Implicarea civică poate schimba România. De vorbă cu Adriana Gog

Adriana Gog este un exemplu pentru implicarea în comunitate. Deși studiile au fost axate pe partea  reală (având un doctorat în chimie), viața ei a prins un alt contur o dată ce a devenit mamă. De la această intersecție, drumul s-a schimbat către proiecte pentru societate, care clădesc România prin campanii de impact, în care se implică foarte multă lume. Ceea ce face ea alături de soțul ei și de restul echipei cu care colaborează este vizibil, dar nu doar datorită numărului mare de proiecte și de persoane implicate, ci mai ales datorită faptului că pune mult suflet. Iar ca un proiect să fie văzut de ceilalți ca unul realizat din suflet, trebuie să ai, la rândul tău, un suflet minunat căci bunătatea nu se poate trișa.

,,Cred că momentul zero pentru mine, în care treptat s-a conturat o altă direcție în viața mea, a fost cel în care am devenit mamă. Cred că acesta a fost începutul călătoriei conștiente spre interiorul meu, cu multe obstacole și stații, o călătorie fără sfârșit, cel puțin în viața asta. Mai cred cu tărie și faptul că momentul în care devenim mame creierul nostru se reconfigurează și interesul nostru se centralizează în jurul copiilor noștri. De aici și atâtea exemple de schimbările de carieră ale mamelor care sunt direct legate de copii.”

22550241_2038441006388648_1263411951734128417_o

În perioada de maternitate, Adriana a făcut parte dintr-o comunitate numită ,,Cuibul Berzelor” unde, spune ea, a avut parte de susținere impresionantă, necondiționată, dovezi de altruism și iubire care au schimbat-o ,,iremediabil în bine”: ,,Bunătatea este contagioasă iar când ești înconjurat de femei atât de frumoase în interior si în exterior tot ce îți dorești este să fii cea mai bună versiune a ta atât pentru tine cât și pentru cei din jur. De aici dorința mea de a mă implica mai mult, de a încerca să fac mai multe pentru cei din jur și de a face ceva semnificativ în viață.”.

Nepoți de Crăciun-campania care aduce zâmbete bunicilor singuri

,,Nepoți de Crăciun este proiectul de suflet al soțului meu. Îmi amintesc foarte bine cât de emoționant a fost momentul în care mi-a povestit despre ideea de a face acest proiect. Cred că în viața fiecăruia dintre noi apare la un moment dat gândul de a lăsa ceva în urmă, de a face ceva semnificativ, ceva care să fie hrană pentru suflet.

nepoti_1

Și asta au și făcut. Au pus pe picioare o campanie pe care nimeni nu o mai făcuse până la acel moment în această formă. Au adunat daruri pentru bunicii care au nevoie nu doar de cadou, ci, dincolo de asta, de bucuria unui ,,nepot”, de bucuria comunicării cu cineva care este acolo, pentru ei. Adriana spune că pentru a clădi această poveste a fost nevoie de mult curaj, de care a avut din plin soțul ei. Astăzi, Nepoți de Crăciun este pentru ea ,,hrană pentru suflet”:  ,,Mereu am admirat curajul, hotărârea și perseverența cu care reușește să facă ceea ce își propune. Din prima clipă am susținut acest proiect deși meritul se datorează în întregime Asociației Magic People prin intermediul căreia s-a reușit concretizarea lui.”

Întâlnirea cu bunicii este de fiecare dată foarte emoționantă, mărturisește Adriana: ,,E minunat sentimentul în care reușim să ne conectăm unii cu alții printr-un gest simplu, o îmbrățișare, o vorbă bună; se întâmplă ceva magic. Te umpli de căldură.”

Și pentru că bunicii au fost atât de emoționați și de încântați de vizita lor, le-au spus că și-ar dori să le fie nepoți tot anul, așadar familia Gog asta a și făcut, iar în prezent derulează și alte acțiuni în decursul anului.

De ce contează implicarea civică

Adriana crede cu tărie că lucrurile se vor schimba cu adevărat în România numai atunci când majoritatea oamenilor se vor implica în comunitatea din care fac parte, deoarece așa lumea va deveni mai responsabilă și mai unită: ,,Cuvântul comunitate semnifică faptul că facem parte din ceva mai mare decât noi, că avem ceva în comun, ceva pe care îl împărțim cu ceilalți membrii ai comunității. Făcând parte dintr-o comunitate ar trebui să trezească în noi un simț al responsabilității pentru binele întregii comunități. Pentru că atunci când ne este bine ca întreg ne va fi bine și individual.”

16

Tot ea mai spune că perioada comunismului a lăsat urme adânci în mentalul colectiv, deoarece a impus un mod de viață în care oamenii așteaptă ordine și nu iau inițiativa: ,,S-au obișnuit ca cei care îi conduc să le rezolve lor problemele fără să fie necesar să se implice. Un astfel de mod de viață pentru o perioadă destul de lungă de timp lasă cicatrici adânci. Și se vede asta în societatea noastră. Că suntem între două lumi.”

Educația este, din punctul ei de vedere, cheia care va deschide o nouă ușă de trai în țară: ,,Țara noastră având una din cele mai mari rate a abandonului școlar din Europa: 18,5%, pe locul 3 după Malta și Spania. Este o situație destul de alarmantă pentru că educația este cea care influențează major pe termen lung nivelul de trai și nivelul de dezvoltare al unei țări. Fără educație nu cred că avem nicio șansă să (re)clădim România pe care ne-o dorim.”

Despre societatea civilă spune că tristețea stă în faptul că există o prăpastie între cele două generații, cea bătrână și cea tânără: ,,Generația părinților și bunicilor noștri, obișnuită să i se spună ce trebuie să facă și să fie mulțumită de puținul primit și generația tânără, debusolată care încearcă să își găsească reperele și valorile. La asta contribuie și dezbinarea dintre oameni, iar cei care ne conduc cred că știu să se folosească foarte bine de acest principiu: Dezbină și cucerește! În plus haosul din sistemul nostru de educație nu face altceva decât să îi debusoleze și mai mult pe tineri”.

poze RK_2

Voluntariatul însă, poate schimba, măcar puțin paradigma, deoarece, crede ea, că implicarea unui tânăr într-o acțiune care nu îi aduce un beneficiu material, îl va dezvolta: ,,Voluntariatul oferă numeroase satisfacții pe plan personal. Prin voluntariat tinerii învață lucruri pe care școala noastră, atât de greu încercată oricum, nu reușește să îi învețe sau reușește prea puțin. Prin voluntariat vor învăța să lucreze în echipă, să găsească soluții, să devină responsabili pentru acțiunile lor. Vor cunoaște oameni noi, situații imprevizibile și în acest fel se vor cunoaște mai bine pe ei înșiși, își vor testa limitele și vor învăța să îi cunoască mai bine pe cei din jurul lor iar mulți dintre ei pot chiar descoperi ce vor să facă ulterior în viață”.

By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

 Sursă foto: Lollyboom, Nepoți de Crăciun