FEMEILE HIMBA. Ce înseamnă sănătate, frumusețe și îngrijire pe timpul secetei?

Femeile Himba sunt considerate ideal de frumusețe pentru femeile din întreaga lume, datorită modului aparte în care se îngrijesc, în ciuda deficitului de apă, care există în regiunea în care trăiesc. Himba reprezintă un grup indigen din nordul Namibiei, cu o populație de aproximativ 50.000 de persoane, care beneficiază de protecția Organizației Națiunilor Unite, cu scopul conservării modului lor de viață.

himba_media_1034086640

Încă din secolul al XVI-lea au locuit în așezări răsfirate, în gospodării numite „onganda” , familii-sat care constau într-un cătun circular de cabane și adăposturi de lucru. Atât focul, cât și vitele sunt strâns legate de venerarea morților, focul sacru reprezintă protecția familiei, iar vitele sunt o legatură neîntreruptă între om și strămoș.

Femeile Himba, subțiri și înalte ca statură, sunt obișnuite cu purtarea de haine tradiționale, care se potrivesc mediului lor de viață și climei semi-aride. În cele mai multe apariții, vestimentația constă în fuste din piele, accesorizate ocazional cu sandale. Pentru curățarea părului și a corpului, femeile Himba folosesc tămâia arsă împreună cu ierburi aromatice și rășini, fumul fiind utilizat ca deodorant, parfum și agent antimicrobian.

himba1

Ritualurile de înfrumusețare sunt caracterizate, în special, de folosirea ingenioasă a pastei otjize, ca element cosmetic, ce are în compoziție unt și pigment ocru, pentru a curăța pielea pe perioade lungi de timp și pentru a se proteja de climatul extrem de cald și uscat, dar și împotriva mușcăturilor de insecte.

Amestecul cosmetic, de multe ori parfumat cu rășina aromatică a arbustului „ omuzumba”, conferă pielii și părului împletit o distinctivă culoare portocalie, cu o tentă caracteristică de roșu, care simbolizează pământ bogat și sânge, ca esență a vieții. Podoaba capilară și accesorizarea joacă un rol important în rândul femeilor Himba, acestea indică vârsta și statutul social în cadrul comunității lor.

himba

Fetele tinere vor avea mai multe împletituri de păr texturate, numite otjize, iar femeile căsătorite, care au copii vor purta o căciulă ornamentală, numită erembe, sculptată în piele de oaie, cu multe împletituri, așezate într-o formă cu pastă otjize. Tribul Himba se ocupă cu creșterea animelelor și duc o viață care a rămas neschimbată, supraviețuind războiului și secetei, structura de trib ajutându-i să trăiască într-unul dintre mediile extreme de pe Terra.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Sursa: www.beforethey.com