„Este un privilegiu să lucrez cu antreprenori cu idei și vise transformate în afaceri, să le fiu alaturi pe parcurs și să particip la succesul lor.” | Claudia Rogozan, Owner ACR Contafisc

Claudia Rogozan este expert contabil și owner ACR Contafisc, firmă care oferă servicii de contabilitate și consultanță. Odată atrasă de acest domeniu, Claudia a făcut tot ce a ținut de ea pentru a deveni expert, spunând că învățarea continuă este drumul spre reușită.

Pasul spre antreprenoriat l-a făcut în momentul în care și-a dat seama că poate să fie mai mult decât un bun profesionist, angajat. Astfel, a decis, împreună cu soțul ei, să pună bazele ACR Contafisc și astăzi o regăsim pe Claudia în postura antreprenorului cu peste 10 ani experiență.

Ține mult la legăturile dintre oameni, atât în ceea ce privește clienții, pe care deserori îi îmbrățișează la finalul întâlnirilor, cât și referitor la oamenii din echipa ei. Claudia este mentorul care pregătește studenți, pe care apoi îi integrează în cadrul firmei sale și cel care le scrie părinților acestora în semn de mulțumire pentru modul în care i-au educat.

Ne-a împărtășit astăzi parcursul ei profesional, modelul ei de leadership, ne-a oferit o serie de sfaturi de contabiliate și antreprenoriat pentru firme, dar ne-a vorbit și despre importanța comunității de business din care face parte – Mamprenoare.

 

Claudia, cum te-ai descrie din punct de  vedere profesional? Care sunt etapele profesionale prin care ai trecut și care te-au adus în punctul în care ești astăzi?

 

Sunt un expert contabil pasionat de profesia pe care o am. Învăț și mă informez continuu, încerc să mă înconjor cu oameni valoroși și colaboratori care își fac meseria cu plăcere.

Este un privilegiu să lucrez cu antreprenori cu idei și vise transformate în afaceri, să le fiu alaturi pe parcurs și să particip la succesul lor. Mă împlinește profesional și îmi place să cred că am contribuit și eu la reușite. Tocmai de aceea, nu de puține ori mi se întâmplă să îmbrățișez de drag clienții, la sfârșitul unei discutii de business, pentru că mă impresionează poveștile lor, perseverența și puterea de a merge mai departe.

Când eram copil nu știam că voi deveni contabil. Și mai ales expert. De altfel, nu aveam idee ce o să mă fac când o să fiu mare. Cred că drumul meu s-a conturat pe parcurs din reușite și eșecuri.

Dintodeauna am fost însă o persoană implicată, dau ce e mai bun, merg până la capăt atunci când îmi propun să realizez ceva. Așa am făcut și în cazul profesiei pe care mi-am ales-o. Domeniul economic m-a atras și de îndată ce conexiunea a fost realizată, am învățat, apoi am mai învățat încă puțin (încă învăț), am muncit cu răbdare și perseverență și am devenit expert în domeniu.

De asemenea, cred cu tărie că oamenii nu se întâlnesc întâmplător, iar eu am avut șansa să cunosc în drumul meu oameni extraordinari: profesori, colegi, angajatori ce mi-au fost adevărați mentori, angajați, clienți și colaboratori. Susținerea părinților și a soțului contează enorm. Toți au contribuit, într-un fel sau altul, la profesionistul care sunt astăzi.

 

Ești owner ACR Contafisc, o firmă ce oferă servicii de consultanță și contabilitate pentru alte afaceri. Cum a venit ideea de a pune bazele Contafisc?

 

Sunt ambițioasă și cred în dezvoltare continuă.

Simțeam că pot să fac mai mult decât să fiu un bun profesionist, angajat. Așa că mi-am deschis propriul cabinet de expert contabil. Timp de 5 ani am evoluat mult din punct de vedere profesional si am învățat multe despre antreprenoriat.  Cu un portofoliu de clienți în creștere și cu prudență am înființat alături de soțul meu, care este și manager, societatea ACR Contafisc, am cumpărat un sediu și am angajat prima persoană.

Mă bucur că am luat această decizie – am descoperit în drumul meu oameni cu aceleași valori, alături de care mă bucur să lucrez și acum. Munca în echipă e extraordinară, iar eu sunt un mentor dedicat.

Claudia Rogozan (1)

 

Care este publicul căruia vă adresați? Cum ajutați voi clienții, în mod concret?

 

Lucrăm cu business-uri care activează în domenii diverse, cum ar fi: servicii IT, medicale, consultanță, comerț online si cu amănuntul, construcții,  producție, turism, etc.

Clienții noștri sunt firme cu specific, ceea ce ne-a determinat să dezvoltăm servicii care se întind dincolo de simpla prelucrare a datelor contabile și a depunerii declarațiilor fiscale. De asemenea, oferim servicii de consultanță persoanelor ce sunt la început și doresc să își deschidă propria afacere.

Ni s-a spus în repetate rânduri că suntem mai mult decât o firmă de contabilitate din Cluj. Credem în profesionalizare continuă. Suntem informați și îi ținem pe clienții noștri informați. Ei au astfel garanția că nu apar situații neprevăzute sau surprize neplăcute. Punem accent pe profesionalism, responsabilitate și comunicare.

Clienții noștri fac parte din  „Grupul intern de educație antreprenorială” înființat cu scopul de a transmite cu ușurință informații la zi, din diferite domenii de interes antreprenorial, care să îi ajute să își gestioneze și să își scaleze afacerea. Astfel, ne putem întâlni online la cafeneaua virtuală unde facem sedinte 1 la 1 pe diferite teme si nevoi punctuale– învățăm împreună, ne spijinim reciproc la nevoie, creștem împreună.

Mai mult decât atât, în curând vom pune bazele unei mini biblioteci dotate cu cărți de business, educație financiară, dezvoltare personală, pe care le vom da cu împrumut oricărui client care e interesat să le citească.

 

De cele mai multe ori munca cu cifrele și tabele de Excel poate speria. Care sunt cele mai întâlnite greșeli pe partea de contabilitate a firmelor? Cum pot fi acestea remediate?

 

Nu le-as zice neapărat greșeli, cât mai degrabă tendințe des întâlnite – de a confunda banii firmei, cu banii personali, de a pune pe firmă cheltuieli ce duc afacerea într-o zonă de risc fiscal, pentru a fi reîncadrate mai degrabă ca cheltuieli personale, decât în scopul afacerii.

Aici intervenim noi încă de la inceput prin informare și educare în zona contabilă și fiscală. Recomandăm și facem cadou clienților noștri, mai ales celor aflați la început de drum, două cărți pe care le considerăm extrem de importante, pentru a se familiariza cu partea administrativă, contabilă și fiscală a afacerii.

De asemenea, facem ședințe de consultanță 1 la 1, când, de regulă, se fixează și mai bine informațiile, particular fiecărui business. Considerăm că rolul nostru este să fim aproape de colaboratorii noștri la fiecare pas în ceea ce privește domeniul contabil.

 

Cum a fost pentru tine trecerea spre lumea antreprenoriatului? Care au fost momentele dificile?

 

Să fii un bun profesionist ține de tine, să fii un lider bun, implică și o parte importantă de mentorat. Aceasta este provocarea cea mai mare pentru mine in antreprenoriat– să fiu un lider bun pentru echipă. E un proces continuu de învățare pentru mine, deoarece consider că leadership-ul presupune mult mai mult decât a fi foarte bun în ceea ce faci.

Consider dificile momentele în care trebuie să apelăm la toată expertiza noastră pentru a susține clienții în momente dificile, precum criza financiară, în timpul Covid și chiar în perioada grea în care ne aflăm acum. Pentru noi înseamnă implicare 200% pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a ne ghida clienții cât mai bine cu putință prin jungla fiscală. Astfel ca ei sa poată lua decizii și să evite suspendarea temporară a activității sau poate chiar închiderea afacerii.

Claudia Rogozan (2)

 

Având o experiență de aproape 12 ani în antreprenoriat, dar și în consultanța altor firme, care sunt, din punctul tău de vedere, principalele calități pe care un antreprenor ar trebui să le aibă?

 

Un antreprenor de succes, din punctul meu de vedere, trebuie să fie o persoană extrem de adaptabilă schimbărilor de tot felul.

Trebuie să fie perseverent, ambițios, curajos, empatic și muncitor. Ideal ar fi să stăpânească bine domeniul în care afacerea își desfasoară activitatea.

 

Ne-ai spus, într-un interviu anterior, că firma va avea nevoie de un contabil atât cât va exista, fiind necesară o relație bazată pe încredere. Cum câștigă un contabil încrederea unui firme? Dar dacă vorbim de partea cealaltă, la ce trebuie să fie atent un antreprenor când alege un expert contabil?

 

Încrederea se câștigă în timp ca o sumă a tuturor activităților pe care le faci și a felului în care decurge parteneriatul propriu-zis.

Atunci când un antreprenor își alege un serviciu externalizat de contabilitate, trebuie să se asigure că expertul este autorizat pentru a încheia un contract de prestări servicii de contabilitate și resurse umane.

Apoi, ca în toate domeniile în care se oferă servicii, contează recomandările – fie directe de la apropiați, prieteni, fie recenziile existente în online.

Claudia Rogozan (3)

 

Știm despre tine că pregătești absolvenți pe care îi integrezi apoi în firmă și că de sărbători le scrii părinților lor în semn de mulțumire pentru modul în care și-au educat copiii. Cum și de ce ai hotărât să faci asta? Ce spun părinții? Dar copiii?

 

Primul nostru angajat a fost o absolventă excepțională, cu dorință mare de a profesa și învăța. Ne bucurăm că este în continuare alături de noi, după atâția ani.

Poate că mă repet, însă suntem genul de angajatori care pun accentul pe educație, dezvotare atât profesională, cât și personală. Astfel, avem garanția că angajatii și colaboratorii noștri dau ce au mai bun în relația cu clienții. Avem în echipă profesioniști și colaboratori foarte buni.  

M-am hotărât să le scriu părinților colegelor noastre deoarece i-am avut în minte pe părinții mei, gândindu-mă la felul în care ei ne poartă de grijă în fiecare zi, chiar dacă suntem adulți.

 

„Am decis astfel să scriu o scrisoare de mulțumire părinților și mi-am arătat recunoștința pentru felul în care și-au educat copii, pentru că îi susțin necondiționat. Am menționat că suntem mândri să îi avem în echipă și pentru că sunt un real sprijin pentru colegii de muncă. Am cerut colegelor adresele părinților ca să le avem la biroul de resurse umane și am conspirat cu soții sau familia, pentru ca scrisoarea, însoțită de un cadou de sărbători să ajungă la părinți, cam în același timp.”

 

E foarte greu de exprimat în cuvinte impactul pe care l-a avut gestul nostru. Respectăm valoarea colegelor noastre și ele sunt conștiente de asta. Sunt fericită ca am adus bucurie în sufletul unor părinți deosebiți, de la care am primit cele mai emoționante mesaje.

Claudia Rogozan (4)

 

Povestește-ne despre comunitatea Mamprenoare: cum ai ajuns să faci parte din aceasta, de ce ai ales să rămâi, beneficiile de a fi parte dintr-o comunitate, implicarea ta în cadrul acesteia.

 

Fac parte din comunitatea Mamprenoare de aproximativ 4 ani. Îmi doream să interactțonez cu femei cu aceleași provocări și preocupări ca mine și am decis să particip la o întâlnire locală din Cluj, unde am întâlnit-o și pe fondatoarea comunității, Alina Bota.

Am intrat timid în comunitate, însă încrederea m-a făcut să devin mentor în cadrul Mamprenoare. Am crescut atât ca om, cât și ca antreprenor, m-am educat și am ieșit din zona de confort. Pentru mine, să fac parte din Mamprenoare înseamnă sprijin necondiționat, prietenie, educație antreprenorială, colaborări valoroase și clienți. Recomand tuturor antreprenorilor să facă parte dintr-o comunitate de business.

 

 

Tocuri sau flat shoes? – Flat shoes, dar am întotdeauna la îndemână pantofii cu tocuri dacă situația o cere.

Cartea de pe noptieră: citesc destul de mult și nu îmi lipsesc de pe noptiera cărțile.  În general prefer cărți de dezvoltare personală business, beletristică, spiritualitate. În funcție de stare, aleg ce citesc seara.

O zi la birou descrisă în câteva cuvinte: studiu, muncă în echipă, clienți multumiți.

Ce faci când ai timp liber? – Călătoresc, citesc, gătesc împreună cu copilul meu.

Desertul favorit: cremeș.

 

Editor:

2021 TW MARA RUSU