Feeric Fashion Week lansează programul România Creativă Educată

Studenții și elevii din instituții de învățământ cu profil artistic și creativ vor avea ocazia să participe între 18 și 19 iulie, la Sibiu, la activitățile din cadrul programului educațional România Creativă Educată. Specialiști în domenii creative vin la Sibiu pentru a împărtăși experiențele lor cu viitorii designeri din România și străinătate.

Programul România Creativă Educată a apărut ca o mișcare de motivare post pandemie și oferă participanților, în mod gratuit, acces la ultimele informații din zona creativă digitală, din antreprenoriatul în industriile creative, dar și oportunități de exprimare, recompensate cu burse de studiu, consiliere și mentorat.


Pe lângă studenții și elevii sibieni, studenți din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Oradea și Arad, vor fi implicați în activități de practică și voluntariat, vor asista la seminare și vor interacționa la workshop-urile susținute de profesioniști din țară și străinătate, în sălile Cine Gold din Promenada Sibiu. Proiectul a debutat la începutul lunii iunie, când Dumitru Preda, președintele Fundației Mitichi, a pornit într-un adevărat tur de informare la universitățile și facultățile din acest domeniu atât în Sibiu, cât și din țară, unde a susținut prelegeri pe tema antreprenoriatului în industrii creative, cu scopul de a atrage studenții in proiectul România Creativă Educată. Prin semnarea de parteneriate oficiale cu UAD Cluj Napoca, MDVTM Timișoara, UNARTE București și facultățile de artă din Arad, Iaşi și Oradea, Fundația Mitichi aduce prin programul educațional completarea informațională necesară aplicării resurselor dobândite de studenți până la absolvire. 


De asemenea, în aceeași perioadă au debutat mai multe competiții de design, organizate în colaborare cu instituții precum Institutul European de Design, PullQuest Los Angeles, Nepi Rockcastle Romania, Agenția de presă și comunicare Kreep Milano și Yolo Strategy România. Studenții care vor câștiga aceste competiții vor fi premiați cu burse de studiu în Barcelona sau Milano, expoziții in Los Angeles și România, precum și cu apariția în publicații de specialitate. Premiile competițiilor de design vor fi acordate în cadrul celei de-a 15-a ediții a Feeric Fashion Week. 

Primele workshop-uri din cadrul acestui program vor avea loc în data de 18 iulie. Myra Postolache, profesor la MoodArt Verona, va susține cursul Identitate și cultura vizuală în direcție artistică, un curs de expunere a modelelor de urmat în stabilirea unei identități vizuale în acord cu resursele creative și în raport cu publicul țintă al creatorului. Pentru că sustenabilitatea în modă a devenit unul dintre principalii vectori ai proiectului România Creativă Educată, vicepreședintele Feeric Fashion Week, Landiana Cerciu, va explica studenților cum se poate implementa acest concept în expunerea creativității. Masterclass-urile vor continua și în data de 19 iulie, în Feeric Venue, la Promenada Sibiu. Printre ele și cel susținut de Donal Gjoka editor la Coeval, una dintre primele publicații din lume în metaverse, care va oferi un curs despre activitatea creativă în mediul digital, raportată la blockchain, metaverse și NFT.

„Într-o lume  aflată mereu în schimbare, domeniul modei a devenit, din păcate, o industrie exploatativă și poluatoare, moda rapidă afectând nu doar mediul înconjurător, ci și oamenii. Astfel, având în vedere experiența noastră în domeniu, considerăm că este important să dăm atenție și să dezvoltăm un sistem în acest domeniu, care să evolueze corespunzător în primul rând prin educația antreprenorială, atât în ceea ce privește sustenabilitatea, motivația, cât și nevoia de confirmare.”, spune Dumitru Preda, președintele Fundației Mitichi și al Feeric Fashion Week. 

România Creativă Educată este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și susținut de Consiliul Județean Sibiu.