Femeile din Arabia Saudită au câștigat dreptul de a conduce vehicule

„Această mișcare are implicații economice în plus față de cele sociale.”

(Saadia Zahidi, Forumului Economic Mondial)

Arabia Saudită a decis să ridice interdicția privind dreptul femeilor de a conduce, o mișcare care reflectă schimbările importante ce au loc într-unul dintre cele mai dificile locuri din lume unde poți să exiști ca femeie. Într-un anunț postat pe Twitter, ministrul de externe al Arabiei Saudite a declarat faptul că jumătate din populație ar avea dreptul să șofeze pentru prima dată.

drive5

Această decizie reprezintă o urmare a deceniile în care femeile din Arabia Saudită au protestat. În anul 2011, un grup de femei, printre care Manal al-Sharif, o activistă pentru drepturilor femeilor din Arabia Saudită, a inițiat o campanie pe Facebook numită „Învață-mă cum să conduc, așa că mă pot proteja” sau „Women2Drive”.

Campania solicită dreptul femeilor de a conduce începând cu 17 iunie 2011. În același an, Manal al-Sharif a postat pe YouTube imagini cu ea la volan, devenind un model pentru mișcarea Women2Drive. Până la 21 mai 2011, aproximativ 12 000 de cititori ai paginii de Facebook și-au exprimat sprijinul. Al-Sharif descrie campania ca fiind o acțiune pentru drepturilor femeii și „nu un protest”.

drive4

Guvernul va adopta până în 30 iunie 2018 noul decret, care răstoarnă un edict religios anterior, care interzice femeilor să conducă. Saadia Zahidi, liderul sectorului „Egalitatea de gen și capitalul uman” al Forumului Economic Mondial,  a declarat:

„Pentru multe femei cu venituri mici și medii, mobilitatea a venit la un preț prea ridicat, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere social. În ciuda acestui fapt, Arabia Saudită și-a redus decalajul de participare economică mai rapid decât orice altă țară din lume în ultimul deceniu.”

Mai multe femei decât bărbați devin absolvente anual în Arabia Saudită, iar guvernul dorește să ridice proporția femeilor din cadrul forței de muncă de la 22% la 30%, pe parcurcul a 15 ani.

Saadia Zahidi

Zahidi a adăugat: Dacă mobilitatea crescută este cuplată cu o infrastructură îmbunătățită a transportului public și cu reforme mai mari pe piața muncii, puterea deplină a forței de muncă feminine din Arabia Saudită ar putea fi dezlănțuită în economie.”

Potrivit celei mai recente ediții a Raportului Global GAP, Arabia Saudită ocupă locul 141 din 144 de economii. Raportul analizează modul în care femeile evoluează, comparativ cu bărbații, în cadrul a patru domenii: sănătate, educație, ocupare a forței de muncă și reprezentare politică. În timp ce Arabia Saudită are un drum lung înainte de a crea o societate egală, există semne de progres în acest regat segregat.

drive6

Femeile au câștigat dreptul de a vota și de a fi prezente în cadrul alegerilor locale din anul 2015, rezultând  numirea a 20 de consilieri femei. Muna AbuSalayman, un partener al site-ului Gloworks, pentru ocuparea forței de muncă a femeilor, a susținut mult timp că schimbarea va veni din interior:

„Numai prin progresele ecologice și incluzive și adresându-ne femeilor, mai degrabă ca parteneri decât ca victime, putem transforma regiunea arabă într-un motor de prosperitate și oportunități pentru toată lumea.”

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: flickr.com, muslimobserver.com, nydailynews.com, thetimes.co.uk, youtube.com. Sursă articol: weforum.org.