Georgiana Teers, Fondatoare Salon PentruEA: „Am învățat să nu-mi fie teamă niciodată să o iau de la zero, atâta timp cât am pasiune și încredere, lucrurile se vor îndeplini”

Georgiana Teers își descrie parcursul profesional precum „o călătorie pe munte”. A început să lucreze de la vârsta de 14 ani, din joacă și dorința de a explora lumea. A părăsit România la 19 ani pentru un interviu și a muncit din greu, reușind să se facă remarcată în industrie. De-a lungul timpului a avut ocazia să lucreze în televiziune și cinematografie, în cadrul evenimentelor pe covorul roșu și cu nume precum Kylie Minogue, Pussycat Dolls sau Tom Hiddleston.

După o carieră de 20 de ani, Georgiana a decis să se întoarcă în țară și să pună aici bazele propriului business în domeniul beauty: „am gândit ideea acestui salon, folosindu-mă de toată experiența mea de client și hairstylist”.

Mai multe despre parcursul Georgianei în acest interviu. Ne-a împărtășit experiența ei, cum a fost perioada din Londra și întoarcerea în România. Ne-a povestit despre business-ul ale cărui baze le-a pus, despre echipa sa și despre stilul ei de leadership.

 

Georgiana, cum ți-ai descrie parcursul profesional până în prezent? Ce te-a atras la zona de hairstyling și make-up?

 

Începutul în hairstyling a debutat la 14 ani dintr-o joacă și o curiozitate de a explora lumea. La timpul acela mi-am dat seama că dacă știu să coafez pot profesa oriunde în lume fără să știu limba foarte bine. Ținta mea atunci era să călătoresc și să explorez lumea.

Parcursul meu a avut o direcție nedefinită deoarece am început să coafez prieteni și vecini, ulterior mi-am dat seama că lumea mă lua foarte în serios și am început să investesc în asta mult mai mult. Hairstyling-ul este extrem de diferit, pe mai multe arii.

Am început ca freelancer, apoi am experimentat munca de salon, după care m-am specializat și pe zona de spa în care am și lucrat o vreme pe vase de croazieră. Între timp am prins curaj să experimentez și pe partea de machiaj, lucru care mi-a oferit perspective noi, pentru că odată ce am dobândit abilități pe partea aceasta oportunitățile nu au încetat să apară. Astfel, mi s-a propus să lucrez în televiziune, am acceptat, iar mai apoi am continuat prin a lucra în zona de cinematografie și film.

Dorința de a explora universul machiajului a venit din două mari motive. Primul este că îmi oferea libertatea de a gândi un look finit, un personaj întru totul, ceea ce-mi ușura munca și îmi fructifica creativitatea. Iar al doilea motiv a fost legat de organizare și omogenitate – mă ocupam doar eu de persoana din fața mea și îmi puteam doza energia și timpul așa cum aveam nevoie pentru a respecta deadline-urile și a oferi lookul dorit.

 

Povestește-ne despre Londra: cum ai luat decizia, cum au fost anii petrecuți acolo și care sunt lecțiile pe care le-ai luat cu tine la întoarcerea acasă.

 

Londra am descoperit-o la 19 ani când m-am dus la un interviu pentru primul meu job în spa și m-a minunat organizarea foarte bine pusă la punct în materie de educație, diversitate și acceptarea studenților din toată lumea, indiferent de religie, rasă sau etnie. Primele săptămâni au fost cele mai grele, iar apoi anii au zburat pentru că m-am integrat destul de repede și am rezonat cu tot ce înseamnă punctualitate, profesionalism, diplomație și flexibilitate. După mai mulți ani colaborând pe proiecte din Londra și România, viața personală m-a făcut să mă stabilesc acolo. 

Anii petrecuți acolo au fost plini de surprize pentru că, deși experiența acumulată de mine era una semnificativă, m-am găsit adesea în ipostaza în care a trebuit să muncesc din greu ca și cum aș fi fost la început de drum în carieră. 

Odată ce am captat atenția agențiilor din domeniu și am devenit cotată drept un expert în industrie,  joburile au devenit mai grele, mai interesante, mai frumoase, pentru că nivelul oamenilor cu care lucram devenea tot mai mare iar în aceeași notă creșteau atât responsabilitățile, cât și așteptările.

O lecție pe care o consider foarte importantă este aceea că atunci când lucrezi cu oameni necunoscuți și muncești cu pasiune și interes, ei îți valorifică munca. Iar acest lucru îți oferă un sentiment minunat de mulțumire și împlinire, un sentiment de validare pentru că ai reușit prin propriile forțe, fără un ajutor de niciun fel. 

 

Printre persoanele cu care ai lucrat se numără nume cunoscute precum Kylie Minogue, Pussycat Dolls sau Tom Hiddleston. Cum a fost pentru tine să lucrezi la acest nivel? Ai simțit o oarecare presiune? Ce te-au învățat aceste experiențe?

 

În momentul în care am început să lucrez cu celebrități deja nu mai aveam emoții așa de mari în a interacționa cu ele. Cred că cel mai important lucru pe care l-am realizat la timp și care m-a ajutat foarte mult a fost să fiu eu însămi și să mă dedic complet proiectelor mele.

Colaborând cu atâtea personalități, nu mai există presiune deoarece relațiile profesionale rămân aceleași. Cred că fiecare experiență ne învață ceva, mai ales când călătorești mult și lucrezi în echipă cu diferiți artiști foarte talentați. Lucrul în echipă este extrem de important, pentru că înveți să te bazezi pe alții și să fii tu însuți responsabil pentru a duce proiectul la bun sfârșit, să curgă lin, fără impedimente. 

 

Cum ai luat decizia de a te întoarce acasă și a pune bazele unui salon? Cum ai regăsit România, la întoarcere? Ne poți face o comparația între Londra și Cluj-Napoca, referitor la domeniul în care activezi?

 

Decizia de a reveni în țară a fost luată dintr-o perspectivă personală, nu profesională. Am construit o carieră de 20 de ani, care poate fi asemănată cu o călătorie pe munte, o călătorie intensă, într-un ritm alert. Aș vrea să urc din nou același munte, dar aș face-o cu pași mai mici și aș reda și celor din jurul meu din experiența mea.


Pentru mine România a fost întotdeauna un loc safe, eu menținând contactul cu țara mea natală pe toată perioada în care am fost stabilită la Londra. Salonul a venit ca un bonus la întoarcerea mea, a fost un proiect neplanificat și care mi-a dat ocazia să înglobez toate experiențele mele într-un proiect frumos cu o echipă nouă și servicii de calitate.
În ceea ce privește comparația între Londra și Cluj-Napoca din punct de vedere al domeniului meu de activitate, dacă la Londra lucram în general pentru evenimente pe covorul roșu, reclame, mă axam pe cinematografie și film, la Cluj-Napoca lucrurile stau puțin diferit în sensul în care orașul acesta este într-un proces de dezvoltare în zona de beauty, axându-se mai mult pe saloane profesionale, dar chiar și așa, am făcut și aici două filme, cu Mircea Bravo.

 

Cum ai descrie începutul în antreprenoriat? Ce ți-a fost cel mai greu și care au fost primele lecții învățate?

 

Să fii antreprenor nu este atât de ușor pe cât pare, dar nici imposibil. 

O primă lecție învățată este punctualitatea față de clienți și să fii tot timpul în continuă dezvoltare și atent la tot ce este nouAcum, în 2024 nu este de ajuns să fii doar un profesionist foarte bun, cât trebuie să ai abilități diverse, de contabilitate, management, marketing și publicitate, foto-video pentru promovare, și așa mai departe.

Desigur că am întâmpinat dificultăți la început, referitoare la birocrație sau chiar la bugete pentru diferitele evenimente și planuri de dezvoltare pe care le aveam. O altă lecție pe care am învățat-o legat de antreprenoriat este faptul că, exact ca în orice altceva, ai nevoie de o echipă de oameni profesioniști. Totodată este important să rămâi la curent cu tot ce se întâmplă, să fii în contact cu oameni din aceeași breaslă, pentru a putea să învățați unii de la ceilalți și să creșteți atât individual, cât și sub formă de comunitate. 

 

Cărui public vă adresați? Ce diferențiază salonul PentruEA și cum ți-a folosit tu întreaga experiență acumulată în construirea acestuia?

 

Salonul PentruEA cred că se diferențiază prin mai multe aspecte, dintre care enumăr: profesionalismul și experiența echipei, produsele pe care le folosim sunt vegane, bio, nu conțin amoniac, nici ppd-uri și sunt bogate în uleiuri esențiale, de asemenea e important de menționat și faptul că la noi veți găsi o atmosferă călduroasă și relaxantă.

Am gândit ideea acestui salon în așa fel încât să fie modern, folosindu-mă de toată experiența mea de client și hairstylist, să fie dotat cu aparatură de înaltă calitate, să ofere servicii profesionale și o atmosferă prietenoasă și relaxantă. Salonul PentruEA se adresează unui public nelimitat de criteriul vârstei, dar un public care cunoaște și apreciază calitatea produselor și a serviciilor realizate de noi la un nivel înalt. Pentru că produsele pe care noi le folosim sunt fără amoniac, parfum și fără substanțe chimice nocive, acestea sunt ideale pentru femeile însărcinate și celor care au un scalp sensibil sau alergic.

 

Cum ți-ai ales echipa? Ce nu trebuie să le lipsească oamenilor cu care lucrezi?

 

Echipa am ales-o uitându-mă la abilitățile și experiența profesională, dar nu numai. Am mers și pe intuiție și pe ce am simțit și am încercat să-mi formez echipa ținând cont de tot ce am învățat de-a lungul carierei mele lucrând cu atât de mulți și de diverși oameni. Am ținut totuși cont și de a oferi șanse tinerilor la început de drum, care nu au multă experiență, dar să o poată acumula alături de noi, astfel încât să creștem împreună.

Când lucrez în echipă, pentru mine este important ca toți colegii mei să știe ce au de făcut și să comunice, mai ales când întâmpină dificultăți, pentru ca împreună să putem găsi soluții. Desigur, așa cum am menționat anterior, cunoștințele și experiența în domeniu sunt extrem de relevante, dar pentru mine este important și caracterul oamenilor cu care lucrez. Să fie oameni veseli, deschiși, curioși, muncitori și foarte important, să fie pasionați de ceea ce fac, pentru că doar așa vor înțelege corect nevoile și dorințele clienților, în așa fel încât aceștia să părăsească salonul nostru foarte încântați și mulțumiți.

Credit foto: Paula Deteșan

 

Ce ne poți împărtăși despre stilul tău de leadership și cum l-ai clădit? Cum ești tu ca lider pentru echipa ta?

 

Trainingurile pe care le-am avut la Londra, de tânără, m-au făcut să înțeleg destul de repede anumite stiluri de leadership și responsabilitatea unui om care are această funcție, cât și din experiența mea personală lucrând cu echipe de calibru mare la filme de lungmetraj, în condiții extrem de grele și menținând constant un nivel calitativ ridicat.

Cariera pe care am construit-o m-a învățat să fiu un om diplomat, mai ales că am lucrat în cadrul multor proiecte atât de diverse și complexe, cu diferite tipologii de oameni și m-am confruntat cu o varietate de situații.

Astfel cred și pot spune despre mine că sunt un leader flexibil, atent la nevoile celor din jur, mai ales ale colegilor de echipă, și totodată sunt o persoană motivată să atingă niște obiective de dezvoltare, atât personală, cât și de echipă. 

 

Ce sfaturi ai oferi unei tinere la început de drum, care aspiră la o carieră în make-up sau hairstyling? Care sunt cele mai importante aspecte de care consideri că ar fi nevoie să țină cont? Pe cine să urmărească, de unde să se inspire?

 

Cel mai bun sfat cred că este acela de a începe totul ca pe un hobby pentru că din exterior totul pare glamourus și frumos, dar în spate este o muncă titanică de informare prin cursuri, de a aduna cunoștințe despre modă, de a avea un caracter răbdător și flexibil. În oricare dintre industrii, cinematografie sau munca de salon, trebuie să începi cu rolul de asistent, de junior, pentru a putea crește organic și să înveți din secretele meseriei.

Având în vedere că suntem în secolul internetului, unde există foarte multă informație este mult mai ușor să găsești specialiști care te inspiră și să-i urmărești îndeaproape pentru a învăța cât mai multe. Important totuși este să aleagă cu atenție persoanele de la care se inspiră, astfel încât să fie persoane cu multă experiență în zona de interes și care să o practice în viața de zi cu zi, nu doar în fața camerei pentru a crea content pentru rețele de socializare.

 

​​Având în vedere vasta ta experiență, care sunt câteva concepții greșite pe care oamenii le au despre machiaj și hairstyling, pe care ai dori să le demontezi? 

 

Principalul concept greșit legat atât de machiaj cât și hairstyle, cred că este cel referitor la a exagera în așa fel încât să se piardă din trăsăturile naturale ale individului și să devină o mască greu de întreținut și ireală.

 

Ce altceva ne poți spune despre tine, dincolo de carieră? Cum îți petreci timpul liber? 

 

Sunt un om destul de activ, aș putea spune. Îmi place să dansez, să merg la teatru și la diferite evenimente, chiar și să particip la conferințe împreună cu prietenele sau colegele mele.

Cu toate acestea, îmi rezerv timp pe care să-l petrec cu familia mea. Mi-ar placea ca experiența mea să nu fie irosită prin limitarea transmiterii ei doar în cadrul salonului, ci aș vrea să o împărtășesc cu tinerele talente.

Un alt lucru despre mine este acela că viața m-a învățat să nu-mi fie teamă niciodată să o iau de la zero, atâta timp cât am pasiune și încredere, lucrurile se vor îndeplini. Totul se valorifică prin curaj, foarte multă răbdare și muncă, atât individuală, cât și în echipă. 

 

Cum ți-ai defini stilul în materie de makeup si hairstyling? – Stilul meu caracteristic în materie de make-up și hairstyling este cel natural și care pune frumusețea în valoare, dar pe de altă parte când vorbim de cinematografie și film, coafurile mele favorite sunt cele de epocă, începând din anii 1800 până în anii ’90.
În materie de fashion iubesc să lucrez la prezentări de modă, reprezentând designeri vestimentari inediți.

3 cuvinte care te caracterizează: diplomație, flexibilitate, pasiune.

Machiajul perfect, în viziunea ta: este acel care se vede că nu este exagerat (fără efect de caked up)

Destinația de vacanță favorită: un spațiu viu în natură, lipsit de monotonia urbană și fără turiști.

Primul lucru pe care îl faci dimineața: încerc să am câteva minute de liniște, într-un soi de meditație a stării mele fără să fac nimic, pur și simplu să mă gândesc la ziua care urmează.

 

Editor: