Olga Johnston Antonova: Impactul abordării ecologice în industria de modă

Femeie de business, mamă, soră, soție indiferent de rolul tău în societate moda este este acel subiect care fură privirea oricărei femei și este un hobby pentru o mare parte din doamne și domnișoare.

Însă ceea ce nu este bine cunoscut în România este că moda și industria textilă sunt poluatorul numărul doi după industria petrolieră, declară Olga Johnston – Antonova – Founder Circular Fashion Russia și speaker la Conferința de Leadership Feminin – The Woman.

Cu toate că moda sustenabilă a început să ia contur și în România fiind adoptată de câți mai mulți designeri națioanli, care poate fi implicarea noastră și care sunt mai exact efectele nocive ale industriei de modă, dar și cum a adoptat acest model de business, ne detaliază Olga în următorul interviu acordat revistei The Woman.

Ce îți doreai să devii când erai copil?

În copilărie am vrut să fiu doctor ca tatăl meu și  îmi doream să vorbesc engleza. Am crescut în Irkutsk,  în zona lacului  Baikal din Siberia de Est, Rusia. În acel moment, în cadrul unui sistem sovietic, a deveni un medic era un țel mai realist decât să stăpânești în totalitate limba engleză.

Așadar, am ales limba engleză pentru studiile universitare, deoarece a fost o provocare mai mare (greu de crezut acum, dar aceasta a fost realitatea de  la sfârșitul anilor 1980). Studierea limbilor străine a fost o alegere minunată. Vorbind o limbă străină, fiind capabilă să fac interpretări simultane, întâlnirile cu oameni din alte țări, toate acestea mi- au deschis o cale incredibilă. Primul meu job, după absolvirea universității din Irkutsk, m-a dus în străinătate, în Europa de Vest.

Am început să lucrez ca traducător și interpret într-o societate comercială din Dublin, Irlanda, evoluând rapid la poziția de Director Executiv al tranzacțiilor. Era o companie internațională care comercializa  produse alimentare. M-am dedicat dezvoltării  pieței ruse și s-a dovedit a fi  un mare succes. Astfel, călătoream la Moscova și St Petersburg o dată la câteva sătămâni din Dublin, pentru a ma întâlni cu clienți și a  negocia acorduri comerciale.

Abia trecută de vârsta de 20 de ani, eram  singura femeie de la biroul de tranzacții, dar nu mi s-a părut ceva neobișnuit sau dificil, chiar dacă era foarte multă muncă, multe călătorii și de multe ori au existat situații dificile care trebuiau depășite, de exemplu la întâlniri sau atunci când produsul livrat întârzia sau nu era satisfăcător pentru client. De atunci am avut diferite joburi , am locuit în mai multe țări și toate acestea sunt datorită visului meu de a vorbi într-o bună zi limba engleză perfect. Într-adevăr, acest aspect mi-a deschis întreaga lume!

Dragana Gavrilovic 2

Ai fost dintotdeauna o promotoare a sustenabilității în modă sau cum ți-ai descoperit această pasiune?

Carierea mea nu a început în fashion. Nu erau locuri de muncă în industria modei sau branduri în Rusia în perioada în care eu am crescut. Eram interesată de cum mă îmbrac încă din copilărie. Îmi amintesc exact momentul în care am realizat ce impact pot avea hainele.

Aveam în jur de 6 ani și mama mea mi-a facut o rochiță cu spatele decupat dintr-un material minunat japonez. Era încântătoare și primeam multe complimente, a fost o experiență impresionantă. M-am îndrăgostit de culorile și unicitatea ei. Mama mea își creea singură hainele și întotdeauna ieșea în evidență.

În acea perioadă în Rusia magazinele erau goale sau vindeau haine mediocre sau chiar croite greșit. Din fericire, mama mea avea darul de a coase și tricota. Ca orice femeie din Rusia, avea un loc de muncă full-time ca director al departamentului de mediu și statistică local, dar își petrecea timpul liber făcând haine pentru noi. Chiar și uniformele de școală mi le personaliza. Iubeam să primesc complimente și să ies în evidență datorită hainelor mele.

Acest lucru mi-a indus gustul pentru frumos și a fost motivul pentru care am devenit pasionată de modă și de acest simț estetic unic. Am devenit consultant personal de modă după ce am lucrat pentru MTV în Moscova. Mi-am dat seama că pot să îmbrac oamenii cu stil foarte ușor, chiar mai bine decat la televizor și oamenii mă rugau să îi ajut să își alega ținute potrivite pentru a arăta bine.

Stilul meu a fost întotdeauna bazat pe sustenabilitate, dinainte să știu ce înseamnă acest cuvânt. Știam din copilărie, după cum v-am povestit, că pentru a arăta minunat și pentru a fi unic nu trebuie să urmez trendurile de masă. Trebuie să identifici propriul tău stil care să fie greu de copiat. Gândește-te la modele de fashion iconice. Ele nu copiază, ei inspiră și inventează stiluri. Cred cu tărie în acest lucru!

Pentru mine în a îmbrăca oamenii era vorba despre a găsi lucruri unice. Cum? Poate ai un croitor care ar face haine doar pentru tine, poate cunoști un designer local, ei nu produc în masa și pot întodeauna să creeze sau să ajusteze pe gustul tău. Nu uita magazinele second hand și cele vintage, sunt o adevărată sursă de piese vestimentare unice. În primu rând, aruncă o privire în garderoba ta și dă frâu imaginației și personalizează toate articolele vestimentare pe care nu le mai porți cu mărgele, dantelă, aplicații. Dacă ai un prieten artist cere-i părerea. Invită un stilist, unul bun va găsi mereu noi combinații si look-uri diferite față de ce ai acum. Nu este nevoie să cumperi sau să arunci.

Tot ce am menționat mai sus sunt principiile esențiale ale sustenabilității în modă și modalitățile de cumpăra conștiincios.

După cum puteți observa, stilul unic și ideea de a nu urma trendurile m-au îndrumat în abordarea mea personală. Si doar apoi mi-am dat seama că de fapt acestea sunt esențele modei sustenbaile.

Am descoperit această abordare ecologică în modă într-un mod diferit, mult mai târziu. Apoi am realizat că am adoptat această abordare pentru mine și clienții mei cu mult înainte să cunosc acest demers și problemele din această industrie. Abordarea mea sustenabilă a fost condusă de dorința de a creea un look estetic și unic, înainte de a cunoaște importanța pe care o are protejarea mediului. Asta de fapt mă inspiră, deoarece experiența mea demonstrează că frumusețea și esteticul aduc sustenabilitate. Si este este foarte important, dacă arătăm că sustenbilitatea este frumoasă oamenii vor adopta mai repede acest stilul și modul de viață.

omra-fall-winter-2017-2018

Spune-ne mai multe despre sustenabilitatea în modă si mai ales cum putem noi să contribuim?

Moda sustenabilă este un subiect foarte complex. Începe cu o problemă care oferă o soluție, iar noi luăm parte la ea. Practic moda și industria textilă sunt poluatorul numărul doi după industria petrolieră. Știu că este un șoc, dar devine clar de unde vine poluare, atunci când te gândești la un articol vestimentar ce are un ciclu de viață complet.

Totul începe cu fibrele. În acel moment ne confruntăm cu probleme de agricultură, pesticide și alte chimicale folosite la creșterea bumbacului (doar 1% din bumbac este produs organic în acest moment), poluarea cu metan produsă de animalele de la care luăm lâna și piele, tăierea copacilor pentru vâscoză, folosirea uleiului pentru poliester. De asemenea ne confruntăm cu detergenți și înălbitori toxici folosiți pentru colorare.

Apoi ne confruntăm cu fabrici ce exploatează femeile și copii pentru a produce materialele sau hainele pe care noi le purtăm. Poluarea survenită din transport este din nou un factor poluant, iar majoritatea hainelor noastre sunt transportate pe mare. Folosim în mod excesiv plasticul pentru ambalare și după toate acestea, cumpărăm prea mult, nu purtăm toate hainele, în cele din urmă aruncându-le. Toți acești factori fac ca industria fashionului să fie poluatorul numărul doi din lume.

Mă străduiesc să schimb asta. Ceea ce putem face, fiecare dintre noi, este să ne informăm, și să realizăm că hainele nu sunt nevinovate și că trebuie să devenim responsabili. Noi, ca femei, avem o mare influență asupra membrilor familiei noastre și îi putem învăța despre consumerismul din industria de modă. Se spune că atunci când îți cumperi un nou articol vestimentar, gândește-te dacă o să îl porți de 30 de ori, iar dacă răspunsul este afirmativ achiziționează-l, altfel nu.

 Alte principii ce ar trebui să le urmăm:

– alege calitatea în detrimentul cantității;

– investește în câteva piese și accesorii de calitate, care nu se vor demoda;

– cumpără haine vintage și second-hand;

– fă schimb de haine;

– revinde;

– oferă hainele purtate;

Încearcă să porți hainele pe care le ai mai mult timp, încercând noi combinații, acesta este modul prin care îți poți crea un stil vestimentar unic.

De asemenea este foarte important modul în care ai grijă de hainele tale. Folosim foarte multă apă și energie pentru a le curăța. Spală mai puțin, îți poți aerisi hainele sau le poți curăța doar unde este necesar. Usucă-ți hainele natural în loc să le bagi într-un uscător ce utilizează electricitatea. Dacă folosiți curățătoriile, căutațile pe acelea care nu folosesc detergenți toxici. Evită piesele vestimentare sezoniere. Nu reprezintă stiul tău, pur și simplu adopți conceptul altcuiva asupra a ceea ce este fashion. Trendurile sunt create pentru a-și atinge obiectivele de vânzare, nu pentru a-ți reflecta stilul vestimentar.

Ai încredere în instinctul tău cu privire la cine ești și la ceea ce vrei să exprimi prin stilul tău vestimentar. Stilul este unicitate și cu toții suntem unici. Lets show it!

Dragana Gavrilovic 3

 Ioana Chelmuș, Călbază Nora

Credite foto: Maria Bondoc, H&M, Arhivă personală