Interviu cu Magda Coman, singurul model român aflat într-un scaun cu rotile care a reuşit să profeseze pe plan internaţional

A fi o persoană cu dizabilități în scaun rulant, nu înseamnă că nu poți avea o carieră de succes, să lupți pentru visurile tale. Magda Coman e un exemplu viu în această privință. Magda a ajuns să defileze pe cele mai mari scene a modei și să pozeze pentru reviste renumite. Ea crede că România e o țară nepregătită pentru integrarea persoanelor cu dizabilități în societate, sunt ignorante și privite cu milă. Dar speră ca această situația se va îmbunătăți pe viitor. Aflăm mai multe din interviul pe care l-a acordat contribuitorului The Woman, Ramona Lengyel.

Cine este Magda Coman: povestește-ne mai multe despre tine și background-ul tău profesional.

Magda este un om obişnuit. Am început să lucrez ca model profesionist de la vârsta de 16 ani,urmând cursurile unei școli de modeling și ajungând într-un mod galopand să prezint pentru designeri români și să pozez în numeroase reviste ca fotomodel. Cred ca apogeul ca și model profesionist l-am atins în scaunul cu rotile,ajungând model internaţional unde nici nu visam.

Am lucrat o perioadă lungă ca și fotomodel în Germania și Grecia, apoi am prezentat la Fashion Week în New York, Milano, Dubai.

FB_IMG_1571175150190

Povesteşte-ne despre problema ta de sănătate, când și cum s-a întâmplat accidentul? În ce măsură ai avut de suferit din cauza lui? Mă refer aici atât fizic, cât și din perspectivă socială.

Nu îmi place să vorbesc despre ce s-a întâmplat, este încă o rană deschisă cu care probabil voi trăi toată viaţa în suflet. Prefer să spun că acesta a fost destinul meu și să consider că a fost o întâmplare nefastă și poate aşa sunt mai de folos altor oameni decât eram înainte să mă aflu într-un scaun cu rotile.Transformarea fizica este vizibila.Greu de dus este să te accepţi aşa cum eşti să gândeşti pozitiv și să te reinventezi. Să încerci din propria ta tragedie să faci ceva în folosul semenilor și să te simţi utilă decât să stai să-ţi plângi singur de milă. Am terminat Facultatea de Psihologie în scaunul cu rotile urmând cursurile la zi și cred că acest fapt m-a ajutat foarte mult să depăşesc momente grele și să încerc să-mi trăiesc viaţa cu demnitate dintr-un scaun cu rotile chiar dacă poate pentru mulți pare imposibil.

Crezi că România creează context de construire a unei cariere pentru o persoană cu dizabilități? De ce?

România este o țară total nepregătită pentru cei care au o dizabilitate motorie și folosesc scaunul rulant. Instituţiile publice nu sunt accesibilizate corect cât și transportul în comun este neaccesibil.

Românii nu-ţi oferă o viaţă independentă, ci te obligă să devii asistat social, iţi taie orice vis și te condamnă practic la domiciliu.

Sistemul educaţional nu este pregătit să primească persoane cu dizabilităţi, dacă în spate nu ai familia care să te urce pe scări practic, eşti obligat să rămâi la stadiu de analfabet. Din păcate este o realitate dură cu care persoanele cu dizabilităţi se confruntă practic o ignoranță totală,iar eu am decis să lupt pentru a putea sa fim percepuți ca și oameni cu nevoi speciale care avem nevoie de sprijin pentru a putea să ne facem utili și să ne autodepăşim statutul de persoană cu dizabilităţi și atât.

FB_IMG_1571174999733

Când ţi-ai dat seama că poți deveni model în scaun rulant? Cum s-a născut evenimentul Atipic beauty? Povestește-ne mai multe despre el.

Poţi deveni orice atâta timp cât iţi doreşti nimic nu poate să fie imposibil. Am trimis bookul meu de model la o agenţie din Germania și aşa am fost acceptată să lucrez ca model profesionist chiar dacă sunt într-un scaun cu rotile.

Atipic Beauty s-a născut din dorinţa de a pune în valoare într-un mod plăcut reuşitele unor persoane cu dizabilităţi și de a educa societatea de a nu le mai privi cu milă și dispreţ, ci de a le arăta adevărata lor valoare. A fost și este un eveniment de suflet pentru mine.

Ești singurul model român care defilează și pozează în scaun rulant. Cum e să fii în această postură?

Aşa este, sunt singurul model român aflat într-un scaun cu rotile care a reuşit pe plan internaţional să profeseze în locuri unde modele perfect sănătoase doar visează să ajungă. Să fiu model este ceea ce mi-am dorit de mică și am reuşit pentru că niciodată nu am renunţat să am visuri .

Evenimentul Atipic beauty se face în multe oraşe din țară, fetele în situaţia ta au fost receptive la această iniţiativă de a fi modele în scaune rulante?

Atipic Beauty a ajuns în multe oraşe mari din România, mi-am dorit să schimb mentalităţi și să atrag atenţia opiniei publice. Să schimb modul de a privii o persoană cu dizabilităţi.

Fetele și băieţii care participă în acest eveniment sunt adevărate modele de viaţă care şi-au depăşit condiţia fizică și au reuşit să profeseze și să aibă succes în diferite domenii. Modelele în scaun rulant sunt cele care solicită să participe în acest eveniment și sunt sute care au această dorinţă. Nu eu le caut, ci ele pe mine. Iar acest lucru mă bucură foarte mult.

FB_IMG_1571174987465

Cum vezi situația persoanelor cu dizabilități din România? Se știe că rampele nu prea există sau sunt deficitar construite la intrarea în instituţii sau în magazine. Cum te descurci să iți faci cumpărăturile sau cu activitățile obișnuite?

Situaţia persoanelor cu dizabilităţi este una precară. Din păcate trăim într-o țară neaccesibilă pentru utilizatorii în scaun rulant. Dar cred în schimbare, lupt pentru ea și cu siguranţă într-o zi vom duce o viaţă mai buna chiar având o dizabilitate în propria țară .

Activităţile mele încerc sa le desfăşor într-un mod normal indiferent cât de greu îmi este.

Spune-ne mai multe despre viața ta socială. Știm că ești și mama a doi copii. Cum e o zi obișnuită din viața ta? Care sunt pasiunile tale și ce te bucură?

Viaţa mea este una cu urcuşuri și coborâşuri. Sunt mamă a doi copii. Nu este deloc uşor, dar ei sunt practic viaţa mea. Ei îmi dau putere să continui.

FB_IMG_1571175203415

Visez într-o zi să deschid un centru de zi pentru persoanele cu dizabilităţi numit ,,Un zâmbet pentru tine,, .Sper din toată inima să las o urmă in inima celor care ajung să mă cunoască și să nu dezamăgesc. Să mă fac utilă societăţii și să fiu un exemplu demn de urmat.

Ai o persoană care să te inspire? Care să te motiveze să vrei să faci mai mult, atât pe plan personal, cât și profesional?

Îl am pe Dumnezeu in inima și in suflet. Datorită lui azi sunt în viaţă. El este inspiraţia mea. Uneori trăiesc dezamăgirea multor oameni, dar am învăţat să iert. Dizabilitatea mi-a schimbat sufletul și m-a modelat. Suferinţa te transformă și te schimbă

 Înveţi practic să te bucuri de lucrurile simple.

Dacă ai avea posibilitatea să schimbi ceva în țara asta ce schimbări ai face?

Dacă aș avea posibilitatea să schimb ceva în România aș face-o. Aș schimba inima multor oameni. Îmi doresc ca persoanele cu dizabilităţi din aceasta țară să nu mai fie ignorate sau privite cu milă. Statul să le ofere sprijin și să-i integreze social.

Ce sfat dai persoanelor cu dizabilități care doresc să-și construiască o carieră, dar nu cred că este posibil?

Nu știu dacă mă pricep la a da sfaturi. Le doresc să nu renunţe niciodată pentru visurile lor. Să lupte cu viaţa indiferent cât de greu le este. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toţi cu sănătate, răbdare și speranţe. Să gândească pozitiv, iar dacă crezi cu adevărat, lucrurile se întâmplă.

Surse foto: arhiva personală

Ramona LengyelRamona Lengyel are 37 de ani și este din Brasov. A studiat facultatea de Litere din cadrul Universității Transilvania din Brașov. În 2015 a publicat cărtile “Stars dance” și “O nouă șansă”. De peste 10 ani își desfășoară activitatea online, prin intermediul a  două bloguri personale: www.informatii-pretioase.ro si www.drumulfericirii.ro. Motto-ul ei în viață este: Nimic nu e imposibil dacă crezi cu adevărat în visurile tale.