Elena Mîndru lansează primul ei album de jazz simfonic – o poveste muzicală care celebrează, prin emoții și trăiri concentrate în 9 piese, viața hibridă a artistei românce

La 10 ani de la succesul de la Montreux Shure Voice Jazz Competition, când însuși Quincy Jones, ca președinte al juriului, i-a acordat Premiul al II-lea și Premiul Publicului, și tot la 10 ani de la publicarea primului CD – Romanian Christmas Stories, Elena Mîndru vine, pe final de 2022,  cu o poveste muzicală care celebrează, prin emoții și trăiri concentrate în 9 piese, viața hibridă a artistei românce, stabilită în Finlanda.

Un amestec de dor de casă, tradiții românești, poezia unui peisaj nordic, vulnerabilitate, familie, oglindirea valorilor copilăriei într-un spațiu cu totul diferit, toate acestea și-au găsit expresia în primul album de jazz simfonic al artistei, alături de cvartetul ei și de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei. Data oficială a lansării este 11 noiembrie 2022. 

Proiectul

Hybrid este acel album creat să fie background-ul muzical perfect al iernii 2022/2023 pentru oricine își dorește altceva decât acele ”Christmas Carols” internaționale care se aud în toate magazinele și târgurile de Crăciun, dar și pentru cei care vor o alternativă la colindele tradiționale românești sau la muzica unei seri de iarnă. Elena Mîndru, împreună cu cvartetul ei și cu Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, condusă de dirijorul Andriano Marian, au generat un proiect de jazz simfonic care include atât compoziții proprii ale artistei sau ale altor membri ai cvartetului, cât și aranjamente speciale ale unor colinde tradiționale românești sau ale unor cântece finlandeze de iarnă.

CD-ul este, de fapt, rezultatul unui proiect realizat în pandemie, cu aceeași orchestră, constând într-un concert hibrid online-offline, marca Symphonic meets Jazz, publicat în patru părți. Despre Symphonic meets Jazz e important de știut că e primul proiect de jazz simfonic cu solist vocal și trio de jazz din România, inițiat în 2014 de Elena Mîndru, în colaborare cu diverse filarmonici. Concertele din cadrul acestui proiect propun îmbinarea muzicii Hybrid jazz cu muzica clasică, prin abordarea unui program orchestral. 

Acest concert hibrid a însemnat că solista Elena Mîndru și cvartetul finlandez au fost ”prezenți” doar în variantă video și audio, sub forma unei proiecții, singurii prezenți pe viu fiind membrii orchestrei și dirijorul. Datorită prefesionalismului echipei de editare audio și video, sincronul s-a realizat desăvârșit. Această variantă hibridă de concert a reprezentat o premieră în jazzul european și poate fi un reper pentru abordări ulterioare în segmentul de arte ale spectacolului. 

„Acest vis de a publica un album, alături de o orchestra simfonică, s-a împlinit cumva forțat din cauza pandemiei, o perioadă tristă în special pentru cultură. Însă o perioadă în care situația momentului ne-a împins pe noi toți să inovăm, să găsim căi, medii, prilejuri și variante de a ne reîntâlni cu publicul nostru și de a ne continua activitatea. Acum știm mai bine ca oricine că evenimentele online nu înlocuiesc o prezență live, ele oferă, însă, o oportunitate valoroasă de a crea și de a experimenta cultura, atât noi ca artiști, cât și publicul nostru.

Formatul de concert hibrid din octombrie 2020 a făcut posibilă înregistrarea acestui concert într-un mod excepțional, motiv pentru care am decis publicarea acestui material audio și video. Marcăm importanța muncii întregii echipe de 76 de oameni, muzicieni, tehnicieni, operatori, ingineri de sunet și lumină care prin profesionalismul și dedicarea lor au reușit să facă să dispară miile kilometri care despărțeau cvartetul și orchestra în pandemie, astfel încât să putem dărui împreună bucuria acestei muzici pentru totdeauna.” (Elena Mîndru)

Despre proiectul Hybrid, jurnalistul internațional, specialist în jazz, Henning Bolte, spunea că: Hybrid poate fi considerat și o declarație a unuia dintre muzicienii de jazz români de mare profil care s-au stabilit în străinătate. Temperamentele românești și finlandeze sunt unite productiv în acest proiect, formând o extraordinară fuziune estică de înaltă semnificație pentru Europa.”

Tema – Hybrid 

Dacă în cazul concertelor online-offline, ideea de ”hibrid” era evidentă, în cazul albumului lucrurile merg mai în profunzime.

Da, albumul este rezultatul acestor concerte hibrid, până la urmă. Dar, dincolo de asta, tema se regăsește în multiple dimensiuni. 

În primul rând, vorbim de o multiculturalitate muzicală a proiectului. Este un CD trilingv – română, engleză, finlandeză -, care conține atât colinde tradiționale românești, cât și cântece finlandeze, fără a omite compozițiile proprii ale Elenei Mîndru și ale lui Tuomas J. Turunen.

În al doilea rând, e un proiect de jazz simfonic, ceea ce presupune un hibrid de muzică jazz și muzică clasică, de cvartet de jazz și de orchestră.

 „Încă din copilărie, am fost mereu expusă atât la folclor, cât și la muzica clasică (am studiat vioara și pianul clasic), ceea ce mi-a dat ocazia să aflu ce melodii și genuri muzicale mă atrag. Cu jazz-ul m-am întâlnit ceva mai târziu. Aveam 14 ani atunci. Am simțit că e potrivit pentru mintea, sufletul și vocea mea. Ca urmare, când am continuat cu jazzul, anumite melodii tradiționale și clasice făceau deja parte din sufletul meu.” (Elena Mîndru pentru Henning Bolte)

În al treilea rând, hibridul stă în combinația dintre piese vechi, care au mai apărut pe alte albume, și piese cu totul noi, cum sunt 100 România și Maa on niin kaunis – o piesă de iarnă finlandeză.

În al patrulea rând, e vorba despre un hibrid de emoții și sentimente, sugerate foarte expresiv de piesa Between a Smile and a Tear. Un sentiment indescriptibil, hibrid, de bucurie și tristețe, de dor și împăcare în același timp, care definește viața unei persoane care a pornit cu un set de valori tradiționale și a trebuit să le dea expresie într-un alt spațiu. De aici îmbinarea de foclor românesc, ”purtat în bagajul emoțional”, și noile emoții descoperite în viața trăită de 10 ani în Finlanda.

În fine, în Hybrid este vorba despre noi înșine, copii ai celor de dinaintea noastră. Tot albumul reflectă, de fapt, tema copilăriei. Se deschide cu piesa Luca, dedicată fiului solistei, și se încheie cu O, ce veste minunată, dedicată copilului Iisus. Între aceste repere, care fixează ideea de copilărie, mai întâlnim Alice, care subliniază ideea de poveste, de călătorie în Țara Minunilor, apoi piese de leagăn, piese legate de emoții pure și de vulnerabilitatea din fiecare. Până la urmă, fiecare dintre noi suntem un hibrid de material genetic moștenit, un hibrid de emoții, un hibrid de culturi. Cu toate acestea, ceea ce leagă totul se transpune într-o armonie care este ființa umană în splendoarea ei și care își găsește exprimarea în muzică. 

Statementul artistei

 „Hybrid este unul din marile mele vise ca muzician: un album simfonic al meu. De mic copil am studiat vioara, iar, la un moment dat, am cântat și în orchestra școlii de muzică, care m-a fascinat enorm. S-a adâncit această fascinație pentru sunetul orchestrei, prin participarea la concertele Filarmonicii începând din tinerețe și apoi în timpul studiilor de compoziție.

Bogăția de timbre instrumentale, respirația și cântul atâtor muzicieni în același moment pe scenă fac din orchestră un instrument cu adevărat complex, cu adevărat magic. A fi pe scenă ca muzician alături de acest instrument magic – orchestra – e un act splendid și magnific pentru mine.” (Elena Mîndru)

 

Artiștii

Soliști: Elena Mîndru – voce, Tuomas J. Turunen – pian, Oskari Siirtola – contrabas și bas electric, Anssi Tirkkonen – tobe

Orchestra Națională de Tineret din Moldova

Dirijor: Andriano Marian

Elena Mîndru este una dintre cele mai titrate și premiate voci din generația română de tineri muzicieni de jazz. Plecată de pe băncile Academiei de Muzică din Cluj, ea este actualmente doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al Sibelius Academy din Helsinki. Elena a câștigat numeroase premii la festivaluri de jazz din Europa și semnează până în prezent 4 albume lansate (Romanian Christmas Stories în 2012, Evening in Romania în 2014, Quartphonic în 2016, Folkloric Moods în 2019).

Din ianuarie 2021, Elena Mîndru este directorul executiv permanent al Oulun Musiikkijuhlat (https://omj.fi/en/), unul dintre festivalurile cele mai importante din Finlanda. Ea este prima româncă care coordonează această organizație culturală activă pe tot parcursul anului. Programul festivalului de muzică din Oulu include producții naționale și internaționale și artiști rezidenți din diferite genuri de muzică, îmbinând concerte de muzică clasică cu cele de jazz și world music. 

Ea derulează în paralel un doctorat la Academia Sibelius din Helsinki, pe tema spectrografiei și esteticii sunetului vocii de jazz. În plus, urmează un MBA în management cultural la Kajaani University of Applied Sciences.

Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.

Despre conceptul SYMPHONIC JAZZ

Conceptul Symphonic Jazz este primul proiect de jazz simfonic inițiat de cântăreața și compozitoarea Elena Mîndru în colaborare cu orchestre simfonice, care a inclus până acum numeroase concerte în România, Germania și Finlanda.

Proiectul include și o solidă componentă educațională – o direcție urmărită constant de muziciană, favorizată de poziția ei de profesor, compozitor și interpret. Concertele din cadrul acestui proiect propun îmbinarea muzicii jazz cu muzica simfonică prin abordarea unui program orchestral. Lucrările incluse în proiect sunt scrise special pentru această formulă instrumentală de tineri compozitori și aranjori români sau finlandezi, încurajând astfel debutul artistic, promovarea muzicienilor contemporani și mobilitatea interculturală.

Acest concept include trei proiecte co-finanțate de AFCN, Hybrid – Elena Mîndru și Moldovan National Youth Orchestra în 2022, Symphonic Jazz in Moldova implementat în format hibrid în 2020 în colaborare cu Moldovan National Youth Orchestra și  Symphonic Jazz in Transylvania implementat în 2018 în colaborare cu Orchestra Română de Tineret, sub managementul cântăreței și compozitoarei Elena Mîndru.