Popularul fruct de Avocado are nenumărate beneficii, prin conținutul său de grăsimi, semnificativ mai mare decât majoritatea celorlalte fructe, grăsimi mononesaturate, care servesc drept un factor important în dieta consumatorilor, care au acces limitat la alimente grase, acest fruct fiind apreciat în bucătăria vegetariană, ca un substitut pentru carne.
Fiind extrem de valoros, din punct de vedere comercial, acest fruct este cultivat în zone tropicale și mediteraneene din întreaga lume. Deși se crede că forma ancestrală, a soiurilor domesticite din prezent, a apărut în Mexic, multe dovezi sugerează faptul că specii similare au fost mult mai răspândite, cu milioane de ani în urmă, în California, atunci când clima din această regiune era mai ospitalieră.
În SUA, este cultivat în California și Florida, unde terenurile, forța de muncă și apa au prețuri ridicate, California producând 90% din producția de avocado din Statele Unite. Începând cu anul 2013, Mexic conduce pe piața exporturilor internaționale, față de alte producții semnificative, cum sunt cele din California, Noua Zeelandă, Peru și Africa de Sud.
Fructul de avocado este folosit ca bază pentru preparatul mexican cunoscut sub numele de „ guacamole”. În Filipine, Brazilia, Indonezia, Vietnam și India de Sud, fructul de avocado este frecvent utilizat pentru milkshake-uri sau adăugat la înghețată și alte deserturi.
În Etiopia, este folosit în sucuri, cu amestec de zahăr, lapte sau apă, servite cu o felie de lămâie. Este, de asemenea, obișnuită servirea mai multor sucuri de fructe combinate cu avocado: mango, banane, guavas și papaya. Pulpa fructului este folosită și pentru a face salate.
În Australia și Noua Zeelandă, este folosit în mod obișnuit în sandvișuri, sushi, sau cu pui. În Mexic și America Centrală, se servește cu orez alb, în supe sau salate. În Peru, fructele sunt consumate cu tequeños, ca maioneză, folosite în salate, sandwich-uri sau umplute cu ton, creveți sau pui. Versiunea chiliană a salatei Caesar conține felii mari de avocado.
O servire tipică de avocado, de 100 de grame, este bogată în vitamina B și vitamina K, vitamina C, vitamina E, potasiu și diferite grăsimi. Deși producția sa este costisitoare, uleiul de avocado are multe beneficii, fiind bogat în nutrienți.
Beneficiul consumului ridicat de avocado a fost demonstrat în diferite studii, contribuind la scăderea nivelului colesterolului, fiind benefic și în cazul pacienților obezi, cu o dietă moderată în grăsimi.
Un lucru important de menționat este acela că există oamenii care pot avea reacții alergice la avocado. Frunzele de avocado, coaja și pielea sunt nocive pentru animale, iar fructul de avocado este otrăvitoar pentru unele păsări, un lucru susținut și de Societatea Americană pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale (ASPCA).
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de 12 ani și autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse foto: vallartadaily.com, avantaje.ro, danyelle.ro, minimalistbaker.com.
Surse articol: ncbi.nlm.nih.gov, articles.latimes.com