Imaginează-ți un „supermarket” al educației! Ce ai cumpăra?

Imaginează-ți un „supermarket” al educației… Știi ce ai cumpăra pentru tine, pentru organizația în care lucrezi sau pentru copilul tău? Un „supermarket” plin de cursuri, experți, traineri, firme de consultanță, sau cărți, un „supermarket” cu multe școli, instrumente și jocuri educative pentru copii, unele cu un design atractiv, dar conținut dubios, altele simple, dar care, la prima vedere, arată foarte interesant – Ce vei cumpăra?

Realitatea mă provoacă la acest exercițiu în fiecare an și, pentru că este foarte dificil să iei cele mai bune decizii într-o lume plină de informații, particip constant la conferințe precum EdTech x Europe.

The Woman Magazine_Education 10

Dacă atunci când privești în jur sau când cauți online resurse pentru educația ta sau a copilului tău, te simți pierdută ca într-un supermarket nou, te invit să citești ce spun experții prezenți la cel mai mare summit în educație și technologie EdTech x Europe.

În acest an, EdTech x Europe Summit a fost organizat la Londra și a avut mai mult de 800 de participanți din 60 de țări, a durat o săptămână și a adunat 150 de speakeri, 350 de fondatori de start-up-uri și numeroși experți în jurul unor workshopuri și evenimente inedite în 40 de locații minunate din Londra. Comunitatea EdTech a ales următoarele trenduri pentru 2018: Design Thinking în Educație, Îmbunătățirea Rezultatelor în Învățare, „Upskilling” pentru forța de muncă și Inovația din Instituțiile de Învățământ.

The Woman Magazine_Education 9

Dacă ești creator de învățare într-o companie…

Dacă ești creator de învățare într-o companie sau consultant în învățare vei dori să știi poate că, până în 2050, timpul pe care fiecare dintre noi îl va petrece învățând sau îmbunătățind abilități se va tripla. Iar modul în care învață oamenii a devenit principala preocupare a numeroase companii și universități din toată lumea pentru că modul în care învățăm este cheia către dezvoltarea  viitoare.

Statisticile prezentate în cadrul evenimentului arată că cele mai căutate cursuri pe platformele mari online precum coursera.org sau udemy.com sunt cele despre cum învață oamenii. Am asistat în ultimii 20 de ani la un transfer de focus de pe zona de business către technologie, iar, în prezent, atenția se mută de la technologie către învățare. Dacă acum 20 de ani era la modă termenul „Chief Business Officer”, apoi acum câțiva ani „Chief Technology Officer”, astăzi este din ce în ce mai des auzit termenul „Chef Learning Officer”.

The Woman Magazine_Education 1

Dacă ești creator de învățare, facilitator sau trainer, e momentul să observi dacă ceea ce creezi este: personalizat și măsurat, colaborativ și divers, „project-based” și „self-managed”, autentic și experiențial pentru că, indiferent dacă vorbim despre învățare online sau la sală, acestea sunt principalele caracterisitici căutate intens anul acesta, iar topul preferințelor după modul de învățare arată în felul următor:

1. Cursuri online;

2. Cursuri în sală;

3. Materiale de studiu;

4. Carți, bloguri și reviste online;

5. Conferințe;

6. Webinarii;

7. Mentori.

 Dacă ești o persoană de afaceri sau antreprenor…

„Rețeta este bună atunci când bucătarul este bun” ar fi motto-ul pentru 2018 în educația pentru antreprenoriat. Fii atent la educația ta în aceeași măsură în care ești atent la dezvoltarea produsului sau serviciilor tale.

The Woman Magazine_Education 3

Dacă nu știi unde găsești cele mai bune cursuri pentru antreprenori, crează o listă cu zece antreprenori pe care îi apreciezi cel mai mult și află la ce cursuri sau mentori au apelat ei și de ce. Dacă nu găsești online aceste informații, nu ezita sa le trimiți o întrebare prin intermediul “Instagram” sau orice alta platformă de social media.

Dacă ești părinte...

Dacă ești părinte și ești îngrijorat pentru că nu mai știi ce este cel mai potrivit pentru educația copilului tău pentru că lumea e în continuă schimbare, este momentul să faci mai întâi o schimbare de paradigmă. Cum ar fi să nu îl mai întrebi sau să nu te mai preocupi de ce vrea să devină când va fi mare, ci să discutați constant despre problemele pe care crede el că și-ar dori foarte mult să știe să le rezolve când va fi adult.

The Woman Magazine_Education 12

Am făcut acest exercițiu cu fiul meu de doar 10 ani și am fost foarte surprinsă să aflu că și-ar dori să se ocupe de reciclarea deșeurilor din spațiul cosmic (dacă ar fi să caut un nume în lista joburilor pentru această activitate, probabil m-aș gândi la „gunoier galactic”, sună minunat, dar asta demonstrează încă o dată că pentru cele mai multe din joburile viitorului încă nu avem denumiri sau descriere, prin urmare, problemele contează, nu meseria).

Majoritatea experților perezenți la EdTech anul acesta vorbesc despre așa-zisul „reneissance worker” când menționează viitorul copiilor de vârsta fiului meu și mai mici. Se pare că pentru a fi de succes pe o piață a muncii plină de roboți și automatizare, această generație trebuie să dezvolte mai mult ca niciodată următoarele competențe: gândire critică, creativitate, colaborare, empatie și rezolvarea problemelor.

The Woman Magazine_Education 5

Evenimentul de la Londra de anul acesta a adus în sălile de expoziție numeroase companii producătoare de jucării sau aplicații educative care îi învață pe copii să programeze, dar cele mai căutate de experți și finanțatori au fost cele care merg mult mai departe și ajută în plus copii să dezvolte competențele enumerate mai sus.

Prin urmare, spun experții, înainte să ne grăbim să apăsăm butonul de cumpărare pentru o aplicație sau curs de programare, să ne aducem aminte că în 10 ani multe din aceste abilități vor fi preluate de roboți și să investigăm cu atenție ce alte competențe mai dezvoltă și în ce măsură. De asemenea, s-a menționat în multiple ocazii că fetele și băieții sunt, în egală măsură, interesați astăzi de tehnologie, iar motorul principal în inovațiile aduse de copii în diverse proiecte internaționale a fost curiozitatea.

The Woman Magazine_Education 11

Dacă ești educator…

Deschiderea evenimentului EdTech x Europe a fost marcată de idea că asistăm la o nouă eră marcată de „re-învățarea modului în care învățăm”. Au fost menționate două tendințe globale principale: pentru educația în școli – „phenomenon-based Learning” și pentru învățământul universitar – „purpose learning”.

În primul caz, se testează înlocuirea materiilor de studiu cu proiecte de studiu, iar în mediul universitar înlocuirea specializărilor cu misiuni. Cei mai mulți educatori de renume susțin că viitorul aparține instituțiilor care vor încuraja, prin programele educaționale, libertatea de a testa și greși și, în plus, vor crea oportunități pentru dezvoltarea creativității prin cercetare științifică.

By Olimpa Meșa, Fondator Book to Courses™ Online School

Olimpia Meșa

Olimpia Meșa este cea care a deschis prima firmă de instructional design din Europa Centrală şi de Est. Pregătirea şi certificările necesare pentru această activitatea le-a realizat în cadrul unei companii din Statele Unite, pe care, ulterior, a fost invitată să o reprezinte în Europa.

Olimpia este designerul de curs care se află în spatele sutelor de programe corporative, educaţionale de succes, realizate atât online cât şi live, şi traduse în peste 20 de limbi. Fluentă în 4 dintre acestea, ea creează cursuri şi oferă consultanţă companiilor din Fortune 500, în arii precum „learning design”, leadership, coaching ori managementul schimbării. În paralel, în cadrul Book to Courses™ Corporate Learning School, ea livrează cursurile Creating Cutting Edge Corporate Courses dedicate trainerilor, consultanţilor şi profesioniştilor în HR, pe care îi învaţă cum să integreze gândirea vizuală, jocuri şi stiluri de învăţare bazate pe procesul de învăţare al creierului în cadrul trainingurilor pe care, la rândul lor, trebuie să le pregătească pentru clienţi ori pentru companiile din care fac parte.

De curând, a demarat proiectul Book to Courses™ Online School, care constă în tranformarea unei cărţi de nonficţiune în cursuri sau produse educaționale, astfel încât autorii de cărţi să aibă posibilitatea de a aduce o schimbare concretă în viaţa celor din jurul lor.

Sursă foto: arhivă personală Olimpia Meșa, edtechxeurope.com