”Umanitatea va câștiga mai mult bine decât rău din noile descoperiri” | Marie Curie

“Viața nu este ușoară pentru niciunul dintre noi. Dar ce contează? Trebuie să fim perseverenți și, mai ales să avem încredere în noi înșine. Trebuie să credem că ne-am născut pentru un scop pe care trebuie să-l îndeplinim.“

Se naște pe 7 noiembrie 1867, la Varșovia, Polonia, în perioada stăpânirii Rusiei țariste. Pe numele ei Maria Sklodowska, este al cincilea copil într-o familie de dascăli.

Minte agilă și curiozitate avidă după carte, Marie a absolvit liceul la vârsta de 15 ani, munca fiindu-i răsplătită simbolic printr-o medalie de aur. Primele obstacole în activitatea profesională apar imediat după terminarea liceului, când nu i s-a permis să continue studiile la Polonia din motive de gen. Universitatea din Varșovia accepta doar studenți bărbați, astfel s-a văzut nevoită să continue educația într-un sistem informal, secret de autorități, denumit “Floating University”.

Marie_Curie

În 1891, a fost nevoită să se mute la Paris și începe studiile la Sorbona. Trei ani mai târziu, este absolventă de fizică și matematică, cu rezultate excelente.

După absolvirea studiilor universitare, și-a început cariera la Școala de Fizică și Chimie din Paris, condusă de tânărul fizician Pieere Curie. În 1894 s-au cunoscut, iar un an mai târziu au devenit soț și soție.

Relația dintre cei doi era complementară și totuși acțiunile lor aveau scop comun. Spre deosebire de soția sa, Pierre Curie își desfășura activitatea cu prudență și logică, bazându-se mai mereu pe deducție, în timp ce Marie se baza pe inducție. Pierre era fizicianul tenace, iar Marie chimistul cu nevoia de a testa aproape instinctual.

Documentarea realizată ne spune despre Marie Curie este singura femeie renumită din lumea științifică care a primit de două ori premiul Nobel: pentru fizică în 1903 si apoi pe cel pentru chimie in 1911. Este renumită pentru studiile timpurii din timpul radioactivității, pentru descoperirea radiului și poloniului precum și pentru cercetările derulate în legătură cu aplicațiile radiologiei în medicină.

Madame Curie

La începutul anilor 1900 Marie și Pierre au constatat că au prelucrat cu propria aparatură deja 8 tone de pehblendă (oxid natural de uraniu), până au reușit să separe un decigram de clorură de radiu pură. Discutăm de un efort deliberat, de ani de cercetări cu mijloace logistice limitate, activitate desfășurată într-o magazie pe post de laborator. Dorința de demonstra că ceea ce ei au intuit teoretic există în mod practic i-a determinat să facă abstracție de inconvenientele și limitările existente la acea vreme.

Meritele sale au fost recunoscute prin introducerea în fizică a termenului de radioactivitate, remarcându-se, de asemenea, prin cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale şi al aplicațiilor acestora în medicină.

Se spune că Marie iubea lumina frumoasă, de culoare verde-albăstruie, emanată de substanțele respective în întuneric. Purta eprubete cu izotopi radioactivi în buzunar și le depozita în sertarul biroului său.

Astfel că, din cauza expunerii prelungite la radiaţii, Marie Curie a fost diagnosticată cu leucemie.  În 1934, s-a stins din viaţă, la data de 4 iulie, în localitatea franceză Sancellemoz.

Cu toate acestea, nu a fost membru al Academiei Franceze de Științe din cauza prejudecăților instituției față de femei și a ostilității față de străini.

Marie Curie a fost un pionier în domeniul radioactivității și prima femeie care a câștigat premiul Nobel. Două premii Nobel. Cercetările ei au fost esențiale pentru a înțelege efectele radioactivității și a cuantifica acele efecte pe celule umane în tratarea cancerului.

Este un model pentru femei și știință datorită impactului muncii ei, a modestiei, integrității și a pasiunii pe care a depus-o în cercetare, chiar și după moartea soțului ei. Un intelect al cărui scop principal a fost să se educe și să urmărească o ipoteză până în punctul în care totul capătă sens, într-o perioadă victoriană în care oportunitățile pentru femei, dar mai ales pentru femeile cu pregătire academică erau puține și greu de obținut.

By Iulia Pascal

Surse foto: vignette3.wikia.nocookie.net, http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/

Surse articol: Marie Curie Biography (http://bit.ly/1nxP4IU), Marie Curie Facts (http://bit.ly/2kET0rc), Viața și activitatea lui Marie Curie (http://bit.ly/2kFeoRf)