Femeia contemporană și provocările ei

Femeia contemporană

Calitățile femeii contemporane o plasează în sectoarele importante, în care accesul acesteia nu a fost întotdeauna ușor de obținut. Piețele liberale care promovează politici bazate pe competitivitate sunt integrate în viața profesională a femeilor, determinându-le să devină hiperspecializate.

Angajatorii de top nu se mai tem să pună femeile în poziții cheie, însă responsabilitățile pe care acestea și le însușesc perturbă de multe ori echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Noțiunea „femeie de carieră” nu mai este considerată un stigmat social, tot mai multe femei alegând să își investească cea mai mare parte a timpului pentru a se specializa în domeniul prefesional ales.

never stop working

Constructele sociale cu care operează piața muncii îndrumă femeia spre a se implica cât mai mult în proiecte profesionale și a-și dezvolta în permanență competențe noi. Multitasking, independență, managementul timpului sau dedicare – sunt câteva dintre cerințele pe care femeile trebuie să le îndeplinească pentru a se adapta contextului actual.

Expunerea în media a modelelor de success, ce prezintă adesea povești de viață simple, ajunse să atingă culmile icebergului profesional, încurajează femeile să iasă din tipare și să lupte pentru visurile lor. Tiparul unui stil de viață previzibil este depășit de către femeile care își conștientizează punctele forte, le pun în valoare și sunt dispuse să își înfrunte slăbiciunile.

working woman

Pe femeia contemporană o sperie doar cuvântul „mediocritate”, așa că va munci până la epuizare, sperând ca la sfârșitul zilei munca ei să fie însemnată. Dar ce o împinge cu adevărat să se dedice unei cauze, unui loc de muncă, unei familii sau unui hobby? Răspunsul nu este unul intuitiv ci înglobează mai mulți factori complecși, pe care urmează să îi descoperim treptat, în articolele viitoare.

woman with umbrella

Poate vom afla dintr-un interviu, o carte, un film, dintr-o discuție cu prietenii sau prin reflexii personale amănunțite. Luăm însă în calcul și varianta în care acei factori motivaționali izvorăsc individual, în fiecare dintre noi, fiind mai mult sau mai puțin obiectivi.

By Loredana Giță, editor contributor The Woman

Giță Loredana

Loredana Giță îmbină cele mai mari pasiuni, scrisul și copiii, organizând evenimente pentru copii, acțiuni caritabile, proiecte educative pentru tineri și traininguri cu voluntari. Empatia și-a dobândit-o din cursurile constructive în cadrul Facultății de Sociologie din Cluj, iar creativitatea i-a fost pusă la încercare prin proiectele în care scrisul s-a transformat  în meserie. Scrie sincer, asumat și are un stil original prin care speră să transmită cât mai multe emoții cititorului.

Surse foto: www.pexels.com, arhivă personală