De formație economist, Mariana Velisarato este absolventă a Academiei de Studii Economice București și a unui master în afaceri internaționale. Formarea sa s-a făcut în industria de software, în cadrul companiei BitDefender. Acum, însă, este Director Executiv al Clinicilor stomatologice DentalMed. Tranziția dinspre industria economică înspre cea medicală n-a fost una planificată, ci s-a întâmplat natural.
„Natural”, în situația sa particulară, implică o oportunitate care a venit într-un context familial, soțul său fiind membru al boardului managerial al clinicii și medic chirurg în cadrul clinicii. Viziunea celor doi fondatori și proprietari ai clinicii, frații Dragoș și Răzvan Popescu, despre un astfel de model de business în România, a cucerit-o de la început.
Clinica DentalMed a pornit, astfel, ca o afacere de familie. Pe parcurs, echipa a reușit nu numai să-și îndeplinească scopul inițial de a deveni o clinică de lux, ci și să extrapoleze sensul conceptului de „familie” asupra tuturor celor 150 de angajați ai companiei lor. Iar Mariana este liderul care a militat pentru crearea unui climat de încredere în interiorul echipei clinicii.
Care a fost „de ce”-ul tău care te-a determinat să faci tranziția dinspre sfera economică înspre cea medicală? A existat vreun moment în activitatea ta în care te-ai gândit că ar fi fost mai bine să continui să activezi în domeniul economic?
Întâlnirea mea profesională cu domeniul medical nu a fost planificată, motiv pentru care „de ce”-ul a fost, de fapt, „datorită cui?”. Viziunea celor doi fondatori și proprietari ai clinicii DentalMed, frații Dragoș și Răzvan Popescu, despre un model de business absolut nou în România, m-a cucerit de la început. Ideea de a dezvolta împreună cu ei un concept inovativ, acela al unei „clinici stomatologice de lux” a fost scânteia care m-a convins.
„Sunt deja 15 ani de când m-am alăturat echipei de fondatori a clinicii.”
Ceea ce a cântărit mult în această decizie a fost și aspectul vieții de familie, mai ales având în vedere că jobul precedent pe care l-am avut a presupus multe deplasări în străinătate. De-atunci până astăzi, instrumentele domeniului economic au ajuns să facă parte din activitatea mea zilnică.
Variația este, însă, mult mai mare decât în situația în care aș fi activat într-o anumită ramură economică. Cu siguranță mi-a fost de ajutor bagajul de cunoștințe cu care am venit și nu am niciun regret pentru cum a complotat viața să mă așeze într-un domeniu pe care nu l-am luat în calcul anterior.
Acum, nu pot spune că nu mi-ar fi plăcut să fiu medic – cred că m-aș fi simțit bine în această postura. Am un mare respect pentru medici și pentru activitatea lor și sunt privilegiată să fiu înconjurată la clinică de peste 50 de medici din specialități diferite, mulți dintre ei devenindu-mi, în timp, prieteni.
Împărtășești gândirea lui Malcolm Gladwell despre performanță conform căreia sunt necesare cel puțin 10.000 de ore de lucru într-o anumită activitate, alături de câțiva factori favorizanți. Care au fost, pentru tine, factorii favorizanți care te-au ajutat să ajungi în punctul profesional în care te afli astăzi?
Mediul de lucru și motivația sunt factorii favorizanți care au cântărit cel mai greu pentru mine. Sunt deja 15 ani de când m-am alăturat echipei de fondatori a clinicii și uneori am sentimentul că este greșit calculul matematic, pentru că e un număr pe care dacă mi l-ar fi spus cineva în 2007, mi s-ar fi părut incredibil.
Dacă nu cunoști istoria din spatele DentalMed ți se poate părea o evoluție liniară, care ar fi greu să te mai stimuleze. Dar crescând de la 3 la 20 de cabinete din anul 2007 până în 2021 și, respectiv, de la 15 la 150 de oameni, cât mobilizează clinica în prezent, sunt trepte uriașe.
Anul trecut a adus o premieră care ne-a scos pe toți din zona de confort în care ne simțeam în cadrul clinicii: am inaugurat o nouă clinică, aflată în cel mai exclusivist loc din București, Piata Charles de Gaulle.
A fost un intens efort de echipă, un test de anduranță și o promisiune îndeplinită – că vom putea duce brandul DentalMed mai departe și în alte zone, orașe și chiar țări, păstrând nealterat ADN-ul de luxury dental clinic și oferind aceleași experiențe excepționale cu care sunt obișnuiți pacienții noștri.
Ce înseamnă să fii director executiv al unei clinici stomatologice de lux din România? Care este cel mai mare dar cu care un astfel de titlu profesional vine la pachet? Dar „blestem”?
„Dacă reușești să îți găsești echilibrul între forțele cărora le ești supus, ai toate șansele să fii un om fericit făcând acest job.”
Este un job care îți aduce multe satisfacții, cu atât mai mult atunci când sunt multe motive de mândrie și realizări pe care compania pe care o conduci și le înscrie în palmares. Ești o parte integrantă a succesului și, în unele momente, determinantă.
Dar întotdeauna există și reversul medaliei, acele elemente care însoțesc bucuria performanței, cum ar fi permanenta responsabilitate pe care o resimți față de pacienți, angajați și business owneri. Puterea pe care o are un business executive aduce o mare încărcătură motivațională, dar și o nevoie de dozare corectă a acesteia.
Într-un interviu anterior spuneai: „Nu îi tratăm pe angajații noștri ca pe simpli angajați, ci îi considerăm partenerii noștri și împărțim succesul cu ei ca într-o familie”. Care a fost factorul care v-a determinat să insuflați acest tip de abordare în cultura organizațională a companiei? Cum resimt la nivel tangibil angajații voștri faptul că „împărțiți succesul cu ei ca într-o familie”
Rolul de lider vine la pachet cu jobul de director executiv. Nu poți să te aștepți să conduci compania către succes dacă echipa ta nu te simte ca fiind un lider. Este necesar să fii aproape de oameni, să le cunoști temerile și ezitările, că să poți găși soluții. Iar dacă oamenii simt că fiecare dintre ei contează semnificativ și este considerat o piesă importantă pe tabla de șah a organizației, poți accesa în ei resorturi care să faciliteze coordonarea spre rezultate.
Evenimentele fericite și realizările atinse împreună ne-au consolidat legăturile în cadrul echipei. Dar ne-au unit și mai mult întâmplări mai puțin fericite prin care au trecut membrii echipei noastre sau familiile acestora. Colegi noi, pe care viața i-a încercat cu probleme medicale sau alte greutăți majore au fost surprinși de solidaritatea și mobilizarea fantastică a echipei pentru a le oferi sprijinul.
Întotdeauna în spatele tuturor acestor acțiuni a fost sprijinul pe care l-a acordat clinica și echipa de management, care au dat tonul faptelor bune. Din această zonă este important să pornească și să se insufle ideea de solidaritate și de familie din interiorul organizației, organizație care trebuie să își sprijine membrii în orice situație.
Pentru a pune bazele unei relații sănătoase într-un raport angajat-angajator, este esențial ca aceasta să se bazeze pe încredere. Ce caracteristici trebuie să bifeze un angajat pentru a beneficia de încrederea angajatorului în cadrul companiei voastre? Care sunt câteva dintre acțiunile prin care ai spune că le arăți tu, personal, angajaților voștri încredere?
„Încrederea este un wild card pe care un angajat îl primește atunci când se alătură echipei noastre.”
De fiecare dată plecăm de la premisa că fiecare nou membru va putea ajunge la un moment dat să fie cel mai bun angajat, sau poate chiar un game changer în cadrul companiei. Este o creditare cu care fiecare pleacă în călătorie. Nu pot spune că există o rețetă câștigătoare în orice situație, însă pentru noi a fost cu siguranță benefică.
Avem o rată a fluctuației de personal foarte mică, aș îndrăzni să spun cea mai mică din industria noastră, raportat la numărul de angajați pe care îi mobilizăm. Asta ne-a ajutat să ne construim o reputație solidă că angajator. La urma urmei, reputația contează enorm în zilele acestea, când pentru anumite categorii de joburi recrutările devin din ce în ce mai dificile.
Încrederea poate merge în mai multe direcții. Personal, cred că trebuie să am încredere deplină în echipa mea: că ei vor face tot ce le stă în puțință să maximizeze reușita proiectului sau a acțiunii de care se ocupă. Cele mai dragi momente pentru mine sunt însă acelea în care wild cardul de care vorbeam mai devreme este pentru trecerea la alt nivel.
Acele momente se conturează atunci când le-am dat unora dintre colegi aripi să zboare să își implineasa visul, accesând alte trepte în carieră. Am susținut colegi pentru a deveni medici, asistente medicale, specialiști în imagistică dentară, tehnicieni dentari, antreprenori și le-am asigurat nu doar suportul financiar pentru studiile aferente dar și perspectiva integrării profesionale în cadrul companiei, în noul statut.
Iar echipa pe care mi-am format-o, cu oameni cu care lucrez îndeaproape zi de zi, are la bază tot o relație de încredere, pe care o întreținem continuu. E un sentiment despre care îmi place să cred că este reciproc și la baza căruia stă o imagine apropiată de aceea descrisă de Sundar Pichai, CEO-ul Google despre rolul de lider.
În concepția sa (concepție cu care rezonez), rolul de lider trebuie să fie legat mai puțin de încercarea de a avea succes (tu însuţi şi pentru ține însuţi) şi mai mult legat de faptul că te asiguri că ai oameni buni şi că îndepărtezi obstacolele din calea lor, astfel încât ei să poată avea succes în ceea ce fac.
Știm că 80% dintre angajații companiei sunt femei – iar acesta nu este un fapt întâmplător. Care este factorul din spatele politicii companiei voastre care vă determină să angajați un procent mai mare de femei? A existat vreun moment, pe parcursul activității tale în sfera medicală, în care te-ai simțit discriminată ca urmare a faptului că ești o femeie în funcție de conducere?
Dincolo de specificul tradițional al anumitor joburi de a fi ocupate de către femei – cum sunt asistentele de stomatologie, joburile din Front Desk sau din departamentul administrativ –, în cadrul clinicii a existat întotdeauna un curent pozitiv pentru angajările femeilor.
„Domeniul medical este dominat prin excelență de femei – se consideră că în lume mai mult de 70% dintre angajații din industria medicală sunt femei.”
Alegerea candidaților se face luând în calcul o sumă de criterii și reprezintă o ecuație cu multe necunoscute. De foarte multe ori, însă, ne-au cucerit candidatele, surclasând detașat candidaturi venite din partea bărbaților. Totuși, fiecare candidat este evaluat prin prisma propriei performanțe și a probabilității de a se integra în echipa.
De aceea, există și departamente care sunt exclusiv masculine în cadrul clinicii – cum ar fi echipa de chirurgie, formată în prezent din 10 medici chirurgi, bărbați. Dar și acest aspect este unul temporar și probabil contextual, având în vedere apetitul din ce în ce mai mare al femeilor și pentru această specialitate medicală – chirurgia dentară.
Angajatele companiei care devin mame aleg să își continue activitatea în cadrul clinicii și beneficiază de un sprijin nu doar pe parcursul sarcinii, ci și după concediul maternal. Care este un mesaj pe care ai vrea să-l transmiți angajatorilor care nu le oferă un astfel de sprijin angajatelor lor care devin mame?
Probabil că cele mai multe dintre companiile care se tem de momentul în care angajatele vor deveni mame își imaginează că acestea își vor pierde focusul și nu vor mai putea investi aceleași resurse de timp în cadrul companiei.
Mamele care se întorc după perioada concediului maternal vin cu un pachet nou de atribute: o motivație suplimentară, uneori un management al timpului și o organizare superioară celei de dinainte de momentul nașterii și, categoric, o creștere a nivelului de empatie.
Serviciile medicale sunt prin excelență construite în jurul oamenilor, iar compasiunea și empatia sunt ingredinte care trebuie să stea pe masa valorilor obligatorii în orice organizație medicală. Cu toții ne dorim angajați loiali, care să ne împărtășească valorile în timp, însă evoluția lor profesională se îmbină permanent cu contextul vieții personale.
Este de așteptat că într-o companie cu oameni tineri, într-un orizont de timp de maxim 10 ani, angajatele care nu sunt încă mame să își dorească acest lucru. Iar angajații care simt că organizația în care activează este pro-familie, copii, sunt mai atașați de companie și mai loiali.
Colegele noastre care devin mame știu că sunt așteptate să revină și, de multe ori, concepem programe speciale de reintegrare, cu ture flexibile de lucru, program part-time sau work from home, atunci când jobul se pretează acestui tip de activitate.
Tu însăți ești, la rândul tău, mamă a doi copii „care au crescut odată cu compania voastră”. Soțul tău este medic stomatolog, implicat de asemenea în activitatea clinicii. Acest fapt vă plasează afacerea printre cele care sunt cunoscute ca fiind „de familie”. Cum ați învățat să vă raportați la compania voastră, astfel încât ea să nu vă acapareze viața de familie?
Clinica DentalMed este o afacere de familie; cei doi proprietari frați – Dragoș și Răzvan Popescu – au avut intuiția și înțelepciunea de a crea un „nucleu dur” format din membri ai familiei și persoane foarte apropiate, de încredere, alături de care am avut și eu privilegiul să mă aflu.
Sensul conceptului de „familie” pe care l-a avut inițial acest cuvânt acum s-a extrapolat, devenind „Familia DentalMed”, aceasta fiind astăzi o structura de aproape 150 de membri, extrem de compactă, care are la baza același nucleu, însă care a știut să își primească fiecare nou angajat că pe primul născut al familiei.
Mixul între viața de familie și clinică este inevitabil și are mai multe beneficii decât poate părea la prima vedere. Putem spune că am devenit o comunitate suficient de mare încât să-ți permită să ai de unde să-ți alegi prieteni (uneori chiar parteneri de viață), dar încă suficient de mică pentru a-ți crea sentimentul de familiaritate în preajma tututor membrilor.
Ai devenit mamă în momentul în care compania era deja pusă pe picioare și funcțională. În ce moduri te-a schimbat pe plan personal faptul că ai devenit mamă? Dar pe plan profesional?
Da, este adevărat, sunt mama a doi copii care au un cățel, deci aproape trei copii. În plan personal, prioritățile mele și ale soțului meu s-au modificat radical în momentul în care au apărut copiii. Timpul este cea mai mare provocare, iar în multe situații simt că nu îmi mai aparțin dar se compensează din plin cu toate satisfacțiile pe care ni le aduc copiii.
În plan profesional, apariția copiilor a trasat în primul rând niște bariere mult mai clare între viața profesională și serviciu. Spre exemplu, după nașterea Sofiei, ora 22:00 nu a mai fost o ora obișnuită de plecare de la birou. S-au produs, însă, și alte modificări odată cu rolul de mamă.
Am putut să îi înțeleg mult mai bine pe membrii echipei noastre și să mă transpun mai ușor în rolul lor. Este vorba despre empatie și toleranță; simt că am dobândit și o doză de căldură în plus. Cu alte cuvinte, în relațiile inter-umane am simțit cea mai mare schimbare adusă de venirea copiilor în familia noastră.
Care ai spune că este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o atunci când ai devenit mamă și care te-a făcut un lider mai bun pentru angajații voștri? Este aceasta o lecție pe care o poți învăța și altfel decât având proprii tăi copii?
Înainte să am copii îmi imaginam că atunci când aceștia vor veni se vor conforma mult mai ușor planurilor pe care le avem noi, ca părinți, cu ei. Dar în multe situații nu a fost așa. Propriile lor personalități au schimbat radical traseele pe care noi le pre-configurasem.
Cumva, cred că datorită lor am învățat să ne pregătim dinainte pentru necesitatea unor re-rutări, având pregătite planuri alternative, de rezervă. Asta s-a extrapolat și la nivelul vieții profesionale și mi-a adâncit această necesitate de a fi pregătită mereu cu back-up plans.
Ce diferențiază un lider bun de un simplu lider?
Pasiunea.
Un vis încă neîmplinit de-al tău:
Un an sabatic, dedicat străbaterii lumii și voluntariatului.
Un regret:
Dispariția prematură a celor trei bunici ai copiilor mei, piloni de baza ai familiei noastre.
Cum arată duminica perfectă pentru tine?
Paris. Indian summer. Brunch cu familia și câțiva prieteni. Plimbare lungă pe străduțe. Expoziție de impresioniști.
Cea mai importantă moștenire pe care crezi c-o poate lăsa un părinte copiilor săi:
O educație solidă și încrederea că poate reuși orice își propune.
Este timpul pentru tine un mit sau realitate atunci când devii mamă?
Este timpul să descoperi o altă parte din tine.