Pasiune, dedicare și spirit voluntar. Aceste trei valori stau la baza inițiativei Emei Roman Pânzar, un medic stomatolog din Botoșani, care a început un proiect de educare a elevilor dintr-o școală din oraș în ceea ce privește igiena dentară. Aceasta nu doar că îi învață pe cei mici cum ar trebui să se desfășoare un ritual complet de curățare a dinților, ci le oferă și un consult gratuit, însoțit de recomandări de tratament pentru părinți.
Când statisticile ne plasează sub media europeană atunci când vorbim despre igiena orală, Ema consideră că, prin implicare și inițiativă, fiecare medic dentist poate contribui la remedierea situației.
Care este povestea din spatele orelor gratuite de igienă dentară în școli? Ce te-a inspirat să implementezi acest proiect?
Totul a început încă din facultate. M-a inspirat un profesor care preda Prevenție oro-dentară. Vorbea cu o mare dăruință despre prevenția care se făcea acum mulți ani în urmă, despre cât de importantă este educația sanitară încă din fragedă copilărie. Mi-a rămas mult timp în suflet învățăturile lui și au reînviat anul acesta când am spus că trebuie să nu mai aștept și să fac ceva! Prea mulți pacienți tineri veneau cu probleme mari dentare!
Cât de deschisă a fost conducerea instituțiilor de învățământ la inițiativa ta?
Surprinzător, au fost foarte deschiși cu privire la acest proiect. Inițial, am vrut să fac doar câteva clase, după care le-a plăcut așa mult profesorilor și elevilor, încât am terminat toată școala!
Care este frecvența și durata lecțiilor pe care le ții în școli?
Deocamdată, am ținut cursurile doar la nivelul unei școli deoarece intraseră în vacanță. Ora ținea aproximativ 40 de minute, mergeam de 2-3 ori pe săptămână, cum aveam timp în afara serviciului de medic și mamă.
Care sunt principalele lecții de igienă și prevenție pe care le dai copiilor?
Sunt 2 aspecte pe care le repet și a căror importanță încerc să le-o explic: tehnica de igienă orala corectă – de 2 ori pe zi , mai ales seara – și controlul periodic la medicul dentist.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni dentare cu care se confruntă aceștia?
Din cauza fricii, neglijenței și lipsei de educație, cariile sunt pe primul plan. De la acestea apar alte complicații mai grave și mai greu de tratat. Incongruențele dentare, de asemenea, sunt des întâlnite.
Cum reușești să captezi și să menții atenția elevilor?
Sinceritatea, zâmbetul, glumițele și halatul colorat.
Pe lângă informații prețioase, le oferi micilor pacienți și consultații gratuite, urmate de recomandări de tratament adresate părinților. Cât de receptivi sunt aceștia din urmă la recomandările tale?
Nu pe masura așteptărilor mele. Sper că e doar începutul greu și vor constientiza și ei importanța acestor ore de igienă orală!
Care sunt primii pași pe care un părinte ar trebui să îi facă ca să îi împrietenească pe cei mici cu ritualul spălatului pe dinți?
Să îi învețe de mici cu periuța de dinți chiar dacă nu se spală bine. Să fie totul ca un joc la început! Și, cel mai important, să ne vadă pe noi, ca părinți, că ne spălăm zilnic pe dinți.
Descoperim că cel mic are nevoie de un aparat dentar. Care este vârsta optimă la care acesta ar trebui purtat?
Începând aproximativ cu vârsta de 6 ani (de când dinții permanenți erup) putem să ducem copilul la medicul ortodont pentru consult și, în prealabil, pentru aplicarea unui aparat ortodontic dacă este necesar!
Cum stă România la capitolul igienă dentară?
Din studii, sub media europeana.
Practic, noi românii mergem la medici doar când avem o durere de orice fel; din păcate, uneori nici atunci!
Care ar fi principalele comportamente pe care ar trebui să le adoptăm în vederea îmbunătățirii situației actuale?
Dacă statul nu oferă aceste ore de igiena dentară în școli și grădinițe, să ne mobilizăm noi medicii să facem o schimbare în viitorul copiilor noștri!
Pe lângă medic stomatolog, Ema Roman Pânzar este femeie și mamă. Cum te-ai descrie în 3 cuvinte?
Da, ce-i drept 24/24 sunt ocupată, dar îmi place!
Încerc să le fac pe toate: să fiu medic, soție, mamă și altele pe lângă.
Perfecționistă, loială, încăpățânată.
by Izabela Rădoi, junior editor The Woman Magazine
Izabela studiază Publicitatea în cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. A explorat domeniul creativ din mai multe perspective: copywriting, social media, organizare de evenimente și jurnalism. Motto-ul ei? ,,Creativity is intelligence having fun.”
Sursă foto: arhivă personală Ema Pânzar