Inteligența emoțională este, potrivit specialiștilor în domeniu, elementul care îți crește productivitatea, succesul, ajutându-te uneori mai mult decât alte calități mai practice, potrivit publicației Psychologies.
Inteligența emoțională poate să fie fie nativă, fie poate fi educată. Ce presupune exact? A te cunoaște foarte bine și a-ți putea doza și controla emoțiile, lucru ce duce fără doar și poate la eficientizarea comunicării.
Dacă te simți nesigură, dacă nu reușești să îți analizezi impulsurile și dacă uneori sentimentele de frustrare te acaparează, atunci înseamnă că există un deficit de inteligență emoțională, spune publicația, însă acest deficit poate fi acoperit și educat fără probleme în timp, cu condiția să vrem să conștientizăm care este stadiul sănătății noastre psihice.
Unul dintre cei mai cunoscuți teoreticieni în domeniu este Daniel Goleman, care a scris o carte ce trebuie să stea cel puțin o dată pe noptierea fiecăruia dintre noi. El vorbește despre cât de mult cântăresc emoțiile în dezvoltarea personalității, analizând pe parcursul cărții și rezultatele a mai multor cercetări în domeniu, asupra creierului și comportamentului.
Tot el explică în volumul ,,Inteligența emoțională” impactul experiențelor din copilărie asupra nivelului de inteligență emoțională al fiecărei persoane, însă notează totodată că aceste aspect pot fi educate și la vârsta adultă.
Daniel Goleman a lucrat ca redactor pentru faimoasa publicație Psychology Today, a predate la Harvard, universitate unde a urmat și studiile doctorale. Volumele sale tratează problemele de psihologie, educație, știință și leadership. Daniel Goleman a fost nominalizat de două ori la prestigioasele premii Pulitzer.
By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman
Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.
Sursă foto: www.freepik.com