bun venit pe pământ american. Statuia este reprezentată de Zeița Libertății, care stă cu un picior pe lanțul rupt al sclaviei.

statue-of-liberty-1

Zeița ține în mâna stângă o tabliță inscripționată cu data de 4 iulie 1776, data Declarației de Independență a Statelor Unite ale Americii. În mâna dreaptă, zeița are o făclie cu flacăra aurită, iar pe cap se află o coroană, împodobită cu șapte fascicole de lumină și 25 de ferestre.

Cadou al Franței făcut Statelor Unite ale Americii

Statuia, reprezentând Zeița Libertății, este un cadou al Franței făcut Statelor Unite ale Americii, ca simbol al prieteniei dintre cele două națiuni, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la câștigarea independenței Statelor Unite. Statuia a fost inaugurată de președintele Grover Cleveland, pe 28 octombrie 1886.

Statuia a fost construită la Paris, în anul 1884, apoi dăruită Statelor Unite ale Americii, doi ani mai târziu. Piatra din care este construit soclul provine dintr-un mic sat din Franța, Ruoms sau Pouillenay, fiind aleasă pentru faptul că este puțin corozivă la acțiunea apei sărate.

Schelet metalic realizat de Gustave Eiffel, arhitectul Turnului Eiffel

FRANCE STATUE OF LIBERTY

Învelișul de cupru al statuii a fost proiectat de sculptorul Frédéric Auguste Bartholdi, iar scheletul metalic de inginerul Gustave Eiffel, faimosul arhitect, inginer structural și constructor al Turnului Eiffel. Are o înălțime fără soclu de 46,5 m, iar cu tot cu soclu 92, 99 m.

În interiorul ei se află o scară cu 354 de trepte, vizitarea acesteia fiind interzisă după atentatele de la 11 septembrie 2001, iar soclul din piatră, sub formă de stea, are în interior un muzeu. O altă caracteristică a statuii este culoarea, care a devenit verde în timp, prin oxidarea cuprului.

Coroană a celor șapte mări și șapte continente

Statuia Libertății simbolizează libertatea care luminează întreaga lume, devenind rapid emblema Statelor Unite și unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale libertății și democrației. Pe capul zeiței, coroana este împodobită cu șapte fascicole de lumină, care simbolizează cele șapte mări și continente, având și 25 de ferestre, care simbolizează cele 25 de nestemate ale lumii.

statuie3

Chip modelat după cel al mamei sculptorului Charlotte Beysser Bartholdi

Potrivit unor relatări populare, chipul statuii a fost modelat după cel al mamei sculptorului Charlotte Beysser Bartholdi. El a proiectat figura cu o siluetă puternică, deloc complicată, prin plasarea dramatică în port, care permite pasagerilor de pe navele care intră în New York Bay, să experimenteze perspective diferite asupra statuii, pe măsură ce merg spre Manhattan. El a dat contururi clasice îndrăznețe, reflectând imensa amploare a proiectului și scopul lui solemn.

Zeițele Columbia și Liberty, cele două simboluri culturale ale Americii

Unul dintre aceste simboluri, Columbia personificată, a fost văzut asemenea întruchipării Statelor Unite, în modul în care Britannia a fost identificată cu Regatul Unit sau cum Marianne a reprezentat Franța. Columbia înlocuise figura anterioară, a unei prințese indiene, care a ajuns să fie privită ca nepotrivită și abuzivă față de americani.

statuie1

O altă icoană importantă, a culturii americane, este reprezentarea libertății, derivată din Libertas, zeița libertății, venerată foarte mult în Roma Antică, în special, în rândul sclavilor emancipați. Liberty a împodobit cele mai multe monede americane ale timpului, reprezentările libertății remarcându-se și în arta populară, inclusiv prin Statuia Libertății lui Thomas Crawford, aflată în vârful clădirii Capitolului Statelor Unite

Sit al Patrimoniului Mondial UNESCO

În 1984, Statuia Libertății a fost desemnată drept sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Declarația UNESCO descrie statuia ca fiind o „capodoperă a spiritului uman” care „rezistă ca o foarte puternică contemplație, dezbatere și protest de idei, cum ar fi libertatea, pacea, drepturile omului, abolirea sclaviei, democrație și oportunități”. Anul acesta, pe 28 octombrie, Statuia Libertății va împlini 131 de ani de la inaugurare.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de 12 ani și autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto:  travelontop.ro, nypost.com, jaredthenyctourguide.com, m.phbang.net.