A pornit de la zero, doar cu un vis, acela de a avea un salon de beauty precum cele din Londra. A ajuns să ridice ștacheta în ceea ce privește saloanele din România și să reprezinte un etalon pentru cei mai mulți hair-stiliști. Ramona Mîndru a știut că totul ține de talentul și pasiunea pe care o ai, dar și de a fi cu adevărat om. De a merge pe latura umană în relațiile pe care le dezvolți cu clienții, angajații și furnizorii. Este vorba despre multă muncă, studii și bunătate sufletească.
Ramona ne dezvăluie ce anume pune în mișcare rotițele unei antreprenor de succes, plin de energie, chiar dacă de cele mai multe ori muncește câte zece ore pe zi.
Salonul Catwalk by Ramona Mîndru are probabil cea mai plăcută locație, înconjurat de natură, într-o casă cu ferestre mari, situată la numărul 13. Un așa loc cu siguranță are în spate un vis măreț. Cum a început totul?
Totul vine de la un vis al meu și de la o pasiune, bineînțeles. Încă de la începuturi m-am educat și am înțeles tot ce înseamnă tendințe în domeniul meu, culoare, tunsoare, styling, luând contact cu oamenii cei mai buni, căutându-i în jurul meu, în oraș, după care în București și pe urmă în afara țării. Mergând regulat la seminarii la Londra și în Germania, mi-am dat seama că în Cluj nu prea sunt saloane ca afară. Atunci am zis că îmi doresc un salon ca și cele din Londra. Nu am avut niciodată un potențial financiar care să-mi susțină visul acesta, dar el persevera în adâncul sufletului meu și lucrurile au venit încetul cu încetul.
Acest vis a fost o provocare. Într-o zi am zis că vreau să am un spațiu mare, înalt, cu geamuri mari, și să am colegi care să-și dorească ceea ce-mi doresc și eu. Ăsta și este secretul: să dezvolți o echipă care să tindă la aceleași aspirații ca și tine. Colegi cărora să le placă să lanseze colecții, să le placă provocarea de a face altceva decât ceea ce poartă femeile zi de zi, pentru că atunci începi să depui efort în plus, să ai emoții, să transpiri, să te gândești la cele mai mici detalii.
Te-ai dezvoltat concomitent și pe partea artistică, cea de hairstyling, și pe partea de business. Cum ai îmbinat cele două laturi?
În momentul în care visul ardea în interior, am apelat la un credit. Am terminat, într-adevăr studii în management și antreprenoriat și dezvoltare durabilă , unde am învățat oarecum că banii sunt un instrument de care trebuie să te folosești, iar banca te poate ajuta să-ți îndeplinești visurile. Tot procesul de creștere, însă, a implicat și extrem de multă muncă. Nu există succes fără muncă. Degeaba ai un vis, o pasiune, dacă nu muncești. Eu lucrez minim 10 ore pe zi, iar cam 9 din ele sunt cu clienții. Dar și în orele ce urmează după ce termin cu clienții, mintea încă reflectă la problemele din timpul zilei.
Ceea ce contează foarte mult sunt și parteneriatele și relațiile pe care ți le faci, iar eu sunt un om consecvent și am știut să păstrez relațiile pe care mi le-am făcut. Cred foarte mult în întreținerea relațiilor de colaborare cu furnizorii și cu clienții. Am reușit să cresc și datorită unui brand care m-a susținut la început și el a crescut, la rândul lui, fiind susținut de mine.
Cum reușești să menții salonul atât de competitiv, într-o industrie care continuă să se dezvolte foarte mult și în Romania? Te folosești și de PR, tehnologie sau alte ajutoare?
Din punct de vedere artistic, facem mereu lansări de colecții și suntem prezenți la concursuri și la evenimentele din orașul nostru ca sponsori. Accept provocări și îmi place să mă adresez publicului tânăr, și în special celor de liceu și facultate, deoarece acolo provocarea e foarte mare. Ei vor tot timpul oarecum să prindă viață și să creeze un trend. Acela e targetul de clienți pe care mă axez atunci când vine vorba de a sta mereu pe piață.
Din punct de vedere al organizării mergem și pe tehnologie. Am o echipă cu care colaborez de mult timp și care mă ajută să-mi organizez administrativ și financiar întreaga muncă. Aici mă refer la softul de programări Calendis pe care l-am adoptat de vreo 4 ani. Îmi place că reușesc să-mi organizez mai bine munca și oferă liniște și siguranță atât angajaților, cât și clienților, dar, bineînțeles, și mie.
Provocările vieții de zi cu zi îți oferă în permanență o schimbare, eu una sunt omul schimbării, iar dacă într-o zi nu am făcut ceva ieșit din cotidian, parcă nu sunt fericită. Uneori explodez de idei artistice, prin urmare am nevoie de un astfel de soft pentru a menține ordinea în business. În momentul în care ai o bază de date și știi exact când vin clientele, de ce au avut nevoie, munca ta e mult mai ușoară din punct de vedere administrativ și tu te poți concentra să te dezvolți pe alte laturi, să crești și să fii mereu cu un pas înaintea tuturor celor ce nu se știu folosi de tehnologie.
Un alt aspect care mă ajută într-o industrie atât de competitivă este ajutorul de la echipa mea de PR cu care lucrez de câțiva ani.
Cum este persoana Ramona, la salon și în afara orelor de lucru?
Ramona cea de la salon e o persoană plină de energie. Îmi place foarte mult să zâmbesc și iubesc foarte mult oamenii. Îmi place să-i descopăr, să am încredere în ei, și cred că asta e una din premisele care m-au ajutat în viață, pentru că e destul de delicat să oferi încredere unui tânăr, unor persoane care vin de pe băncile școlilor și a atelierelor de styling. Ei nu știu atât de multe lucruri, dar visează să ajungă sus, iar tu trebuie să îți lași oarecum afacerea pe mâinilor lor. E important să le arăți că ai încredere în ei și asta cred că îi încurajează pe colegii pe care îi am.
„Sunt un om normal, dar cu un plus de energie ce vine din satisfacția pe care o am zilnic la salon.’’
Nu știu însă dacă e o diferență între Ramona de la salon și cea de după lucru, deoarece și în afara salonului sunt la fel de energică, îmi place foarte mult sportul și viața activă. Mă trezesc devreme în fiecare zi, alerg înainte să ajung la muncă, de trei ori pe săptămână fac sport cam o oră, o oră jumătate, îmi place să mă plimb, mă dau cu rolele, cu bicicleta, cu snowboard-ul. Pot să zic că fac sport pentru sufletul meu.
Sunt un om normal, dar cu un plus de energie mai mare, energie ce vine din satisfacția pe care o am zilnic la salon. Cât am fost la Politehnică, simțeam că nu îmi e locul acolo și, prin urmare, mă simțeam obosită și supărată după cursuri. E important să știi și să faci ce-ți place. Cred că fiecare din noi ar trebui să-și aloce timp pentru el în care să se gândească dacă jobul lor îi reprezintă și ce anume ar fi potrivit pentru el.
De asemenea, echitația a fost sportul care mi-a vindecat foarte multe răni pe care mi le-a dat viața pentru că la începutul activității mele profesionale am întâmpinat tot felul de probleme. Am intrat pe piață în 2008, în plină criză financiară. Deși aveam greutăți mari financiare, prin echitație, prin relația pe care am creat-o cu caii, am descoperit o terapie atât de puternică încât făceam sacrificii pentru a reuși să merg la cai. Trei ani de zile am mers constant de 3-4 ori pe săptămână la antrenamente și mă ajutau enorm. Asta m-a educat și în viața de zi cu zi și în viața de antreprenor. E un sport costisitor, dar eu l-am luat ca pe o terapie. Am investit în mine pentru a putea merge mai departe.
___________________________________________________________________________
Ramona lucrează alături de o echipă tânără pe care dorește să o inspire, să o învețe să trăiască frumos, iar aceasta la rândul ei să constituie un exemplu pozitiv pentru societate. Așa a luat naștere campania de responsabilizare socială, ”13 cu atitudine”. Fiecare zi de 13 a lunii este dedicată copiilor aflați în dificultate, iar toate veniturile încasate în acea zi de către toți membrii echipei sunt direcționate către această cauză.