Într-un domeniu în care medicina și estetica se întrepătrund într-o manieră complexă și fascinantă, Florina Raica strălucește ca o prezență deosebită, aducând în același timp expertiză medicală și pasiune în îngrijirea pielii. Aceasta este medic specialist dermato-venerologie, alegând aria pentru că o consideră „foarte complexă, versatilă și provocatoare”. Și-a dorit să fie propriul ei șef, iar astfel în 2017 a pus bazele BrightSkin, un cabinet de dermatologie care s-a dezvoltat repede, cu ajutorul unei echipe pe care Florina o consideră a doua sa familie. Alături de aceasta, Florina a transformat visul său în realitate și a reușit să ofere soluții inovatoare și personalizate pentru îngrijirea pielii. Fondată pe principii solide, echipa BrightSkin este motorul din spatele succesului și inovației constante.
În interviul acordat, dezvăluie nu doar traseul său profesional captivant, ci și angajamentul său pentru dezvoltarea continuă și relația specială cu pacienții săi, împletită cu o abordare holistico-estetică în tratamentele oferite. Un interviu despre frumusețea, provocările, viziunile și pasiunile din domeniul dermatologiei alături de Florina Raica, fondatoarea BrightSkin.
Știm despre tine că ești absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca și că ești medic din 2001. Povestește-ne despre tine. Care au fost principalele motivații care te-au îndrumat să alegi medicina și specialitatea de dermatologie?
De când mă știu mi-am dorit să fiu doctoriță. De ce?! Pentru că iubesc oamenii și îmi place să îi ajut. Ca medic ai o satisfacție aparte când se întoarce un pacient în cabinet și îți spune că i-ai schimbat viața în bine. Dermatologia am ales-o pentru că este o specialitate foarte complexă, versatilă și provocatoare. Pot să îmi folosesc cunoștințele științifice și intuiția în partea medicală și să îmi exersez manualitatea în cadrul procedurilor chirurgicale în același timp. Dermato-estetica vine să completeze cele două fațete cu simțul artistic și în plus îmi permite să-mi ajut pacienții să se simtă mai bine în pielea lor, mai încrezători, mai atrăgători.
Deși ai ales dermatologia, în studenție ți-ai dorit medicina pediatrică, deoarece iubești copiii. Cum ai reușit să îmbini cele două pasiuni și care sunt cele mai frumoase aspecte pe care dermatologia pediatrică ți le oferă?
Prima iubire nu se uită niciodată, iar copiii și pediatria sunt marea mea iubire. Mare parte din activitatea mea este dedicată copiilor – acest lucru a venit firesc în dezvoltarea mea profesională. Deși mulți colegi se feresc de pacienții copii, mie mi se potrivește ca o mănușă partea aceasta de dermatologie.
Este dificil uneori, căci trebuie să câștigi atât încrederea micului pacient (care intră câteodată plângând în hohote în cabinet) cât și a părintelui care vine cu fricile și preconcepțiile lui. Dar odată ce ai reușit să treci de acest hop, totul devine mult mai ușor, iar zâmbetul de la finalul consultației și satisfacția că ai ajutat un pui de om să fie mai bine, te răsplătesc pe deplin.
Ne-ai spus că „un medic bun trebuie să se pregătească în permanență, să fie conectat cu comunitatea științifică, prin participări constante la congrese, cursuri, workshop-uri, fără pauze”. Cum realizezi tu, în mod concret, această pregătire? Cum te pregătești să fii medic zi de zi?
Încă din studenție am învățat că medicul este dator lui însuși și pacienților să fie “up to date” în permanență. Asta înseamnă că la cafeaua de dimineață, în loc de beletristică sau cancanuri, citesc ultimele noutăți și știri din domeniul medical. În plus, aproape în fiecare lună particip la un curs/congres sau la un workshop național sau internațional.
În momentul în care nu mai faci acest lucru, ai rămas în urmă. Nu există pauză, nu-ți poți permite vreodată să spui: „știu destul!”. Medicina evoluează cu o viteză amețitoare și este esențial să ținem pasul.
Sigur că acest lucru presupune multe sacrificii pe parcursul timpului, pregătirea unui medic fiind mare consumatoare de timp, energie și resurse financiare. În plus, este esențial să te dezvolți ca om, să devii tot timpul varianta ta mai bună, mai empatică, mai comunicativă, căci una dintre rețetele succesului unui medic, este relația pe care o are cu pacienții săi.
Cum ai decis să pui bazele unui cabinet și să devii antreprenor? Ce ți-a fost cel mai greu în perioada de început, având în vedere că nu ai urmat studii în antreprenoriat? Cum ai învățat „să fii antreprenor”?
Sunt o fire independentă și dintotdeauna am știut că voi fi la un moment dat propriul meu șef. Dacă este să fiu cinstită, sunt cel mai aspru șef pe care l-am avut. Am început cu pași mici, practic de la zero din punct de vedere financiar și am învățat mult din mers, pas cu pas și mai ales din greșeli. Nu a fost ușor să pornesc de la zero, dar având alături oamenii potriviți, am reușit.
Ne-ai împărtășit că povestea BrightSkin „a început timid în 2016 cu câteva ore închiriate în cabinetul unei colege dragi în Florești”. Care sunt aspectele care te-au ajutat cel mai mult în dezvoltarea și conducerea acestui business care a evoluat frumos și constant?
Am avut trei mari atuuri în dezvoltarea BrightSkin: sprijinul moral al familiei mele și mai ales al soțului meu, încrederea pacienților mei și entuziasmul și profesionalismul colegilor mei (medici și asistenți).
Echipa este foarte importantă pentru tine, devenind „a doua ta familie”. Care este cel mai important aspect într-o astfel de echipă și ce vă unește? Cum alegi oamenii alături de care lucrezi?
Colegii mei din BrightSkin sunt oameni care trăiesc și lucrează în aceeași energie cu mine: le este drag de oameni, și-au ales meseria aceasta din pasiune (și acest lucru se vede în relația pe care o avem cu pacienții noștri) și sunt preocupați de dezvoltarea lor atât profesională, cât și personală.
Poate vi se va părea ciudat ce spun, dar oamenii BrightSkin au apărut în calea mea atunci când a fost nevoie de ei în călătoria BrightSkin și fiecare este omul potrivit la locul potrivit. Ne completăm reciproc și ne ajutăm – exact ca în familie.
Noua clinică deschisă în Cluj-Napoca în 2019 s-a confruntat la scurt timp cu apariția pandemiei. Cum ai reușit să faci față provocării și cum ai gestionat business-ul în această perioadă?
A fost un moment dificil pentru toată lumea, pe noi ne-a „prins” cu un bebeluș în brațe – o clinică nou deschisă. Nu ne-am putut abandona pacienții, mai ales că aveam mulți copii cu diferite terapii în derulare sau cu patologii acute atunci debutate, așa că ne-am repliat rapid și am lansat platforma de consultanță online, platformă care încă este activă. În plus am renegociat cinstit și fără ocolișuri cu partenerii și furnizorii noștri. Le-am câștigat respectul tocmai prin franchețea noastră.
Călătoria BrightSkin continuă cu un nou proiect, deschiderea unei clinici mai mari. Cum vezi evoluția BrightSkin în următorii ani și care sunt principalele direcții de dezvoltare pe care le ai în vedere? Cum ți se pare acest drum parcurs, de la începuturile timide și până în prezent?
Suntem pe punctul de a deschide o nouă clinică în Cluj-Napoca unde intenționăm să dezvoltăm în continuare partea de dermatologie și dermato-estetică și să ne mărim echipa cu colegi din alte specialități conexe: endocrinologie, reumatologie, medicină internă etc. Practic dorim să oferim pacienților noștri o abordare holistică prin asocierea și a altor specialități medicale conexe, așa că: Stay tuned! În continuare, acordăm o atenție deosebită pregătirii științifice a medicilor și asistenților noștri și dotării cabinetelor cu aparatură de ultimă generație.
BrightSkin a început timid și a crescut organic, creând o comunitate în jurul clinicii. Din punctul meu de vedere este cea mai bună abordare pe termen lung.
BrightSkin se adresează pacienților de toate vârstele, iar serviciile oferite acoperă un spectru larg de proceduri. Cum arată o zi de lucru din perspectiva unui medic într-o astfel de clinică? Care sunt procedurile și tratamentele cele mai cerute de către pacienți?
În BrightSkin am încercat (și pot zice fără falsă modestie că am reușit!) să realizăm un spațiu în care pacienții noștri să beneficieze de servicii medicale de înaltă clasă, dar în același timp să se simtă în siguranță, să se simtă auziți și înțeleși. Ne dorim să oferim pacienților noștri un mediu cald și prietenos, în care aceștia să vină relaxați și încrezători că vor găsi soluția potrivită pentru problema lor medicală și/sau estetică.
Ne adresăm pacienților de toate vârstele, de la nou-născut la vârstnic. Avem un departament special destinat micilor pacienți, medicii noștri având cu toții o vastă experiența în dermatologia pediatrică. Diagnosticăm și tratăm problemele medicale ale tegumentului și anexelor sale (păr, unghii) și suntem deosebit de atenți la screening-ul și tratamentul cancerelor de piele.
În cadrul departamentului de dermato-estetică avem o abordare completă, complexă și personalizată, serviciile noastre acoperind un spectru larg de proceduri de la cele mai simple, de întreținere și curățare la proceduri anti-age și de reconstrucție. Suntem adepții unei medicini estetice ce vizează rezultate naturale, fără exagerări, realizată cu profesionalism și în deplină siguranță pentru pacienții noștri.
Cum îți gestionezi echilibrul între viața personală și cea profesională, având în vedere că ești mamă, soție și antreprenor în același timp?
Cu greu. Sunt mama a doi copii minunați de la care și alături de care învăț în permanență să fiu o persoana mai bună. Sunt soție, fiind căsătorită de mai bine de 20 ani cu un om deosebit – am trecut prin multe împreună, ca orice cuplu am avut și momente grozave și momente mai puțin grozave, dar este omul care a crezut cel mai mult în mine și care m-a sprijinit întotdeauna indiferent de cât de nebunesc a fost planul meu. Este greu în primul rând pentru ei căci medicii nu au pauză 100% niciodată.
Alături de echipa ta, contribuiți și la educarea sanitară a societății prin implicarea în diferite proiecte de tip cursuri și workshop-uri medicale, iar pe rețelele de socializare furnizați informații medicale de calitate pacienților voștri. Cât de solicitant, dar în același timp important, este să mențineți acest standard de calitate și profesionalism?
Consider că medicii au datoria să contribuie la educația sanitară a societății. Toate acestea ne consumă mult timp și energie, dar trăim într-o epoca în care informația pseudo științifică pe teme medicale inundă societatea pe diferite canale și cred că doar noi medicii putem face ordine în acest haos informațional.
Ce sfaturi ai oferi viitorilor medici? La ce ar trebui să fie atenți, în perioada de pregătire? Dar dacă vorbim despre antreprenoriatul medical, ce i-ai sfătui pe aceștia?
Să nu uite niciodată că tratează oameni și nu boli. Rețeta cocktailului „succesul unui medic” este una simplă în aparență: pregătirea științifică de calitate și permanentă amestecată în proporție de 1:1 cu dezvoltarea personală. Este esențial pentru un medic să acorde atenție acestei dezvoltări personale, să devină tot timpul mai empatic, mai comunicativ.
În ceea ce privește antreprenoriatul medical, le recomand să aibă curaj să încerce!
Ce altceva ne poți spune despre tine, dincolo de profesia pe care o practici zi de zi? Cum arată pentru tine zilele libere sau cele de vacanță?
Îmi place să grădinăresc și îmi propun să îmi reiau acest hobby (am pus pe “hold” o vreme acest hobby după venirea juniorului din familia noastră). Mă relaxează și îmi oferă satisfacții imediate. Iubesc să călătoresc și o fac ori de câte ori am ocazia. O fac cu familia mea, dar și singură.
Zilele libere?! Am o doză de work addiction așa că și în zilele libere mai lucrez câte ceva (citesc literatură medicală, lucrez la o prezentare, fac un consult online etc.), dar mă ”tratez” cu plimbări, de preferat în natură, beletristică și întâlniri cu oamenii dragi.
Tocuri sau flat shoes? – Shiny flat shoes
Cel mai frumos moment din carieră: festivitatea de absolvire a Facultății de Medicină
O zi la BrightSkin, descrisă în 3 cuvinte: acțiune, acțiune și… cafea
Desertul favorit: ciocolata cu portocale
Note to self: Be kind with yourself!
–
Editor: