Pentru că, în curând, vom sărbători anotimpul florilor, flori pe care, cu siguranţă, le merităm din plin, aş dori să vorbim astăzi despre anumite flori, care au şi alte întrebuinţări, decât cele obişnuite – florile comestibile.
Prima menţiune în legatură cu acest subiect este aceea că nu toate florile sunt comestibile, iar cele care sunt, partea comestibilă se rezumă doar la petale. Există foarte multe specii de flori comestibile, printre care se pot aminti florile pomilor fructiferi (florile de măr şi de cireş), ale plantelor sau ale legumelor, reprezentând o sursă de potasiu, calciu, magneziu și vitamina C. Cele mai des folosite flori în gastronomie, atât pentru gust, cât şi pentru decor, sunt trandafirul, bujorul, gura leului, floarea-soarelui, coriandrul, albăstreaua şi busuiocul.
Florile pot fi folosite în prepararea dulceţurilor, prăjiturilor, anumitor garnituri, dar şi a oţetului. Pot fi consumate în salate, în combinaţie cu anumite siropuri, sosuri, iar cele uscate se folosesc în ceai sau infuzii. Florile ce urmează a fi consumate se culeg în prima parte a vieţii lor, după ce au atins maturitatea, dar înainte de polenizare. Se recomandă a fi culese dimineaţa, după ce se evaporă roua, deoarece umezeala poate să le afecteze gustul şi mirosul.
Printre florile care nu se pot consuma se numără: brebenelul, lăcrămioara, narcisa, stânjenelul, petunia, leandrul, florile de ardei, de cartof, de roşii, de vinete sau de sparanghel. Nu este recomandat să se consume florile a căror sursă este necunoscută, menţiune valabilă şi pentru florile cumpărate din florării, existând posibilitatea ca acestea să fie tratate cu pesticide.
Printre cele mai populare flori comestibile ale următorului sezon se află Violetele, Toporaşii şi Liliacul. Florile Violetelor şi ale Toporaşilor pot fi folosite pentru a adăuga culoare salatelor, fiind adesea folosite pentru a face jeleuri şi ceaiuri. Pot fi, de asemenea, confiate şi folosite ca garnitură decorativă. Liliacul, cu gustul său delicat, poate fi folosit ca garnitură sau desert, în combinaţie cu iaurt si vanilie.
Chiar dacă se folosesc din cele mai vechi timpuri, fiind cunoscute pentru celebrele reţete romane sau modalităţile de preparare specifice culturii asiatice, florile comestibile continuă să dea un plus de eleganţă şi gust reţetelor contemporane inedite.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse foto: sportychoco.ro, s-media-cache-ak0.pinimg.com