Ești în acel job de ceva vreme. Parcă nu mai simți acel imbold de a te trezi în fiecare dimineață și de a merge la serviciu. Nu se zărește nimic la orizont, doar noi sarcini, efort din ce în ce mai mare. Sunt momente în care ai vrea să poți spune cumva „Stop”, numai ca să-ți pui niște întrebări serioase și a-ți răspunde onest la întrebarea: „Încotro, fată dragă?”
Dar iată că cele două liniuțe de la recentul test de sarcină parcă au oprit timpul în loc. Vei avea atât de mult timp să visezi, încât tot ce părea important până acum pentru tine parcă nu mai arde chiar așa de tare. Nu-i așa?
Iată câteva aspecte de care ar trebui să ții seama în această etapă a vieții tale, sfaturile acestea vin de la o femeie cu trei copii acasă și cu ceva realizări profesionale la activ:
1. Nu da buzna în biroul șefului ca să-i dai vestea cea mare
Fă-o după minim trei luni. Dacă e genul de șef care îți va face viața amară, pentru că te vede ca pe o resursă numai bună de exploatat și nu ca pe o ființă umană, întărește-ți relația cu HR-ul companiei, caută să îți pregătești un succesor pentru rolul curent, fă mai mult networking strategic în interiorul organizației și amână cât poți momentul marelui anunț.
2. Dacă ai un rol managerial
Pregătește o predare ca la carte și documenteaz-o. Succesorul oricum își va întări poziția ponegrindu-te pe la spate, dar ce e important este ca tu să știi că ți-ai făcut treaba exemplar.
3. Dacă ai plecat deja în concediu prenatal
Nu te deconecta chiar de tot de mailul companiei, rămâi informată!
4. Când ai vreme mai ieși cu echipa ta la o cafea
Mai ia pulsul și vezi cum merg lucrurile pe acolo.
5. După marea transformare de la femeia cu carieră la mama cu carieră
Pregatește-te să faci față avalanșei de sentimente contradictorii: „Carieră sau familie?”, „Oare cum le pot avea pe amândouă?” Sentimentul acela de vină pe care-l simți când vrei să uiți de job/carieră, când te uiți în ochii copilului sau invers, sentimentul acela de vină pe care îl simți, când îți citești mailurile, cam la câteva ore după ce ai născut – nu va dispărea! Mamele se simt întotdeauna vinovate, pentru că nu petrec suficient timp cu copiii lor. Punct. Împacă-te cu asta! Sau suferă în continuare.
6. Ești de ceva vreme acasă
Și totuși printre pampers, biberoane, alăptat, miros de vomă pe haine, nopți nedormite și cântăriri obsesive în baie – simți cumva o noutate. Creierul tău începe să funcționeze altfel. Șefa aia arțăgoasă, jobul plictisitor sunt undeva departe. Te redescoperi ușor, ușor pe tine, cu visele și aspirațiile tale, dincolo de targeturi și presiunile de business. Dacă vrei o schimbare, cugetă adânc – cât de tare te preocupă subiectul? Indiferent de decizia pe care o vei lua, un lucru e sigur: până la următoarea sarcină nu vei mai avea acest răgaz de a trage linie și de a-ți pune întrebări serioase, cu răspunsuri cât se poate de oneste.
7. Nu vei uita niciodata ziua când ți-ai lăsat pruncul acasă, pe mâini străine
Mai ales la primul copil. Chestia asta e așa dureroasă, încât niciun bărbat pe lumea asta nu o va putea înțelege. Alege cu cap, testează, nu te grăbi. Persoana aceea va influența sănătatea, comunicarea și mișcările copilului tău, în primii ani de viață. Regretele alegerilor proaste vor fi inutile.
8. Ești pregătită să revii în acțiune?
Asigură-te că joci în piesa potrivită! De preferat să alegi tu, nu soțul, nu alți membri ai familiei, ci tu. Și nu ceda la presiuni de genul: „Avem nevoie de tine aici, când te întorci?” Nu ai citit legea română? Citește-o! Cunoaște-ți drepturile și fii gata să ți le aperi!
9. Nu accepta niciun deal!
Cumva angajatorul tău s-a decis ca e un moment bun să te înlocuiască sau să-ți restructureze postul chiar dacă ești în maternitate? Nu accepta niciun deal! Ai semnat pentru o amărâtă de sumă de bani, contra demisiei semnată frumușel (se practică)? Ia-ți adio de la drepturile tale. A, și de la principii și „coloana ta vertebrală”.
10. Bucură-te! Ești mamă
Ești mamă. Și profesionistă. Și soție. Și fiică. Sucesul tău de aici înainte se va măsura altfel, toate reperele tale de succes vor fi modelate de gâgâlicea aia mică, ce îți zâmbește zglobiu, tocmai când ai îndrăznit să-ți spui cu voce tare: „Nu mai pot!”
Mergi înainte pe drumul Tău!
Despre mine și poveștile mele aici: www.amaliasterescu.ro
By Amalia Sterescu
Leadership Consultant. Personal Branding Strategist. Outsourcing Community Builder www.amaliasterescu.ro
Cu o experiență de 20 de ani în conducerea echipelor locale și internaționale, Amalia Sterescu a devenit antreprenor în urmă cu cinci ani, lănsând în premieră în România o serie de proiecte precum: Primul portal al comunității de outsourcing din România – www.outsourcingadvisors.ro; Prima școală de public speaking www.publicspeakingschool.ro, unde s-au instruit până în prezent peste 800 de profesioniști dar și elevi în cadrul programului Speaking Hero, un progam inedit de luptă cu timiditatea copiilor prin public speaking; Primul program de instruire Leadership Charismatic și prima Conferință Corporate Wellbeing din România; este printre primii profesioniști certificați în Personal Branding sau Transformarea digitală a unei organizații; a inițiat Amalia Sterescu Academy, punând la dispoziție o serie de pastile video de instruire pe canalul său YouTube www.youtube.com/amaliasterescuacademy.
Autoare a numeroase articole pe teme de leadership, public speaking și personal branding, Amalia Sterescu este contributor Republica.ro, Forbes.ro, Thewoman.ro și autoare a cărții www.tangocuviața.ro. Activitatea sa ca antreprenor nu a rămas nerăsplatită, Amalia Sterescu fiind premiată cu o serie de premii în ultimii ani: Mentoring Honoris Causa acordat de Lauder Reut Foundation, Speakerul anului 2012 – Femei în afaceri, Cel mai bun speaker Business Days – 2013; Ambasador al conferinței „The Women” – 2014, Best Community Leader – Business Arena în 2014, Mentor în educație – The Woman, 2015.
Surse foto: Laura Bâlc, shutterstock.com