Geta Ungurean – „collecting moments” sau despre cine este persoana care te însoțește de-a lungul unor momente importante din viață

De mai bine de 8 ani este reper în România în tot ce înseamnă organizarea momentelor importante din viață pentru clienții ei. Când a ales meseria asta, nu exista școală care să te învețe cum să “nu greșești”, exista doar dorința și pasiunea de a face lucrurile impecabil. Între timp, mentalitatea oamenilor s-a schimbat, iar ea a construit frumos, perfecționist și ambițios, pe baza magiei pe care o regăsește de fiecare dată în ochii celor care-i încredințează cel mai important moment din viață. Ladies, let’s meet Geta Ungurean.

Nu există școală pentru lucrurile pe care tu le faci pentru mirii tăi. Da, există răbdare și grijă pentru detalii, există să-ți pese ca lucrurile să iasă impecabil, să-ți dorești să obții orice visează ei. Cum ai descrie evoluția ta profesională de wedding planner de la începuturi până în acest moment?

 

Roller coster! Suișuri și coborâșuri parcurse la viteze pe care nu le puteam și încă mi-e greu să le intuiesc. Așa pot să descriu evoluția mea, fără să simt că exagerez absolut deloc. Imaginează-ți că, acum 8 ani când am inceput, nu există nici un wedding planner care să facă partea de organizare a nunților, a fost un fel de pionierat în acest domeniu in Transilvania.

Mai mult, pe atunci conceptul în sine era greu de inteles și de acceptat, adica de ce să dai bani cuiva ca să-ți faci nunta, ce mare lucru de facut? Toata lumea „se descurcă”, de aceea cam toate evenimetele legate de momentele importante din viața familiilor dintr-o comunitate semănau până la cele mai mici detalii. Cam acesta era contextul cultural.

Eu imi doream foarte mult să devin antrepenor, așa că, dupa ce am părăsit domeniul bancar, în care activam de câtiva ani, am început, la un moment dat, să îmi ajut prietenii care se căsătoreau cu organizarea nunții. Era, daca vrei, cadoul meu de nuntă pentru ei.

În tot acest timp, lucram în înca 2 locuri ca manager, la un centru SPA și la o cafenea. Acum, când mă gandesc la acea perioadă, imi dau seama cât de multe am învățat din aceste experiențe și cât m-au ajutat în meseria mea.

Pentru a-mi întregi educația în domeniul nunților, am inceput  să particip la cursuri de gatit, degustări de vin, cognac, trabucuri, fashion, să citesc foarte mult, inclusiv cărți de psihologie și comunicare și să mă informez constant despre noutăți și trenduri.

Un mare plus l-am avut din faptul că, de fiecare data când călătoresc, intru în contact cu agenții de organizat evenimente din țările pe care le vizitez și în felul acesta sunt foarte „in touch” cu ce se întamplă la nivel global. Aceste schimburi de experiență au fost foarte valoroase și m-au ajutat să-mi cizelez relațiile cu clienții mei, serviciile pe care le oferim ca afacere, ca echipa, precum și standardele după care lucram.

Astăzi, mă bucur să vă spun că acum există o școala pentru această meserie: am acceptat provocarea celor de la Dalles Go București si am creat o programă de cursuri de wedding planning de 3 luni, cu cursuri practice în care pun la dispoziția cursanților tot ce mi-aș fi dorit eu să știu la inceput de drum: toate instrumentele pe care le-am dezvoltat de-a lungul timpului, timeline, bugete, modul în care să interacționeze atât cu furnizorii, cât și cu mirii, cu familiile acestora, cu neprevăzutul inevitabil și sunt extrem de încântată că sunt câțiva wedding planneri care au ajuns să profeseze și să iubească această meserie dupa ce au terminat cursurile mele.

Așadar, da, un drum „cu de toate”, cu multă muncă și provocări de tot felul, cu ajutorul oamenilor, cu drag de meserie, fără vreo „pastilă magică”.

Radu Benjamin

Care este cel mai emoționant moment pe care l-ai trăit în munca ta?

Asta chiar îmi este foarte greu să spun, pentru că traiesc momente emoționante la fiecare eveniment. Sigur, contextul poate fi diferit, dar niciodată, absolut niciodata, vreo nuntă sau botez nu a trecut, pentru mine sau participanți, ca un eveniment banal, fără însemnatate.

Spre exemplu, am observat că la nuntă, cel mai emoționant moment este, de obicei, momentul în care preotul le pune mirilor verighetele binecuvantate pe deget sau în momentul jurământului.  La botez, momentul scufundării în apă și al închinării copilului la altar. E incredibil să poți surprinde aceste momente și să vezi modul în care cei implicați reactionează, mai ales non-verbal, sau ce însemnatate, ce simbolistică dau evenimentului.

Apoi, chiar cred ca în această meserie nu poți să fii robot și doar să execuți un program. Sau cel puțin nu pot eu și nici nu vreau. Mi se pare crud să tratezi rațional sufletul omului, atât de fragil și vulnerabil.

Mă conectez cu mirii și mă bucur să mă încarc cu energia și iubirea dintre ei. N-am ce face, eu cred în iubire, în iubirea aceea simplă și autentică.

Și atâta timp cât există iubire în cuplu, apoi comunicare și respect cu noi ca organizatori, atunci visele acestora legate de ziua nunții sau Zen Day cum o numesc eu, se pot împlini intr-un mod absolut minunat.

G032cm4

Ai spus vreodată pas organizării unui eveniment? Dacă da, de ce?

Am spus pas, de mai multe ori, din varii motive. O dată, un motiv foarte serios pentru care spun pas este lipsa „chimiei”, mai bine spus a ușurinței în comunicare, în stabilirea scopului și așteptărilor, în crearea unui cadru de corectitudine și încredere. Da, și eu trebuie să pot avea încredere în clienții mei, nu pot altfel. Apoi, după cum am mai spus, nu mă angajez să organizez un eveniment dacă nu sunt 100% sigură că am toate resursele pentru a-l duce la bun sfârșit așa cum își dorește clientul.

Profesional vorbind – ce n-ai face niciodată?

Nu voi renunța niciodată la integritatea mea.

Din punct de vedere managerial, ai ales să conduci acest business singură. Cum se reflectă în business-ul tău amprenta de antreprenor femeie?

Din fericire, până acum, nu pot spune că am avut vreun dezavantaj din acest punct de vedere, mai ales că, cea mai mare parte dintre furnizorii cu care colaborez sunt bărbați. Din contra, sunt convinsă că uneori tonul face muzica și cred că noi, femeile, avem de multe ori capacitatea de a fi și organizate, creative, riguroase, ferme, dar și calde și diplomate în același timp. Sunt convinsă că atâta timp cât faci această meserie cu pasiune și responsabilitate, nu contează dacă ești bărbat sau femeie.

Cum jonglezi între proiecte? Știm că de multe ori se întâmplă să ai nunți în același timp, aniversări corporate sau o petrecere retro.

Da, se întâmplă asta deseori. Marele atu este echipa mea, care știe exact ce are de făcut. Ca strategie de management, punem în practică managementul timpului în cadrul evenimentelor și managementul priorităților atunci când acceptăm proiecte în plus. Doar așa putem face față cu brio la mai multe venimente care se desfășoară în același timp.

În general, preferăm să nu ne implicăm în proiecte noi, apărute în ultimul moment, dacă deja agenda noastră este plină într-o anumită perioadă.

Cu alte cuvinte, mai bine avem două evenimente în aceeași zi organizate la standard GU, decât 3 evenimente organizate bine. În felul acesta clienții noștri știu și văd cu ochii lor, că suntem dedicați ca și agenție 100% evenimentului lor.

Care e cel mai greu proiect în care te-ai implicat vreodată?

Nu stiu dacă greu e cuvântul potrivit, dar știu că cel mai provocator este proiectul meu de suflet Zen Day. De ce spun asta? Pentru că am avut nevoie de 2 ani de munca continuă, împreună cu echipa mea, pentru a implementa o idee pe care am avut-o acum 4/5 ani și pentru care nu am găsit până atunci nici resursele de timp și nici cele financiare. Acum Zen Day este o platforma online și gratuită de wedding planning, care oferă mirilor toate cunoștintele pe care eu le-am acumulat în 8 ani de experiență.

Mirii au posibilitatea să își completeze bugetul, timeline-ul cu toate activitățile nunții, au posibilitatea să își facă un site în site-ul nunții cu parola pentru invitați, lista de invitați și aranjarea la mese, un moodboard cu fotografiile preferate, precum și furnizori de incredere, verificați de către mine, pe care îi pot contacta direct, fără să plătească niciun comision.

Credit foto: Marius Baragan, Radu Benjamin. 

️ Narator curios, Iulia Pascal 

A doua parte a interviului, aici.