„Pădurea inteligentă e un proiect cu care e imposibil să nu rezonezi, pentru care să lucrezi și cu sufletul, nu numai cu mintea.” | Claudia Jelescu, Vodafone România

Claudia Jelescu este Strategic Projects Program Manager al Companiei Vodafone România. Aceasta lucrează în domeniul telecomunicațiilor de peste 22 de ani, din care 15 i-a petrecut alături de Vodafone România, unde ne-a mărturisit că a avut parte de cele mai multe satisfacții profesionale.

De-a lungul timpului Claudia a condus sau a contribuit la implementarea unor initiațive strategice din domeniul rețelelor 4G, 4G+, VoLTE, 5G, dar și a unor proiecte inedite, printre care primul concert rock care a integrat o hologramă live, apoi cel bazat pe aceeași tehnologie pentru a sărbători Luna Femeii sau proiectul ecologic „Prima pădure smart din România’’, al cărui obiectiv este acela de a preveni tăierile ilegale, fiind prima soluție care acționează încă din etapa de prevenție. Despre acesta, Claudia ne-a detaliat mai multe în interviul de azi: de la nevoia de la care a pornit, cercetările, partenerii, greutățile întâmpinate, până la beneficiile reale pe care proiectul le aduce.

Claudiei îi place să se înconjoare cu oameni pasionați, iar în timpul liber se relaxează citind sau petrecând timp cu animalele. Aceasta este mândră de realizările sale, atât în plan profesional, cât și în plan personal.

 

Care a fost călătoria ta din punct de vedere profesional, până în acest punct?

Lucrez în domeniul telecomunicațiilor de peste 22 de ani, din care 15 în cadrul Vodafone România, aceasta fiind nu doar cea mai îndelungată perioadă, dar și cea mai plină de satisfacții profesionale.
În toți acești ani am condus sau am contribuit la numeroase proiecte strategice de introducere a unor noi tehnologii și prime implementări cum ar fi 4G, 4G+, VoLTE, 5G.

Rolul meu este acela de a gestiona proiectul integral, din faza de proiectare până în punctul în care soluția implementată își arată rezultatele și dincolo de acest prag, în faza de post implementare și scalare, gestionând totodată toți actorii implicați în realizarea proiectului.

Pe lângă extinderea, dezvoltarea și creșterea capacității rețelei Vodafone, am condus implementarea tehnică a mai multor evenimente – demonstrații live, unele premiere mondiale, care au dovedit capacitatea de inovație a Vodafone România: primul concert rock care a integrat, cu ajutorul 5G, o hologramă live, urmat, un an mai târziu, de holograma live la rezoluție 4K creată tot cu ajutorul tehnologiei 5G pentru a sărbători Luna Femeii sau proiectul ecologic „Prima pădure smart din România’’.

 

Povestește-ne puțin despre proiectul Pădurea Inteligentă și rolul tău în acest proiect.

Ideea pădurii inteligente a apărut într-o ședință a board-ului Vodafone România. Ca în orice proiect pe care îl derulăm, pornim de la o nevoie. Și în acea ședință tema a fost care sunt cele mai mari probleme sau nevoi pe care le avem noi, ca popor, ca țară din Uniunea Europeană.

Subiectul despăduririi, al defrișărilor ilegale, a apărut rapid pe masa de discuție și atunci ne-am pus problema cum putem folosi tehnologia și rețeaua Vodafone pentru a o soluționa. Următorul pas a fost să facem o cercetare temeinică legată de această problematică, care este dimensiunea ei, ce s-a făcut până în prezent, ce soluții tehnologice există în lume, ce parteneri, ce experți am putea coopta în proiect, cum am putea extinde mai departe soluția, cât este de scalabilă, ce impact putem avea, ce resurse implică, ce investiții și așa mai departe.

În acest proiect a contat mult capacitatea de a identifica, mobiliza și alinia toți partenerii din proiect: furnizorul know-how-ului în problematica defrișărilor ilegale, respectiv Organizația Non Profit Agent Green, furnizorul soluției de gardieni digitali – ONG-ul american Rainforest Connection, clientul Zabola Estate și experții Vodafone.

A contat de asemenea experiența în revizuirea soluției, formularea de cerințe specifice, sau „customizări” cum le spunem noi sau adaptări la nevoile clientului, avizarea soluției finale, identificarea riscurilor, planificarea fazelor de execuție, sincronizarea livrărilor și implicarea resurselor, supervizarea testării, optimizarea și monitorizarea funcționării, toate în condițiile restricțiilor impuse de COVID-19.

Acum, odată proiectul pornit, rolul meu e de a continua prin popularizarea soluției către autorități și potențiali clienți care au nevoie să își protejeze proprietățile forestiere și coordonarea extinderii acesteia cu fiecare nou proiect demarat.

CLAUDIA JELESCU VODAFONE2

Credit foto: Rainforest Connection

Silvicultura românească este înconjurată de controverse și scandaluri mai ales din cauza defrișărilor ilegale. Crezi că proiectul inițiat de Vodafone ar putea să fie extins la nivel național? Ce ar presupune asta la nivel de implementare?

Am demarat deja discuții atât cu autoritățile, cât și cu proprietari privați de pădure. Soluția a fost foarte bine primită de ambele părți, cât și de opinia publică, judecând după mesajele primite pe rețelele sociale.

Soluția de pădure inteligentă este una scalabilă. Poate fi extinsă oriunde există rețea de telefonie mobila. Ne dorim să extindem proiectul în parcuri naționale și arii protejate, așa cum a formulat Ministerul Mediului lista de priorități și oriunde există o nevoie de a asigura protecție pădurii.

 

Care au fost cele mai mari provocări întâmpinate de către tine și echipa ta în implementarea acestui proiect? Cum le-ai depășit?

Cea mai mare provocare a fost pandemia. Limitarea deplasărilor, inclusiv a partenerului nostru extern Rainforest Connection care avea nevoie să își deplaseze echipa din diverse zone ale lumii, respectând în același timp restricțiile de carantină, dar și greutatea cu care s-au făcut livrările în această perioadă.

La acestea s-au adăugat și dificultățile impuse de necesitatea de a face o mare parte dintre optimizări de la distanță, de diferența de fus orar între noi și partenerii noștri. Însă ne-am adaptat, am format o echipă unită și, odată pornit proiectul, am arătat că putem să-l ducem la capăt, că soluția funcționează conform specificațiilor.

 

Există exemple de astfel de păduri inteligente în alte țări? Cum a apărut această idee?

Proiectul are două componente: una de comunicații asigurată de rețeaua Supernet a Vodafone, care mijlocește captarea și transmisia informațiilor audio, și una tehnologică, reprezentată de soluția bazată pe analiza sunetelor specifice exploatărilor forestiere care a fost dezvoltată de start-up-ul non profit american Rainforest Connection.

În prezent, soluția Rainforest Connection este implementată în țări din America Latina, Africa, Asia și în România.

 

De ce te-ai implicat în acest proiect? Cum beneficiază comunitățile în mod direct sau indirect de pe urma unui astfel de proiect?

La Vodafone, unul dintre angajamentele asumate vizează protecția mediului cu o serie de obiective și acțiuni concrete de limitare a amprentei de carbon a Vodafone și a partenerilor săi, de utilizare a energiei din surse regenerabile și de reciclare, reutilizare și recirculare a deșeurilor, toate servind unui obiectiv mai amplu de a preveni schimbările climatice.

Despre rapiditatea cu care dispar pădurile României și ce amploare a luat fenomenul în ultimii câțiva ani citim constant în presă, sunetul de drujbă e cvasi-prezent, ori de câte ori facem câte-o drumeție pe munte vedem culmi despădurite și întâlnim transporturi de lemne pe drumul către munte.

E un fenomen arhicunoscut, mediatizat și imposibil de ocolit. Ne place să ieșim în natură, să respirăm aerul curat, să ne bucurăm de peisaj, însă trebuie să ne asigurăm că vom avea această resursă la dispoziție pe termen lung și că se vor bucura de ea și copiii noștri.

E un proiect cu care e imposibil să nu rezonezi, pentru care să lucrezi și cu sufletul, nu numai cu mintea. Obiectivul proiectului de pădure inteligentă este acela de a preveni tăierile ilegale, fiind prima soluție care acționează încă din etapa de prevenție.

Practic, odată exploatarea semnalizată, autoritățile pot interveni prompt pentru a verifica legalitatea intervenției asupra pădurii oprind-o acolo unde există dovada ilegalității. Beneficiile pentru comunități sunt uriașe, atât de ordin economic, cât și de limitare a impactului asupra mediului. O exploatare durabilă a pădurii aduce beneficii economice importante, dar fără a pune în pericol mediul și biodiversitatea.

 

Anul trecut ai coordonat implementarea tehnică pentru un proiect prin care erau celebrate mamele: holograma 5G la rezoluție 4K. Cum a fost primit acest proiect de către utilizatori?

CLAUDIA JELESCU VODAFONE1

În Luna Femeii, ne-am dorit să oferim clienților Vodafone oportunitatea de a dărui mamelor un cadou unic, memorabil. Astfel, am reușit, cu ajutorul rețelei Vodafone Supernet 5G, realizarea unor „statui” sub forma unor holograme live la rezoluție 4K. A fost o provocare, dar ne dorim să inovăm constant și să stabilim noi premiere cu ajutorul capacităților de top ale rețelei.

Proiectul a fost primit foarte bine de către utilizatori, iar câteva sute de persoane au completat aplicația prin care aveau șansa de a oferi mamelor o hologramă live, la rezoluție 4K. Hologramele au fost realizate în cadrul unui spațiu dedicat, cu ajutorul unui echipament profesional, iar mamele au fost înregistrate și „transformate” în timp real, cu ajutorul 5G, în holograme live 4K ce au surprins reacțiile și trăirile acestora.
Un alt proiect pe care aș vrea să îl menționez este HOLOKID 2019, un proiect care a primit numeroase nominalizări și premii internaționale.

Tehnologia Vodafone a făcut posibilă implementarea primei holograme 5G într-o transmisie live. Un tânăr artist de 11 ani, Luca, și-a învins teama de a evolua live în fața unei săli pline de spectatori performând pe scenă sub forma unei holograme 5G, alături de o trupă rock, aflată în concert live, el cântând la chitară dintr-un studio.
După acest experiment, Luca a primit sute de mesaje de încurajare care i-au dat încredere să cânte în fața spectatorilor.
A fost o experiență unică care a arătat cum tehnologia poate schimba în bine viața oamenilor.

 

Ne poți recomanda proiecte dedicate comunităților, în care am putea să ne implicăm noi, cei de acasă, în vreun fel?

În proiectul pădurii inteligente suntem acum în etapa în care strângem povești personale despre importanța pădurii pentru fiecare dintre noi prin intermediul unor figuri vizibile pe rețelele sociale. Cele mai bune povești vor fi cuprinse într-un audiobook ce vă fi distribuit gratuit.

Prin această inițiativă ne dorim ca un număr cât mai mare de oameni să conștientizeze fenomenul defrișărilor ilegale și, în același timp, să afle despre soluția propusă de Vodafone și partenerii săi. Astfel de proiecte vor continua și în mod sigur veți auzi de ele. Un proiect de anul trecut realizat cu sprijinul comunității a fost campania „Împreună nu lăsăm niciun copil în urmă”, care a extins programul „Școala din Valiză”, derulat de Fundația Vodafone România.

Vodafone România contribuie cu date mobile gratuite pentru elevi și cu conținut educațional, în timp ce comunitatea a avut oportunitatea de dona pentru dotarea școlilor din mediul rural, suma strânsă fiind dublată de Fundația Vodafone România.

 

Cartea de pe noptieră:

Îmi place mult să citesc, nu am o carte preferată, ori de câte ori am timp, mă relaxez cu romane psihologice, despre relațiile de familie și comunicarea între generații.

Cu ce fel de oameni te înconjori zi de zi?

Oameni pasionați, care aderă la aceleași obiective profesionale ca mine.

La mare sau la munte?

La mare, cât mai aproape de țărm.

Cum arată pentru tine un timp de relaxare?

Îngrijind și jucându-mă cu câinii.

Note to self:

Mă bucur de realizările mele profesionale, dar și de cele personale. Am o familie foarte frumoasă. Sunt foarte mândră de fiica mea, Flavia.

 EDITOR: 

2021 TW MARA RUSU