Festivalul George Enescu deschide noi perspective în direcția universului muzical contemporan

„Ceea ce contează în artă este să vibrezi tu însuți și să îi faci pe ceilalți să vibreze”

(George Enescu)

Festivalul, care poartă numele celui mai important compozitor român, George Enescu, este cel mai mare festival de muzică clasică, cel mai important concurs internațional de muzică clasică organizat în România, dar și unul dintre cele mai mari din Europa de Est. Pentru ediția din 2017, Forumul Internațional al Compozitorilor își propune să deschidă noi perspective în direcția universului muzical contemporan în cadrul festivalului.

g2

Personalități importante, precum Magnus Lindberg, Sir James MacMillan, Tim Benjamin, Graham Fitkin, Detlef Glanert, Vladimir Cosma, Thomas Larcher, și Rodion Shchedrin, printre alții, vor împărtăși experiențele lor în cadrul a 6 evenimente majore. Forumul Internațional al Compozitorilor va avea loc între 2 și 24 septembrie 2017.

Participarea la evenimentele din cadrul Forumului se va face exclusiv pe baza înregistrării în prealabil. Festivalul a avut deschiderea oficială în data de 4 septembrie 1958, la trei ani dupa moartea lui George Enescu, marcând debutul celei mai importante manifestări muzicale internaționale găzduite de România.

G4

Urma să se desfășoare din trei în trei ani, fiind însoțit de un concurs internațional în primele 5 ediții, întrerupt ulterior și reluat odată cu ediția din 1991. În data de 22 septembrie a avut loc prezentarea în premieră națională a tragediei lirice „Oedipe” de George Enescu, cu tânărul David Ohanesian în rol principal.

Printre personalitățile care au participat la această ediție inaugurală s-au numărat nume importante ale scenei internaționale: soliști ca Yehudi Menuhin, David Oistrah, Halina Czerny-Stefanka, Nadia Boulanger, Monique Haas, Iacov Zak sau Claudio Arrau, iar dintre dirijori: Sir John Barbirolli, Carlo Felice Cillario sau Carlo Zecchi.

g3

În premieră, ediţia a XXI-a a Festivalului a fost însoţită de transformarea Bucureştiului într-un spaţiu magic, într-o capitală a creativităţii. „Bucureştiul creativ” este un proiect original, derulat în timpul Festivalului cu scopul de a arăta patrimoniul cultural, bucuria şi spiritul creativ al românilor. În total, au fost organizate peste 150 de evenimente culturale, în București, Arad, Bacău, Craiova, Cluj, Dorohoi, Iași, Oradea, Sibiu şi Timișoara.

Violonistul, profesorul, dirijorul și compozitorul, cunoscut în întreaga lume, George Enescu, a prezentat prima sa opera de compozitor cu Orchestra Collonne din Paris, 1898. Astăzi, o medie de aproximativ 20 de lucrări ale compozitorului român sunt interpretate în fiecare ediție a Festivalului Enescu.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: festivalenescu.ro, odysseytraveller.com, tes.com, libertatea.ro. Sursă articol: festivalenescu.ro