Eticheta Office și bunele maniere în mediul profesional. Cu Anca Șerban

Fie că vorbim despre ipostaza de angajat sau angajator, administrator al unei firme sau un manager, eticheta există și în mediul profesional și aduce un plus pentru cei ce o pun în aplicare cu perseverență.

A admite în mod conștient prezența cuiva și a și ține cont de ea reprezintă un plus și ar fi de dorit să devină o normalitate, mai ales la serviciu, unde ajungem să petrecem mai bine de jumătate din zi.

poza 2

Într-o lume ideală, fiecare om ar avea parte de spațiu suficient, propriul birou. De cele mai multe ori spațiul în care se desfășoară munca este unul limitat, cu multă lume în același loc. Pentru ca munca și relațiile profesionale să fie armonioase este bine să se țină cont de prezența celor de lângă noi dar și de faptul că ne găsim într-un mediu profesional. Acolo unde ne exercităm profesia oricât de relaxată și degajată ar fi atmosfera, există niște limite de bun simț și respect de care ar fi bine să țină cont toată lumea.

Punctualitatea

Este o calitate importantă care vorbește frumos fără cuvinte. A ajunge la timp în mod constant, reprezintă fără doar și poate un atuu și un act de responsabilitate. Atunci când știi că vei întârzia, este important să anunți. Se spune că pentru fiecare minut întârziat e bine să comunici două. Așadar, dacă vei întârzia 10 minute, anunță cu 20 de minute înainte astfel încât programul să poată fi ajustat.

poza 3

Telefonul mobil personal

Este bine să fie pe modul silențios astfel încât să te asiguri că mediul de lucru nu este afectat din punct de vedere sonor. Dacă ai nevoie să porți o conversație privată, găsește un spațiu în care să ai intimitate ( fără să abuzezi de sălile de ședințe).

Mediul profesional

Este unul chiar așa, profesional. În consecință, a te confesa colegilor ori a duce discuția într-o zonă cu multe detalii din viața personală/ intimă reprezintă lipsă de profesionalism. Aici intră fără doar și poate și bârfa. Tot legat de conversații nesfârșite, am întâlnit nemulțumiri, pe bună dreptate, legate de lipsa de respect față de spațiul personal și privat. Chiar dacă relațiile sunt foarte bune, asta nu înseamnă că putem abuza de conversații nesfârșite care pot răpi din productivitate și eficiență. Prietenia dintre colegi se poate manifesta și întreține în afara orelor de muncă.

Prânzul

Dacă preferi să iei prânzul la locul de muncă, fă în așa fel încât să nu mănânci chiar în birou, în fața computerului. Fă din pauza de prânz o pauză, de care chiar ai nevoie. Cât despre mâncarea pe care o consumi (la birou), e bine să nu fie cea mai condimentată sau parfumată, astfel încât mediul de lucru să nu fie alterat. Mulți clienți  se plâng de sunetele din timpul mesei. A eructa în mod intenționat este nepotrivit chiar dacă savurezi mâncarea. La fel de nepotrivit e și plescăitul.

Deschiderea ușilor

Când vine vorba despre deschiderea ușilor, atunci când cineva are mâinile ocupate, nu contează că ești bărbat sau femeie, important e să apelezi la umanitate și să ajuți pe cât posibil. Doar dacă cineva ți-a deschis ușa, poți trece în față. La fel se întâmplă și în cazul unei cartele de acces. Altfel îți aștepți rândul.

poza 4

Anca Șerban, consultant în bune maniere, vă așteaptă cu informații proaspete despre bun simț și respect pe site-ul ManierArt.

By Nora Călbază

Surse foto: corporateimageinstitute.com, goodhousekeeping.com, biz30.timedoctor.com, corporateclassinc.com.