Egalitatea începe cu accesul egal la educație. 5 Metode de combatere a inegalității de gen și impozit pentru egalitate

În luna martie, lună dedicată Zilei Internaționale a Femeii, Bianca Tudor, fondatoarea Elite Business Women, companie de educație antreprenorială pentru femei, dar și cel mai mare Club de Afaceri pentru femei antreprenor din România, cu prezență internațională, vine cu o serie de propuneri și măsuri pentru subiectul egalității de gen.

Bianca Tudor a fost prezentă la Conferința de CSR (Corporate Social Responsabiliy) de la Londra, din 4 martie, organizată de KindLink Global, în panelul dedicat diversității și egalității, dar și la conferința organizată de către Biroul de Legătura al Parlamentului European în România.

Chiar dacă ne dorim mai multă egalitate, lumea este nedreaptă!

Unii oameni se nasc în țări sfâșiate de război, iar alții se nasc cu sau dezvoltă probleme grave de sănătate. Din inițiative precum diferența de remunerare între femei și bărbați și mișcarea #balancedgenderboards, există cu siguranță o inegalitate între bărbați și femei, la locul de muncă.

Egalitatea începe cu accesul egal la educație. Cum arată scenariul ideal în termeni de egalitate?

În primul rând, accesul la educație atât pentru fete, cât și pentru băieți. În Africa sau Orientul Mijlociu, în familiile sărace, există încă reguli diferite pentru băieți și fete, când vine vorba de acces la educație – băieții merg la școală și fetele rămân acasă.

În România avem una dintre cele mai mari rate de:

– abandon școlar;

– fete sub 18 ani care rămân gravide;

– violență domestică;

– populație săracă în mediul rural;

– peste 560.000 de copii orfani.

Toate acestea pot fi diminuate ca efecte negative prin acces la educație și IMPOZIT pentru Egalitate

Alte inițiative pentru combaterea inegalității ar putea ieși la suprafață printr-o taxă de tip Robin Hood. Familiile bogate sau companiile ar dona 20% familiilor sărace, impozit pentru egalitate. Imaginați-vă o companie de 100 de milioane de euro care donează 20 de milioane de euro pentru familiile sărace, o sumă cu adevărat schimbătoare de viață și destin atunci când sunt orientate către elemente de bază precum educația.

Pentru că milităm pentru setarea de exemple pozitive, noi la EBW – Elite Business Women – am lansat Asociația Fondul de Investiții Privat al Femeilor Antreprenor de Elităprin care compania EBW reinvestește 20% din taxa de membru în Elite Business Club, pentru a genera burse de finanțare pentru femei antreprenor la început de drum.

Reprezentarea femeilor în consiliile de administrație ale companiilor mari este o altă problemă și, din fericire, Comisia Europeană a adoptat inițiativa #balancedgenderboards, mandând să existe 40% femei în consiliul de administrație al marilor companii până în 2030. Unele țări au adoptat această politică.

Comisia argumentează acest amendament cu cercetările care confirmă impactul pozitiv al diversității de gen în studiile asupra performanței în afaceri.
Un studiu realizat de Deloitte în 2013 arată că în companiile cu diversitate de gen la conducere angajații și-au îmbunătățit abilitatea de a inova cu 83 până la 87%.

Bianca Tudor - EBW 1

Câteva cifre de la care să plecăm:

– femeile din Uniunea Europeană câștigă în medie cu 16,2% mai puțin decât bărbații;

– 6% femei CEO în UE;

– 1 din 3 femei sunt manager în UE;

– 36% din membri Parlamentului European sunt femei;

– 9 din 28 de comisari europeni sunt femei.

**date din 2019**

Și totuși, de ce NU avem mai multe femei în top management, politică și alte domenii? Pe parcursul a peste 6 ani de lucru apropiat cu peste 10.000 de femei de carieră, am observat NEVOIA uriașă pentru 5 dintre domeniile care ridică provocări femeilor educate cu potențial de a face carieră:

1. Infrastructură socială: creșe, grădinițe, școli private

2. Armonizarea vieții profesionale cu viața de familie

3. Incurajarea parteneriatului în viata privată (prin educația tinerelor fete)

4. Acces la educație mai ales în grupurile de femei vulnerabile (femei din mediul rural, femei singure, femei fără educație, victime ale violenței domestice)

5. Bugetarea de gen de către autorități

Cred că a venit momentul să nu mai tratăm subiectul egalității doar în luna martie, prin conferințe și elogierea femeilor și mamelor, ci să plecăm de la rădăcină, egalitatea începe cu acces egal la educație, parteneriat în viața privată, între femei și bărbați pentru managementul gospodăriei și educația copiilor, prioritate pe grupurile vulnerabile de femei și copii și bugetarea de gen. Am trimis această listă de propuneri și către Biroul de Legătură cu Parlamentul European și sperăm să avem continuitate pe aceste subiecte.

By Bianca Tudor – Community Builder & Branding Consultant