La jumătate de secol de viață și trei decenii de activitate în industria MarCom, o regăsim astăzi pe Ileana „trăind la Superlativul vârstei pe care o are”.
A fost martoră la evoluția industriilor de comunicare din România și ne spune că viața de agenție o bucură și astăzi, 29 de ani mai târziu.
Unul dintre proiectele sale de suflet – SuperAge by Ileana Badiu vorbește despre menopauză și perimenopauză și toate schimbările care vin odată cu acestea. O „superbă prezentare”, neconformă cu realitatea, pe care băiețelul ei, Sasha, a primit-o la școală, a determinat-o să lanseze public discuții despre menopauză. Ideea i-a fost întărită de faptul că în 2023 menopauza este încă un subiect tabu și de felul în care chiar femeile se raportează la aceasta: „femeile însele se <<pun jos>> pentru că intră la menopauză mai devreme decât mamele lor”.
Despre carieră și viața personală, despre proiecte și oameni frumoși, despre succes și vârstă, cu Ileana Badiu, în interviul următor.
Ești în atenția presei de foarte mulți ani, iar despre tine regăsim multe informații în online. Mai mult decât atât, pe rețelele sociale regăsim multe frânturi din viața ta. Cum se descrie azi Ileana Badiu?
Ileana Badiu se descrie ca o femeie care acum știe exact cine este, cât poate și mai ales ce vrea în viața asta. Sunt un om energic, cu multe bucurii și interese, pentru care cariera și familia constituie un TOT esențial.
Ce înseamnă viața de agenție? Ce tip de proiecte îți ocupă cel mai mult timp? Ți se pare mai simplu, mai ușor acum acest domeniu în comparație cu ce se întâmpla în urmă cu 10-15 ani? Care sunt taskurile pe care le ai în mod concret în agenția Wunderman România?
Viața de agenție este fascinantă pentru mine chiar și acum, după 29 de ani de activitate în industria MarCom și după 24 de munca în agenție.
Peisajul diferă enorm față de acum 15 ani, dar nu știu dacă comparația se poate face cu termenii „mai simplu” sau „mai ușor”. Lucrurile sunt complicate în continuare de multe ori, dar altfel față de acum 15 ani. Acum 15 ani provocările țineau mai degrabă de accesul limitat la capital, concurența ridicată din partea agențiilor consacrate și nevoia de adaptabilitate la schimbarea digitală.
Astăzi, antreprenorii se confruntă cu provocări similare, dar cu complexitățile adăugate ale unei piețe mai saturate, cu dependența crescută de strategii bazate pe date și nevoia de a naviga cu tehnologii și platforme care evoluează rapid. În plus, antreprenorii trebuie acum să abordeze problemele legate de blocarea reclamelor, frauda reclamelor și reglementările privind confidențialitatea datelor, care nu erau la fel de importante acum 15 ani.
Taskurile mele zilnice sunt: supravegherea operațiunilor diviziei pe care o conduc, gestionarea relațiilor cu clienții, stabilirea obiectivelor strategice, conducerea și motivarea echipei, revizuirea și aprobarea muncii creative, dar și New Business adică task de sales și de ofertare ale serviciilor agenției, task cumva reprezentativ pentru felul meu de a fi – un om foarte orientat înspre relaționarea cu clienții de publicitate.
Ai lansat în acest an proiectul SuperAge by Ileana Badiu. Care este DE CE – ul tău? Povestește-ne despre el. Cum a arătat momentul în care ai decis să dai startul acestui proiect?
De fapt, am relansat proiectul online Super40 by Ileana Badiu prin rebrandingul lui în SuperAge pentru că între timp m-am îndepărtat considerabil de vârsta de 40 de ani, vârstă la care am lansat primul meu proiect în online. Așa că rebranduirea către SuperAge era nu numai un pas firesc, dar și filozofia de viață după care mă ghidez: aceea de a trăi atât eu, cât și cei care fac parte din comunitatea creată în jurul meu, la superlativul vârstei pe care o avem!
Știm că este un parteneriat cu Ana Bitu. Se spune ca de cele mai multe ori parteneriatele între femei sunt destinate eșecului din cauza caracterului „dificil” pe care îl au acestea. Cum funcționează relația cu Ana Bitu? V-ați delimitat clar o relație de business? Există și o relație de prietenie în afara proiectelor?
Relația mea cu Ana este cea mai specială relație de prietenie între două femei despre care am auzit eu vreodată. Suntem prietene de vreo 40 de ani, lucrăm împreună de vreo 25 de ani și suntem partenere de business de vreo 9 ani. Am crescut împreună, ne-am fost alături împreună la bine și la greu sau mai ales la greu, am evoluat și ne-am transformat împreună, aproape pe parcursul întregii noastre vieți.
Ana Bitu spunea despre tine, citez: „…uneori e aspră ca o limbă de pisică, e frumoasă tare, tare și deșteaptă foc, e un spectacol, e irascibilă și pătimașă, umple camera când intră, are sute de toane, mușcă atunci când iubește, strălucește oriunde apare, ajută fără să clipească, e surprinzătoare și autentică”. Tu cum te vezi, ești toate acestea? Cum îți împaci toate aceste stări și manifestări? Cum crezi că te ajută personalitatea în a-ți atinge obiectivele?
Ana mă cunoaște de o viață și mă descrie perfect întotdeauna. În concluzie, da, corespund 100% descrierii ei. Am o personalitate complexă și mixul ăsta de calități și defecte fie m-au călăuzit, fie m-au motivat, fie m-au scos din anonimat uneori, dar toate la un loc m-au împins înspre a-mi atinge aproape mereu obiectivele.
Vorbești de câțiva ani de zile, cu deschidere, despre un subiect tabu: menopauza. Ai spus așa: „Menopauza are nevoie de rebranding”. De ce ai simțit nevoia să aduci acest subiect în spațiul public?
Povestea care m-a determinant să vorbesc despre acest subiect public este următoarea: Sasha, băiatul meu, când era în clasa a 5-a la ora de educație sanitară, a aflat despre hormonii adolescenței și în general despre ciclul hormonal la femei și bărbați primind și o superbă prezentare pe care a adus-o acasă și mi-a arătat-o încântat și mie. Prezentarea aceea avea pe ultimul slide o bunică cu păr alb și nepoți la picioare, cu textul: „când femeia nu mai are menstruație, ea devine bunică și se apropie de finalul ciclului vieții”.
Eu aveam 46 de ani și intrasem de 3 ani la menopauză.
M-a lovit preconcepția cu care încă sunt educați copiii, așa cum m-a surprins incredibil că acest subiect ține încă de un tabu în 2023!
Am mai simțit nevoia să vorbesc despre acest subiect public pentru că mi se pare incredibil ca în 2023, când emanciparea femeilor este „în floare”, femeile însele se „pun jos” pentru că intră la menopauză mai devreme decât mamele lor.
Statistica este schimbată azi și femeile intră mult mai devreme acum la menopauză, tocmai pentru că viața lor este schimbată: sunt în poziții de conducere, expuse la mult stres, țin diete prelungite, fac mult sport și toate aceste lucruri influențează și schimbă profilul hormonal al femeii moderne.
Nevoia de informare este extrem de acută, iar eu am decis să le vin în întâmpinare, folosind experiența mea personală, know-how-ul meu în comunicare, documentarea constantă pe care o pun la dispoziție prin platforma wwww.superage.ro și, nu în ultimul rand, prin faptul că parcurg un curs complicat și plin de informații pentru a deveni Meno Coach.
Cum au reacționat cei din jurul tău când ai început să abordezi subiectul menopauzei? Cum a reacționat partenerul tău de viață? Care este feedbackul celor care te urmăresc legat de acest subiect?
Pe mine reacțiile celor din jur nu mă interesează în mod special, câtă vreme eu știu că ceea ce fac eu este corect și conform cu principiile mele. Eu sunt un om extrem de asumat cu tot ceea ce fac și spun.
Partenerul meu de viață este medic, este un om educat în Germania care știe că informația este esențială și că azi menopauza este o condiție care nu ar trebui să afecteze calitatea vieții niciunei femei, așa că m-a susținut inclusiv cu informații în demersul meu de a vorbi public, dar și de a oferi soluții pentru această etapă din viața femeilor.
În cazul tău, menopauza s-a instalat timpuriu și pentru a putea contracara efectele ei negative, îți menții un stil de viață sănătos. Ai putea spune că programul meselor e „sfânt”? Cum arată în familia ta ora prânzului sau ora cinei? Apoi, ce alte obiceiuri sau tabieturi ai de la care nu te abați, indiferent de zi, sau circumstanțe?
Totul e sfânt, mai puțin programul meselor. Suntem toți 3 în familia noastră extrem de ocupați și mâncăm fiecare când și cum poate.
Altfel, la mine, rutina e strictă în general: dimineața fac sport, înghit suplimentele create de mine împreună cu RegenSwiss Pharma Laboratories – Gama Dr. Superage, adresată nevoilor femeilor aflate la perimenopauză și menopauză, am grijă să am o dietă echilibrată, bogată în legume și proteine și muncesc zilnic.
Un lucru care s-a modificat de când am intrat la menopauză este nevoia de odihnă, așa că am grijă să-mi ascult corpul și să-i dau pauzele de care are nevoie.
Care este acum cea mai mare temere a ta? Cum o gestionezi?
Până acum aș fi spus că cea mai mare temere a mea este faptul că la un moment dat nu o să mai am puterea și energia pe care le am acum… În vara asta însă, mi-am pierdut doi prieteni extrem de dragi. Așa că cea mai mare temere a mea este că cineva din cei pe care eu îi iubesc și-ar pierde sănătatea… temere pe care o gestionez lucrând zilnic cu gândurile mele.
Privind în spate la parcursul carierei și nu numai, au fost momente când ai simțit că ai succes? Ne poți da niște exemple care îți vin în minte?
Fiecare proiect, fie că a fost personal sau profesional care a ieșit așa cum mi l-am imaginat, l-am considerat a fi un succes, chiar dacă pentru a obține ceea ce mi-am dorit am muncit enorm, m-am consumat enorm și uneori chiar am și suferit enorm ca acesta să se întâmple..
Nu știu, de la familia pe care o am, care mă împlinește și mă bucură enorm, până la agenția creată de mine și partenera mea, Tereza Munteanu – Wunderman România, care a ajuns la maturitatea de a fi înglobată într-una dintre cele mai mari agenții din țară, Ogilvy România.
Ai spune că succesul este o destinație spre care tinzi sau mai degrabă momente dese și scurte?
Aș spune că succesul este ca un traseu de la care n-ar trebui să te abați niciodată.
Cum se împacă fraza „să îmbătrânim frumos” care ne sugerează o îmbrățișare/acceptare a acestui fenomen cu tratamentele estetice avansate disponibile femeilor în prezent?
Se împacă perfect! Cum spuneam, suntem în 2023 când toate efectele neplăcute ale îmbătrânirii pot fi ameliorate, îmbunătățite, atenuate, cu condiția să nu degenerăm în penibil, încercând să ne reîntoarcem în timp și insistând să credem că la 50 de ani am putea arăta de 20, ceea ce desigur, este imposibil.
Te apropii de jumătate de secol de viață. Cum privești ceea ce îți rezervă viitorul?
Având în vedere că filozofia mea este aceea de a trăi la superlativul vârstei pe care o am, voi trăi exact așa cum și proclam –
Raportându-mă exact la vârsta pe care o am, dar având grijă să parcurg etapele pe care le am în față fiind tonică, optimistă, echilibrată și cât mai sănătoasă fizic și mai ales psihic.
Designerul preferat: Designerul meu preferat este acum la îngeri. Îl chemă Stephan Pelger
Tocuri sau flat shoes? – Tocuri, dar din păcate după 45 de ani, port mai ușor flat shoes
Destinația preferată de vacanță: Oscilez între Asia și Sudul Franței
SUV sau cabrio decapotabilă? – Absolut clar SUV, conduc SUV de 25 de ani
Note to self: Trăiește la Superlativul vârstei pe care o ai!
Interviul a fost publicat în Ediția Print The Woman 2023, care poate fi comandată aici.
–
Editor: Crina Ciocian