De cele mai multe ori, când ne gândim la acțiunea radiațiilor solare asupra pielii noastre, analizăm doar efectele pe termen scurt: înroșirea sau apariția arsurilor.
Un factor important îl reprezintă însă și efectele pe termen lung, chiar dacă nu ne confruntăm inițial cu o arsură propriu-zisă, iar dintre acestea, cel mai semnificativ este fotoîmbătrânirea, adică îmbătrânirea prematură a pielii cauzată de soare.
Practic, radiația solară acționează asupra pielii neprotejate, cauzând modificări la nivelul ADN-ului celulelor și, pentru că acest proces se petrece în profunzime, mai exact în derm, poate dura chiar și câțiva ani până când semnele vor deveni vizibile.
Semnele fotoîmbătrânirii
Spre deosebire de îmbătrânirea normală, cronologică, dictată de vârstă și factorii genetici, fotoîmbătrânirea apare ca urmare a acțiunii radiațiilor solare asupra pielii, cauzând distrucții ale materialului genetic.
Pentru a vedea diferența dintre cele două tipuri de îmbătrânire, cel mai simplu este să privești o zonă expusă la soare comparativ cu o zonă unde radiația solară nu ajunge mai deloc.
*Acesta este exemplul unor gemene, dintre care una nu a avut expunere constantă la soare, iar cealaltă și-a desfășurat majortatea activității afară, fără să se protejeze, rezultând diferența dintre cele două tipuri de piele cu semne clare de fotoîmbătrânire în cazul celei cu activitate afară.
Printre cele mai comune semne ale fotoîmbătrânirii, întâlnim:
– apariția ridurilor
– zone hiperpigmentate sub forma unor pete
– scăderea tonusului și elasticității pielii
– piele dură, cu textură neuniformă
– fragilitate capilară, în special în jurul nasului și pe piept
– roșeață
Cauzele fotoîmbătrânirii
Radiațiile ultraviolete cauzează modificările ADN-ului celular, care ulterior pot provoca fotoîmbătrânire și chiar cancer de piele.
Principalele tipuri de radiație ultravioletă sunt:
– UVA – are acțiune distructivă asupra tuturor straturilor pielii, începând de la suprafață și până în profunzime; astfel sunt afectate principalele tipuri de fibre (de colagen și elastină), dar și celulele epidermice, capilarele sanguine etc.
– UVB – are acțiune asupra stratului superficial al pielii, mai exact asupra celulelor epidermului, chiar mai puternică decât radiația UVA, putând provoca transformarea malignă a celulelor
– UVC – acest tip de radiație este absorbit de stratul de ozon, astfel că nu reprezintă un risc pentru sănătatea noastră
Cine poate fi afectat de fotoîmbătrânire?
Toată lumea este susceptibilă fotoîmbătrânirii, dar nivelul de distrucție cauzat de radiația solară depinde de expunerea neprotejată de-a lungul timpului îm combinație cu fototipul de piele, factorii geografici etc.
În general, persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare sunt mai predispuse la apariția fotoîmbătrânirii și a cancerului de piele. Pielea mai închisă la culoare este mai predispusă pigmentării neuniforme.
În dermatologie, se utilizează scala Fitzpatrick pentru determinarea fototipului pielii și aproximarea riscului dat de acțiunea radiațiilor solare:
Tipul I – piele foarte deschisă la culoare,cu pistrui, ochi deschiși, păr blond sau roșcat, se arde foarte ușor, nu se bronzează
Tipul II – piele deschisă la culoare, ochi deschiși, păr blond, se arde foarte ușor, dar se bronzează uneori
Tipul III – piele albă cu ușoare tonuri mai închise, ochi căprui-negri, păr șaten, inițial se arde, dar se bronzează
Tipul IV – piele olive, se bronzează cu arsură minimă
Tipul V – piele maro, care se bronzează ușor, se arde foarte rar
Tipul VI – piele maro închis, care se bronzează ușor și nu se arde
Cum poți preveni fotoîmbătrânirea?
Nu este niciodată prea târziu să te asigură că îți protejezi pielea de acțiunea radiațiilor solare așa cum trebuie. Dermatologii recomandă folosirea cremelor de protecție solară cu spectru larg, iar acum încep să apară chiar și pe piața din România produse care asigură protecție inclusiv împotriva radiației UVA.
Caută produse cu SPF cât mai mare (50+) și asigură-te că reaplici o dată la câteva ore pentru o protecție constantă.
Surse foto: Freepik, Research Gate
–
Editor: Antonia Lestyan