Educația financiară – de ce ar trebui să ținem mai mult cont de ea?

Statisticile în legătură cu felul în care tinerii cheltuie banii pe care îi au sau pe care cred că îi au sunt îngrijorătoare. Tot mai mulți tineri ajung să fie îndatorați și să nu știe sau să nu poată înapoia sumele pe care le-au împrumutat.

O cauză semnificativă care stă la baza acestei situații îngrijorătoare, cu efecte pe termen lung este lipsa educației financiare. Educația financiară se poate focaliza pe felul în care un copil sau un tânăr adult își poate face management-ul banilor, dar o altă componentă a educației financiare ar fi util să fie focalizată pe erorile mentale pe care tindem să le facem atunci când vine vorba de bani. 

Știința ne arată că avem comportamente predictibile care nu întotdeauna reflectă un comportament ideal. Astfel, au putut fi identificate o serie de erori în deciziile pe care le luăm, erori pe care dacă le cunoaștem ne pot ajuta nu doar în domeniul personal sau profesional, dar și în deciziile financiare pe care le luăm pe parcursul vieții, iar aici mă refer inclusiv la vârstele mici. 

Voi scrie aici despre unul dintre cele mai frecvente mecanisme pe care cred că îl întâlnim, în special la un popor cu o istorie ca cea pe care o avem noi: efectul de îndatorare.

Avem o mare nevoie de a poseda lucruri și considerăm că ce este al nostru este mai valoros decât același obiect, dar care este în posesia altcuiva.

Financiar acesta este un lucru ușor de măsurat: dorim să plătim mai puțin pentru un obiect pe care nu îl posedăm, decât ne dorim să primim pentru același obiect dacă este în proprietatea noastră. Faptul că acel obiect este al nostru îl face mai valoros, decât același obiect care ar aparține altcuiva. De aici ne dăm seama cât de important este pentru noi să avem ceva ce ne aparține numai nouă. Cu certitudine asta ne oferă un sentiment de siguranță care se bazează pe mecanismul „indiferent ce se întâmplă, eu am ceva care să îmi asigure spatele”. Acesta este un fenomen care pare să apară mai puțin în țările dezvoltate, deși nici ele nu sunt lipsite de el. Pe scurt, cu cât știu că am mai mari șanse să fiu ok din punct de vedere financiar, cu atât scade nevoia de a poseda lucruri. 

rawpixel-579263-unsplash

Acesta este și unul dintre motivele pentru care schimburile sunt atât de greu de făcut. Putem urmări această dificultate în cazul copiilor: păpușa sau mașinuța mea este mult mai valoroasă, decât una identică a unui alt copil, motiv pentru care nu voi dori să facem schimb, chiar dacă nu există nicio diferența între cele două și, poate, acest schimb ne-ar ajuta din perspectiva relației pe care o avem, ne-ar apropia, ne-ar oferi, pe termen lung, mai multe avantaje. În educația financiară este important să ținem cont de această eroare cognitivă pentru că, altfel, putem pierde obiecte sau schimburi care să fie, mai degrabă avantajoase, decât să implice o pierdere. 

Iar acum că „v-am făcut poftă” să aflați mai multe astfel de mecansime cognitive, vă invit să facem împreună o incursiune în mai multe strategii mentale care ne împiedică să luăm decizii financiare eficiente. Iar dacă suntem părinți și cunoaștem aceste strategii și le discutăm cu copiii noștri, pot să va asigur că a le cunoaște va face diferența în calitatea opțiunilor financiare pe care aceștia le vor alege, pe termen lung. 

În 15 septembrie va avea loc, la Cluj, unul dintre cele mai importante evenimente de educație financiară, Liber la educație financiară, unde îi veți întâlni pe Gaspar Gyorgy, Oana Moraru si Nicoleta Deliu. Pentru mai multe detalii puteți accesa link-ul www.holoproject.ro/liber-la-educatie-financiara/

 

Sursă foto: poză eveniment, unsplash.com

by Raluca Anton, Managing Partner la HOLO

Raluca Anton speaker The Woman Connect

Raluca Anton iubește să lucreze cu oamenii. Ideea de empatie și de conectivitate umană a îndreptat-o către o abordare mai existențialistă, centrată pe relațiile interumane.

Raluca este Managing Partner la HOLO, având o experiență de 8 ani în psihoterapie, cu accent pe terapia individuală și problemele emoționale ale adulților.

A lucrat ca asistent cercetător în domeniul academic, de aceea acum, ca practicant, este foarte încrezătoare în intervențiile științifice. Raluca este și gazda unui program TV – Jurnal de Psiholog, la Look TV. Experiența în mass-media i-a oferit o perspectivă mai largă asupra modului în care oamenii gândesc, această experientă fiind combinată într-un amestec perfect cu activitatea sa profesională.