„Îmi place să fac să fie totul la liniuță, însă am și momente de vulnerabilitate de care sunt foarte mândră, pentru că atunci se întâmplă schimbările importante” | Iuliana Roșca

Iuliana Roșca este maestrul bucătar și inventiv din spatele salatelor Tăt Normal, o opțiune sănătoasă de alimentație în care sunt doar legume proaspete și multă creativitate. Afacerea a  apărut acum cinci ani și a fost construită împreună cu soțul său Gicu Roșca, investiția inițială fiind făcută cu banii de nuntă. Fiind o mică afacere de familie, provocările au fost multiple, până în punctul în care Iuliana, însărcinată fiind, a avut complicații din cauza muncii excesive la fabrica de salate.

Perioada pandemică și reconfigurarea industriei restaurantelor au făcut ca și salatele artizanale făcute de Iuliana și Gicu să se reinventeze, de această dată printr-un rebranding complet, de la schimbarea numelui la ambalaj și chiar introducerea unor rețete noi. Astfel, Ograda cu Legume s-a transformat în Tăt Normal, care aduce salatele artizanale de legume proaspete la un alt nivel.

Tăt Normal este de fapt o zicală amuzantă pe care moldovenii de peste Prut o folosesc foarte des și în care aceștia își găsesc foarte ușor optimismul, atunci când recunosc că ceea ce se petrece în jur nu e bun sau rău, e normal. Expresia „Tăt normal!” face parte dintr-un dialog amuzant de întâmpinare, foarte popularizat în zona Moldovei în ultimii ani, și imitat de români atunci când vor să vorbească în dialect moldovenesc, care sună în felul următor:

Întrebare: Cum la voi?

Răspuns: Tăt normal!

Expresia stârnește zâmbete și voie bună, iar Iuliana și Gicu au dus această bună-dispoziție într-o altă profunzime, prin sensul sănătos al normalității – de produse curate, artizanale, fără E-uri.

 

Cine este Iuliana Roșca, femeia din spatele Tăt Normal?

Iuliana Roșca este persoana care încearcă întotdeauna să fie acolo pentru toți cei care au nevoie de ea. Este o fiică, o mamă, o soție, un antreprenor, dar, nu în ultimul rând, o femeie.

Ne-ar plăcea să cunoaștem puțin și omul pe care doar familia și, poate, prietenii îl știu. Cum te-ai descrie tu celor care nu te cunosc?

Îmi place să fiu alături de oamenii care au nevoie de mine, asta cred că mă caracterizează și îmi dictează viață cel mai mult. Îmi place să ajut și să știu că, în fiecare zi, fac tot ce pot să lucrez pentru oameni și pentru idei.

Ador să fiu mamă, este cel mai frumos lucru care mi se putea întâmpla, iar prin bucuria pe care mi-o oferă statutul de mama reușesc să fac lucrurile cu toată dragostea și în celelalte domenii active din viața mea. Îmi place să fac să fie totul la liniuță, însă am și momente de vulnerabilitate de care sunt foarte mândră, pentru că atunci se întâmplă schimbările importante.

Cine este Iuliana în afară companiei? Cum se îmbină pasiunile tale cu domeniul în care activezi?

Pot să spun că atât în viața companiei, cât și în afară ei, sunt norocoasă să fac ceea ce îmi place. În afara companiei, familia mea este locul unde mă regăsesc, unde mă încarc cu energie și ador să petrecem timp de calitate împreună.

Îmi doresc să ajut oamenii, iar pe lângă companie, unde încercăm să promovăm o alimentație echilibrată și sănătoasă, încerc să îmi dezvolt pasiunea mea pentru a ajuta oamenii.

Povestește-ne despre parcursul tău profesional până în acest moment. Cum a venit decizia de a crea povestea salatelor basarabene?

În vara anului 2015 am terminat facultatea de economie în Iași și în aceeași vară m-am și căsătorit. Împreună cu soțul meu am hotărât să rămânem în Chișinău și să aducem contribuție țării în care ne-am născut. Voiam să aplic la un post în Ministerul Economiei, însă soarta ne-a condus înapoi în Iași, iar cu banii făcuți la nuntă am decis să investim în viitorul nostru.

De aceea, am ales un produs în care chiar am crezut de la bun început și cu care am putea crește. Am ales să ne concentrăm pe salate, deși erau și alte idei năstrușnice, de acolo a pornit povestea salatelor basarabene.

Cum îmi spune mai mereu soțul meu ,,moldoveancă și în suflet și în farfurie!” Profesional, cred că partea de antreprenor m-a făcut să fiu omul de astăzi. Am avut trăiri diferite și situații de schimbare, în care nu credeam că aș fi putut face față, însă, cu ajutorul lui Dumnezeu, nu am renunțat și am ajuns până când a luat naștere Tăt Normal.

Cum a luat naștere Ograda cu Legume? Dar Tăt Normal? Ce reprezintă acest proiect pentru tine?

Ograda cu Legume a luat naștere așa cum vă povesteam mai înainte. Ca și însemnătate, pot spune că în acel moment, un nume mai potrivit să îmbine salatele de legume cu o denumire tipic moldovenească nu am găsit, cel mai bun fiind ,,Ograda cu Legume”.

Tăt Normal e o zicală amuzantă pe care-o îndrăgim foarte tare și care, în profunzimea ei, arată felul sănătos în care moldovenii își găsesc foarte ușor optimismul atunci când recunosc că ceea ce se petrece în jur nu e bun sau rău, e normal. Expresia ,,Tăt normal!” face parte dintr-un dialog amuzant de întâmpinare, foarte popularizat în zona Moldovei în ultimii ani și imitat de români atunci când vor să vorbească în dialect moldovenesc, care sună în felul următor:

Întrebare: Cum la voi?

Răspuns: Tăt normal!

Ea este utilizată în exces atât de către basarabenii vorbitori de limba română, cât și de românii care au fost măcar o dată în viață peste Prut sau au colegi basarabeni. Stârnește zâmbete și voie bună. În substrat, îi vom da profunzime prin sensul sănătos al normalității – de produse curate, artizanale, fără E-uri și vom atinge și ideea de normalitate nouă la care visăm să ajungem cu toții post-pandemie. Cred că ne caracterizează atât că oameni, cât și ca produs.

Acest proiect este parte din mine, este locul în care mi-am trăit toate bucuriile, dar și eșecurile din punct de vedere profesional. Iubesc ceea ce fac și nu cred că aș putea renunța vreodată la Tăt Normal, chiar dacă vreau să dezvolt și alte proiecte.

Cum ai putea descrie produsele voastre? Cui se adresează acestea?

Aș putea menționa trei puncte importante pentru a descrie produsele noastre.

– Autentic, sincer și simpatic foc, în stare să-i facă și pe cei mici să se apropie de legume.

– Sănătos și potrivit cu orice preferință culinară.

– Effortless Timesaver. Extrem de ușor de utilizat, atât în HoReCa cât și acasă: doar îl pui pe masă sau alături de o friptură.

Salatele noastre se adresează și sunt îndrăgite în HoReCa și în băcănii, atât de gurmanzi și iubitori de carne, cât și de vegetarieni și vegani, atât de adulți cât și de copii, atât de cei care le vor pe toate cât și de cei care se mulțumesc cu puțin. C-așa-i frumos!

Ne poți spune câteva momente cheie din viața ta profesională, care ți-au rămas întipărite în memorie?

Cu siguranță sunt mult mai multe, însă am să mă iau după emoții și am să le menționez pe primele trei care îmi vin în gând.

Momentul în care ne-am luat autorizația de producție, atunci am fost invitați la un târg organizat de camera agricolă din Iași, adresată micilor producători din Iași. Am stat până la 4 dimineața să producem, să ambalăm și să etichetăm produsele noastre, că la 7 dimineața să fim primii care așteptau deschiderea acelui târg, care era abia la 10, însă emoțiile erau atât de mari că nici nu mai conta. A fost incredibil momentul când a venit prima doamnă să deguste din produsele noastre și ne-a zis că sunt extraordinare. Îmi dau și acum putere acele cuvinte.

Al doilea moment a fost atunci când ne-am dus la unul dintre cele mai mari restaurante din Iași să le propunem o colaborare cu salatele noastre, iar ei au acceptat cu condiția să le dăm un preț mult mai mic decât cel cerut de noi. Soțul meu s-a ridicat să plece, însă eu l-am convins să acceptăm, chiar dacă ieșeam în pierdere, aveam în portofoliu unul dintre cele mai bune restaurante din Iași. Așa a și fost, pentru că am intrat mult mai ușor în celelalte restaurante.

Al treilea lucru care îmi vine în minte a fost în perioada sarcinii, deoarece totul era făcut manual în acel moment, fiecare avea contribuția sa, iar eu puteam să curăț legumele, stând jos. Din cauza efortului, eram foarte aproape să pierd sarcina, iar acel moment m-a marcat foarte mult. Mi-a fost greu să mă întorc în viața de business. Toate aceste lucruri mi-au dat curajul să merg mai departe și să am încredere în noi și în acest business.

Cum arată o zi din viața ta la Tăt Normal? Care au fost unele dintre cele mai mari provocări având în vedere perioada prin care trecem și cum le-ai depășit? Dar cele mai plăcute activități?

O zi la Tăt Normal începe prin “livrarea” celui mai mic membru al Tăt Normal la grădiniță, iar după ce îmi urează să fac cele mai bune salate, merg cu inima deschisă la treaba.

O zi în fabrica Tăt Normal este o provocare diferită de fiecare dată. Sunt foarte multe lucruri de făcut, iar uneori trebuie să alegi care sunt prioritare. Calitatea produselor și onorarea comenzilor este cea mai importantă, fie iarnă, vară, primăvară sau toamnă.

Pandemia ne-a deschis viziunea asupra ceea ce este important în afacerea noastră. În acea perioadă am sesizat că nu doar produsele trebuie să fie de calitate, ci și ambalajele, povestea sau unicitatea.

Provocările pandemiei ne-au maturizat foarte mult, pentru că toate restaurantele cu care colaborăm anterior erau închise. Am decis să îmi asum găsirea alternativei, iar acest lucru înseamna ca în fiecare zi să caut pe diferite grupuri, site-uri, arhive sau băcănii deschise unde se vând produse de calitate. Astfel, în 2020, am intrat în peste 40 de băcănii, însă asta este munca unui an în care zilnic căutăm locuri potrivite pentru produsele noastre.

Cele mai plăcute momente sunt atunci când avem cereri foarte multe și fiecare este derutat de câtă treabă are de făcut. Îmi face plăcere să muncesc și să observ că ai noștri clienți sunt mulțumiți. Este un sentiment unic.

Povestește-ne puțin despre viața de familie. Cum reușești să o îmbini cu cea profesională?

Familia este locul în care mă încarc cu energia de care am nevoie, este locul în care îmi place să fiu eu însumi și să ofer timpul meu celor mai dragi persoane.

Ne jucăm, ne hlizim (adică ,,râdem” – o vorbă moldovenească) toată ziua, învățăm, avem reguli pe care le respectăm, dar mai ales, ne respectăm și oferim iubire celor din jur.

Așadar, îmi iau tot ce am nevoie de acasă ca să îndeplinesc ce îmi propun pe plan profesional. Cred că trebuie îmbinate foarte bine cele două că să ai echilibrul de care avem cu toții nevoie.

Cum a primit piața din România aceste produse? Sunt oamenii preocupați de alimentație și de un stil de viață sănătos? Sunt adepții unei diete echilibrate?

Românii sunt niște oameni extraordinari, probabil de asta am și ales să facem acest business aici și de aceea îmi și cresc copilul aici. Românii sunt foarte receptivi la tot ce e nou, nu a fost greu să continuăm și să dezvoltăm afacerea aici, deoarece produsele au fost îmbrățișate de toți cei care le-au gustat.

Aici, se simte peste tot o preocupare a unui stil de viață mai sănătos și mai echilibrat. Dacă acum 10 ani era un moft sau chiar lux să ai această preocupare, acum aproape toată lumea cu care interacționăm simte că este nevoie să-și schimbe prioritățile atât în alimentație, cât și în alte zone ale vieții lor. Da, pot spune că românii sunt preocupați de un stil de viață sănătos!

Având acest tip de business este inevitabil că greutățile să nu apară. Care sunt cele mai mari probleme pe care le-ai întâmpinat în acest proces?

Sunt multe lucruri cu care ne confruntăm aproape zilnic, începând de la găsirea celor mai bune legume, până la comanda care trebuie să fie livrată în cel mai scurt timp, însă cea mai grea povară pe care am întâmpinat-o este cea de învățare și de asumare a faptului că sunt antreprenor și tot ceea ce vine la pachet cu acest lucru. Să înțeleg că eu sunt responsabilă de absolut tot a fost o povară de la început, însă, în timp, a devenit o binecuvântare și mă bucură că am ales acest drum.

După câțiva ani buni de activare în acest domeniu, ce crezi că ar putea fi îmbunătățit la industria din care faci parte, din perspectiva ta?

Cred că noi, micii producătorii, cei care încercăm să aducem un gram de calitate pe piața din România, avem prea puțină vizibilitate și promovare. Sunt convinsă că lucrurile nu vor rămâne așa și că vom ajunge și în perioada în care vom servi la masă doar produse românești, dar până atunci tot noi trebuie să facem ceva în acest sens.

Cred că reciprocitatea este cuvântul cheie aici. Conexiunile și relațiile dintre oameni trebuie să destabilizeze ceea ce numim “invazia străină” (a produselor mă refer). Dacă noi ne vom susține unul pe altul și vom colabora în acest sens, este imposibil să nu reușim.

Cred în ceea ce facem, cred în producătorii români și mai cred că va veni și ziua când vom avea pe masă noastră doar produse românești de calitate.

Care este lucrul care te motivează să nu renunți și poate chiar să munceșți din ce în ce mai mult pentru a îți atinge obiectivele propuse?

Iubesc ceea ce fac, cred că asta mă motivează și îmi oferă puterea să muncesc și mai mult. Atunci când clienții sau colaboratorii noștri ne sună și ne felicită pentru produsele noastre și pentru munca pe care o facem, nu ai cum să nu muncești și mai mult, să dai tot ce poți că să-ți atingi obiectivele propuse.

Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat în 2021?

În 2021 am învățat că schimbările sunt, de cele mai multe ori, benefice și că nimic nu este permanent. Rebranding-ul a fost foarte necesar și benefic, a fost ceea ce trebuia și, cred eu, când trebuia. Să ieși din zona ta de confort este extraordinar.

Prin ,,nimic nu este permanent” voiam să zic că după un an foarte greu – 2020, a venit, parcă de nicăieri, cel mai bun an – 2021. Sunt două lucruri pe care le voi lua cu mine și mă vor ajută să devin acea bătrânică înțeleaptă, la care vor veni nepoții pentru povești și, poate, niște sfaturi.

Ce gânduri ai acum la început de an? Ce planuri ai atât pe plan personal, cât și profesional?

În această perioada imprevizibilă este destul de dificil să-ți faci planuri, mai ales pe termen mediu și lung. Însă, ca orice femeie moldoveancă, nu voi lăsa lucrurile la voia întâmplării. Așadar, avem un plan de extindere pentru Tăt Normal, vrem să ne dezvoltăm și să deschidem un spațiu de producție lângă București și încă unul în zona de vest a României, pentru a fi cât mai aproape de clienții noștri. Pe plan personal, îmi place să iau lucrurile pas cu pas și mă bucur de momentele petrecute împreună cu cei dragi.

Care sunt planurile de viitor în ceea ce privește brandul?

Am povestit și mai devreme care sunt planurile noastre de viitor. Ne dorim, de asemenea, să facem din Tăt Normal un brand internațional, mai ales că acest concept, cu toată gama noastră de salate, este unic în Europa. Pe de altă parte, în acest drum lung și frumos ne dorim să atragem și unul sau mai mulți parteneri care să ne susțină și să ne ajute în acest sens.

Micul dejun favorit:  Tăiței de casă cu lapte

Tocuri sau flat shoes? Întotdeauna flat shoes

Activitatea ta favorită pentru a te recrea: Să citesc o carte bună sau să vizionez un serial bun

Ultimul lucru pe care îl faci înainte să adormi este: să-mi spun rugăciunea

Când spui Tăt Normal, spui… O parte din sufletul meu sub formă de salate