Iulia Prodan este Lector Universitar în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca și co-fondator al companiilor Expert Proiect, CSI Structural Software România și GreenTAGS.
Ceea ce a atras-o pe Iulia la domeniul construcțiilor, deși poate părea paradoxal, este faptul că în spatele a ceea ce poate părea rigid sau dur se află, de fapt, multă creație, fără de care nu poți reuși.
GreenTAGS, o companie care dezvoltă structuri geoenergetice, oferind soluții sustenabile ce facilitează atingerea nivelului NZEB – Nearly Zero Energy Buildings în construcții, a apărut în urma unei experiențe a Iuliei pe un post de cercetător postdoctorat în Elveția. Acolo, aceasta și-a dat seama ce își dorește cu adevărat să facă, nu doar în cercetare, ci și în business.
Ca profesor care oferă mai departe din experiența sa, Iulia consideră că rolul ei este acela „de a-i ajuta și de a-i ghida pe studenți să facă primii pași spre o carieră de succes care să le pună în valoare adevăratul potențial”.
Iulia ne-a povestit astăzia despre companiile al căror co-fondator este, despre timpul pe care îl petrece în sălile de curs, despre importanța domeniului de construcții și al sustenabilității, care ar trebui să fie unul tot mai prezent și discutat, mai ales având în vedere perioada pe care o traversăm.
Iulia, ce ai spune despre tine, dacă ar trebui să te prezinți în câteva cuvinte pentru cineva care nu te cunoaște?
Îmi desfășor activitatea profesională într-un domeniu complex, despre care mie îmi place să spun că este motorul economiei, și anume, domeniul construcțiilor. Viața mea de inginer este una plină de provocări, cu activități atât în domeniul privat cât și în cel academic.
În viața de zi cu zi, mă ghidez după un citat care consider că reprezintă foarte bine atât ceea ce fac, cât și motivația din spate: “We need to devote ourselves to contribute to making life better for people, society and our planet!”. Îmi place să cred, să simt și să văd că impactul muncii mele trece dincolo de zona exclusiv tehnică și se resimte la nivel de societate.
Ai terminat un masterat și apoi un doctorat în inginerie civilă, în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Ai știut dintotdeauna că acesta este drumul profesional pe care ai dorit să îl urmezi? Ce te-a atras la acest domeniu?
Aș fi fost mândră de mine să fi avut acum 20 de ani viziunea clară a ceea ce fac azi. Îmi doresc să pot spune că am știut dintotdeauna ce vreau să fac, însă nu a fost chiar așa.
Cred însă, că viața este un complex interesant de împrejurări și că nimic nu e întâmplător. În cazul meu, cred că a fost un cumul între ceea ce am simțit în momentele importante de decizie și faptul că am fost norocoasă să am lângă mine în momente cheie oameni absolut excepționali. Oameni care au avut și încă au un impact pozitiv asupra parcursului meu profesional.
În ceea ce privește domeniul construcțiilor și cu precădere activitățile pe care le desfășor azi, m-a atras faptul că în spatele a ceea ce poate părea rigid, dur, ingineresc se află foarte multă creație, fără de care nu poți reuși. Totodată consider că domeniului construcțiilor are un impact major asupra societății pe mai multe niveluri: economic, social, mediu, etc.
Orice trenduri de dezvoltare ar exista la nivel de societate, e imposibil ca acestea să nu aibă legătură cu domeniul contrucțiilor, deoarece orice domeniu, pentru a se dezvolta, are nevoie de infrastructură. Cred că domeniul construcțiilor este un pilon major al dezvoltării economice a oricărei țări. Însă, cred totodată că suntem domeniul care își promovează cel mai deficitar impactul asupra societății.
După terminarea studiilor ai rămas în cadrul universității, iar astăzi te afli în poziția de lector universitar. Cum simți ideea de a preda în sălile în care ai studiat? Ce ai încercat să continui sau, dimpotrivă, să schimbi din momentul în care ai trecut de cealaltă parte, să spunem?
Când am terminat facultatea am rămas mai departe ca doctorand. Ulterior am devenit Asistent Universitar la Disciplina de Geotehnică și Fundații a Facultății de Construcții din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Poziția de Lector/Șef Lucrări a venit mai tarziu.
Gândindu-mă la momentul în care am început să predau, în urmă cu 13 ani, îmi amintesc că eram entuziasmată și mi-am dat seama în cel mai scurt timp că îmi place foarte mult să fac asta. Îmi place să fiu în fața studenților, să îi ajut să își pună bazele unor cunoștințe importante. Sentimentul că ai reușit să explici ceva ce poate părea complicat la prima vedere, iar cei care te ascultă au înțeles, este unul care aduce bucurie și satisfacție.
Cu timpul am înțeles că rolul nostru, al celor care predau la facultate, trece mult dincolo de a transmite informații tehnice pe întelesul studenților. Rolul nostru este acela de a-i ajuta și de a-i ghida pe studenți să facă primii pași spre o carieră de succes care să le pună în valoare adevăratul potențial. Din această perspectivă, noi ca mentori, trebuie să fim într-o continuă schimbare și adaptare la nevoile generațiilor actuale și obligatoriu în concordanță cu cerințele actuale ale domeniului și ale societății.
Pe lângă activitatea ta din cadrul universității, de-a lungul timpului ai pus bazele mai multor proiecte: Expert Proiect, CSI Structural Software România și GreenTAGS. Ce îi sfătuiești pe studenții care vor să urmeze o carieră în domeniul ingineriei în construcții, având în vedere experiența ta?
În clasa a douăsprezecea am decis că voi da admitere la Facultatea de Construcții. Atunci, foarte multă lume (profesori din liceu, prieteni, cunoștințe apropiate) îmi spuneau: „Ce o sa faci tu, o fată, la construcții? Îți vezi viața în cizme de cauciuc pe șantier?”. Din păcate, această percepție nu s-a schimbat foarte mult.
Au fost încăpățânarea mea, susținerea familiei și acel feeling de care eu ascult în momentele cheie care m-au făcut să rămân fermă pe poziție și bine am făcut. Domeniul construcțiilor este un domeniu foarte complex, cu oportunități foarte multe, variate și diferite, potrivit atât pentru femei cât și pentru bărbați.
Tata îmi spunea: „Domeniul construcțiilor va fi mereu un domeniu actual și de interes!“. Avea dreptate! Un sfat pe care l-am primit și eu la rândul meu și care încă îmi folosește cu prisosință este: „Urmează-ți visul și fii serios! Imposibil să nu ai succes!”.
Referitor la proiectele în cadrul cărora ești implicată, cum ai luat decizia pentru fiecare dintre acestea? Cum ai știut că este momentul potrivit pentru începerea lor?
În business consider că singurul moment potrivit să acționezi este acum! Oportunitatea trebuie luată atunci când vine, altfel trenul pleacă!
Fiecare dintre proiectele din care fac parte are însă istoria și povestea lui. Totuși, analizându-le, îmi dau seama că toate au un numitor comun care au condus ca ele să devină realitate și să funcționeze: determinarea și concentrarea.
În cazul Expert Proiect a fost o decizia asumată la comun împreună cu soțul meu, Ovidiu. În ceea ce privește proiectul CSI România, această decizia a fost luată împreumă cu colega noastră, Bianca. GreenTAGS s-a născut organic și natural, din dorința și aproape încăpățânarea mea de a translata în zona de business niște soluții pe care eu lucram în cercetare. Știam despre aceste soluții că pot contribui activ și semnificativ la orientarea spre sustenabilitate a mediului construit.
Care sunt activitățile de care te ocupi pentru fiecare proiect al cărui co-fondator ești? Cum îți împarți timpul între acestea și sala de curs?
Aceasta este de departe cea mai complicată întrebare. Nu am o rețetă de succes pentru că eu cred că noi toți, ca oameni, suntem într-o continuă transformare din dorința de a deveni mai performanți, mai buni, etc.
Programul meu este unul continuu, de dimineața până seara, însă încerc să îmi fac un management personal structurat, cu task-uri și dealine-uri clare care mă ajută foarte mult. În general, indiferent dacă avem multe sau puține lucruri de făcut într-o zi, dacă programul nostru este unul organizat, presiunea pe care o vom simți va fi cu siguranță una mai mică.
Apoi, pentru mine, faptul că trebuie să trec de la un proiect la altul, de la business în sala de curs, asta îmi oferă adrenalină și entuziasm.
Ultimul tău proiect – GreenTAGS este o companie care dezvoltă structurile geoenergetice și oferă soluții sustenabile ce facilitează atingerea nivelului NZEB – Nearly Zero Energy Buildings în construcții. Povestește-ne mai multe despre acesta.
Proiectul GreenTAGS este exemplificarea perfectă la ceea ce spuneam mai sus. Că am fost norocoasă să am lângă mine în momente cheie oameni absolut excepționali, care mi-au influențat pozitiv parcursul profesional. În 2012, când am terminat doctoratul în ingineria geotehnică (știința care se ocupă cu rezistența pământului și a structurilor de rezistență aflate în contact cu pământul) nu simțeam că am descoperit cu adevărat ceea ce vreau să fac și nu vedeam foarte clar impactul muncii mele în concordanță cu cerințețe actuale ale domeniului.
Astfel, în 2014 am luat decizia de a pleca în Elveția la EPFL, pe un post de cercetător postdoctorat. Acolo am descoperit o altă perspectivă a ceea ce poate însemna ingineria geotehnică în raport cu trendurile de dezvoltare a societății în general. Acolo, am început să lucrez cu structurile geo-energetice care sunt de fapt elemente de rezistență din beton care au contact cu pământul (exemplu: fundațiile clădirilor), de care avem nevoie din motive de stabilitate, dar care sunt activate termic și transformate în generatoare de energie verde direct de la pământ. Acolo s-a întâmplat aproape instant un declick și am știut imediat că asta vreau să fac și nu doar în cercetare dar și ca business!
Am știut imediat că vreau să aduc aceste sisteme în România, deoarece la vremea respectivă nu era implementat nici un proiect de acest fel la noi în țară. Am înțeles imediat beneficiile acestor sisteme și potențialul lor de a oferi independență energetică la costuri minimale de implementare. Așa s-a născut GreenTAGS.
În echipa GreenTAGS, din 5 membri, 4 sunt femei. Cum ți-ai ales echipa? Care sunt avantajele în a lucra cu o echipă preponderent feminină?
Echipa s-a format treptat pe criterii de performanță. Membrii echipei sunt specializați pe soluțiile pe care le oferim. Fetele mele (cum le zic eu) sunt super fete și sunt norocoasă să le am în echipă. La fel și Daniel (singurul baiat momentan), care este sufletul echipei dincolo de dedicarea de care dă dovadă zilnic.
Avantajul major al echipei este acela că fiecare are un rol foarte important în puzzle-ul care, unit, înseamnă nu doar prezentul GreenTAGS, dar și viitorul GreenTAGS. Totodată ne dorim mai mulți băieți în echipă, mai ales având în vedere planurile noastre de dezvoltare și extindere a gamei de servicii.
Oferă-ne o perspectivă, din prisma specialistului, asupra conceptului de Green Buildings. Cum este văzut acest concept la noi în comparație cu alte țări? Există nevoia de conștientizare, studiere și aplicare a acestuia pe piața din România? Dacă da, cine și cum crezi că ar putea să realizeze aceste aspecte?
Conceptul Green Buildings este despre îmbunătățirea calității vieții prin spațiile în care locuim și despre grija asupa mediului înconjurător și asupra sănătății noastre. Conceptul înglobează câteva componente esențiale care trebuie luate în considerare pentru atingerea acestui scop: eficiență energetică și energie regenerabilă, managementul resurselor, calitatea aerului, mangementul apei etc.
Cu toate că în ultimii ani se observă o creștere a interesului pentru acest concept, în comparație cu alte țări, suntem încă la început. Ca în orice început, cu siguranță există nevoia de conștientizare atât la nivelul industriei (investitori, ingineri, arhitecți, instalatori, etc.) dar și la nivel de societate. Pentru asta este nevoia de un efort susținut. De asemenea, este nevoie de colaborare atât între specialiști, cât și între mediul privat și instituțiile statului.
Care sunt beneficiile unei „clădiri verzi”?
Beneficiile sunt extrem de multe, dar mă voi rezuma la a spune doar atât: confort ridicat la costuri reduse și impact redus asupra mediului. Până nu de mult, când vorbeam despre clădiri verzi, sustenabilitate în construcții sau energii regenerabile, etichetam aceste idei ca fiind „în trend”.
Astăzi, când vedem felul în care au explodat prețurile peste tot, presiunea exercitată asupra economiei dată de creșterile semnificative ale energiei, ar trebui să înțelegem că nu mai vorbim despre trenduri, vorbim despre necesitate!
Este absolut necesar să devenim sustenabili, iar în ceea ce privește sursele de energie, cu cât vom reuși să creăm surse locale de energie regenerabilă, cu atât vom fi mai puțin afectați de fluctuațiile de preț.
Cum vezi industria din care faci parte? Care sunt punctele forte ale acesteia? Dar cele care necesită o schimbare, din punctul tău de vedere?
Industria construcțiilor a fost, este și va fi mereu este o industrie de viitor, o industrie esențială pentru dezvoltarea oricărei societăți. Acum, poate mai mult ca niciodată, această industrie se află într-o puternică transformare.
Punctul forte însă este acela că are capacitatea de a se transforma și de a răspunde cerințelor actuale ale societății în ceea ce privește schimbările climatice, nevoia de eficientizare și optimizare precum și nevoia de a oferi soluții și tehnologii innovative pentru crearea unui mediu construit sustenabil.
De asemenea, cred cu tărie că inginerii constructori ar trebui să comunice mai mult despre rolul lor și impactul muncii lor asupra societății. Cred că rolul inginerului in construcții trebuie conștientizat și apreciat mult mai mult decat în momentul de față. Inginerii constructori sunt acei specialiști datorită cărora noi toți suntem în siguranță în clădirile în care locuim, în locurile unde muncim. Rolul lor este unul esențial în transformarea mediului construit. Inginerii constructori sunt în realitate acei eroi care salvează vieți zilnic prin munca pe care o fac, însă rolul lor de eroi rămâne parcă de multe ori în spatele scenei. Acest lucru trebuie să se schimbe!
Ce faci în timpul tău liber? Cum arată Iulia, cea dinafara biroului și a sălii de curs?
Iubesc să petrec timp cu familia: la înot, la munte, în parc, cu bicicleta, la înghețată și la joacă! Nu în ultimul rând, nu mă dezic de faptul că sunt femeie și ador shoppingul.
Tocuri sau flat shoes? – Ambele! Aici se ascunde o mare pasiune a mea…
Cele mai importante calități ale unui inginer: Creativitatea și gândirea „ouside the box”.
Ce nu trebuie să facă niciodată un inginer: Să aibă impresia că daca „înlocuiește în formule” face inginerie.
Destinația preferată de vacanță: Plaja cu nisip alb și apă turcoaz.
Primul lucru pe care îl faci dimineața: Micul dejun pentru familia mea.
Note to self: Believe you can, you are halfway there!
—
Editor: