Bianca Filip este arhitect și interior designer în cadrul Volum. Așa cum se autocaracterizează, este o persoană dinamică, foarte activă, atât în contextul profesional, cât și în viața de zi cu zi, motiv pentru care încearcă să se implice în cât mai multe activități care să îi hrănească sufletul și latura creativă. Îi place să își țină mintea ocupată și activă permanent.
Cele mai importante calități pe care consideră că le are sunt ambiția și perseverența – este orientată spre evoluție constantă, lucru care o ajută să se dezvolte în plan personal și să devină o versiune mai bună a sa, de la o etapă la alta.
Este o iubitoare a tot ceea ce ține de estetica frumosului, lucru pentru care, în timpul liber, își canalizează atenția către tot ceea ce îi poate aduce inspirație pentru viitoarele proiecte – lectură, călătorii și vizite în orașe cu o arhitectură emblematică, plimbări prin natură.
Lavinia Constantin este arhitect și urbanist în cadrul Volum. Este o persoană activă, efervescentă și pasionată de o mulțime de lucruri. Îi place să își ocupe timpul liber cu activități care îi dezvoltă partea creativă. Este pasionată de design grafic și îi place să călătorească. Fiecare anotimp pentru ea reprezintă o nouă destinație de vacanță, vara preferând să se relaxeze la malul mării, primăvara și toamna sunt perfecte pentru a descoperi orașe și oameni noi, iar iarna iubește să meargă la ski. Arhitectura și design-ul devin astfel mijloace prin care poate transmite mai departe cunoștințele acumulate din aceste experiențe.
Povestestiți-ne puțin despre parcursul vostru în domeniul arhitecturii și designului interior? Cum a început totul?
Bianca: Nu m-am văzut dintotdeauna arhitect, ba chiar am trecut prin mai multe meserii în căutarea profesiei ideale care să se plieze pe caracterul meu. Cu toate că am urmat un profil realist la liceu și mi-au plăcut materiile exacte, am avut întotdeauna o înclinație către partea artistică și creativă – desenam, pictam, scriam din pasiune. O perioadă mi-am dorit să fiu jurnalist, însă nu simțeam că meseria aceasta s-ar fi pliat în totalitate pe modul meu de a fi.
Cert este că îmi doream o meserie care să fie provocatoare din toate punctele de vedere, nu m-aș fi vizualizat stând încontinuu pe un scaun în fața unui calculator. Meseria de arhitect implică foarte multe aspecte – cunoașterea materialelor de construcție și a tehnicilor de punere în operă, implică cunoștințe tehnice și legislative, dar are la bază și o doză mare de creativitate, implică lucrul cu oamenii (fie că vorbim de clienți, de muncitorii din șantiere, sau de colaboratori și furnizori), drumuri pe șantierele în lucru, informare constantă astfel încât să fii la curent cu ce mai e nou pe piață. Niciun proiect nu seamănă cu un altul anterior, motiv pentru care nu cred că în acest domeniu te poți plafona vreodată.
Astfel că, după ce m-am documentat mai mult, mi-am dat seama că asta este meseria ideală pentru mine care să îmi pună în valoare atât latura creativă, cât și latura tehnică. Am urmat cursurile Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, secția Arhitectură. Consider că pregătirea mea în domeniul arhitecturii a reprezentat un atuu în dezvoltarea conceptelor și a proiectelor de interior, prin prisma cunoștințelor tehnice. După absolvire, alături de colegii mei, am pus bazele biroului Volum, în cadrul căruia dezvoltăm atât proiecte de arhitectură, cât și de design de interior.

Lavinia: Meseria de arhitect a început să se imprime în gândul meu prin liceu, când încă nu știam ce vreau să fac. Eram la un liceu cu profil mate-info, pentru că mi-a plăcut matematica. Tatăl meu este constructor, iar mama economist. Prin urmare, tata a avut o influență destul de mare în alegerea pe care am făcut-o. Eram familiarizată cu stilul de viață aglomerat și tehnic al tatălui meu și mă fascinau ocaziile când mă lua împreună cu el pe șantiere sau la discuții cu diverși arhitecți.
Mai târziu am ajuns să studiez în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu și să mă specializez în arhitectură și urbanism. Viața de student m-a adus împreună cu actualii parteneri de business, Bianca și Răzvan, iar împreună am format Volum.
Bianca, dacă ar fi să îți descrii stilul de design în câteva cuvinte, care ar fi acelea?
Când vorbim despre stiluri în design-ul interior, trebuie să ținem cont de mai multe aspecte, iar cele mai importante dintre ele sunt dorințele și necesitățile clientului și funcțiunea proiectului.
Cu toate că fiecare proiect are întipărit asupra sa personalitatea beneficiarului, tind să orientez proiectele de amenajare către un stil minimalist, modern. Cred că interiorul unei locuințe trebuie să se păstreze în linii cât mai simple și degajate, cu elemente neutre și accente foarte fine, care să ducă conceptul într-o stilistică atemporală, de care beneficiarul să nu se plictisească prea curând. Putem spune că stilul meu preferat în ceea ce privește design-ul interior este stilul minimalist.

Lavinia, tu ești atât arhitect, cât și urbanist. Ce implică partea de urbanism? Povestește-ne mai multe despre ce implică acest domeniu.
Fiind absolventă a Facultății de Urbanism și a unui Master de Mobilitate Urbană, profesia de urbanist mă ajută să am o abordare analitică asupra proiectelor. Am avut oportunitatea în timpul studenției de a aprofunda partea de cercetare și proiectare de urbanism în cadrul a două internshipuri, unul în Bratislava, Slovacia și altul în Tokyo, Japonia. Din aceste două experiențe, aflate la poluri opuse am descoperit importanța aspectului cultural în modul de abordare a proiectele și a strategiilor de dezvoltare.
Urbanismul este un domeniu interdisciplinar, de o mare complexitate, care necesită politici urbane sustenabile pentru a susține dezvoltarea durabilă. Orașul reflectă starea societății. Arhitectura clădirilor, fațadele, infrastructura sunt câteva elemente pe care trebuie să ne concentrăm și cred că este important să existe o implicare colectivă, responsabilă, în tot ceea ce ține de proiectare și politici de dezvoltare. Consider că, pentru mine, dimensiunea urbanistică mi-a extins capacitatea de înțelegere a intervențiilor arhitecturale în contexte urbane și a legăturilor care se formează între ele. Aș putea descrie privirea de ansamblu, specifică urbanismului, ca o “macro-arhitectură” a orașelor, iar designul interior și de produs ca o “micro-arhitectură” a vieții cotidiene.

De curând a avut loc evenimentul destinat iubitorilor și pasionaților de design și arhitectură – Deco Days. Cum a fost pentru voi să fiți parte din proiect? Ce ne puteți spune despre această experiență?
Bianca: Evenimentul DecoDays a fost o experiență inedită în cadrul căreia am avut ocazia de a cunoaște colegi de breaslă și de a schimba opinii pe baza desing-ului interior. Proiectul nostru, care a câștigat concursul de concepte, a fost implementat conform randarilor trimise de noi și ne-am bucurat să participăm activ la set-up. Ne-am dorit, ca prin acest proiect, să arătăm cum un spațiu relativ mic ca dimensiuni poate fi dinamizat prin diverse artificii stilistice și inserții cromatice, ieșind din zona monotoniei.
Pentru noi, a fost o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun, mai ales pentru că anul acesta ne-am setat câteva obiective. E important să ieșim din sfera activităților de la birou, care se bazează strict pe elaborarea proiectelor, și să participăm la tot felul de concursuri de specialitate pentru a ne antrena în permanență creativitatea. Lucrăm constant la dezvoltarea unor ramuri conexe – până acum am reușit să dezvoltăm o linie de tapet cu modele elaborate de noi și o linie de mobilier, care va fi disponibilă în curând pe site-ul nostru.

Lavinia: Deco Days a fost o experiență plăcută care ne-a oferit oportunitatea de a împărtăși iubitorilor de design interior puțin din ceea ce înseamnă pentru noi VOLUM și anume creativitate, căldură și dinamism. Deco Days a fost evenimentul la care ne-am lărgit plaja de furnizori cu care colaborăm, descoperind obiecte de mobilier, finisaje sau materiale textile noi pe care așteptăm să le folosim în viitor în proiectele noastre.
Concursul în sine a fost un exercițiu practic a ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi a unui arhitect sau designer. Cei de la Mendola au reușit să aducă împreună o gamă largă de furnizori cu ale căror produse să putem crea spații cu personalitate. Consider că orice arhitect sau designer de interior trebuie să acorde atenție și timp, să descopere și să înțeleagă cum funcționează diverse materiale, finisaje sau obiecte pentru a putea avea o librărie cât mai mare care să-l ajute să își pună în operă proiectele concept.
Care sunt ultimele tendințe în materie de design interior? Dar din punct de vedere arhitectural? Ce stiluri sunt cele mai mai apreciate?
Bianca: Din experiența de până acum, am constatat o tendință a oamenilor de a se orienta către abordări stilistice mai degajate, în ceea ce privește spațiile interioare. Pot spune că majoritatea consideră că design-ul migrează către linii simple, direcții minimaliste, accente negre, de obicei chiar metalice, spații cu mobilier cât mai simplu și puțin. Fiecare obiect de mobilier își are poziția sa exact definită în spațiu și servește unui anumit scop. Prin urmare, accentul este pus și pe funcționalitate, nu doar pe estetică, fapt ce duce la o utilizare a spațiului mult mai controlată și conștientă. Altă direcție în proiectele de interior este de a integra diverse elemente care compun viața beneficiarului în conturarea amenajării – hobby-uri, obiecte care îi definesc traiul cotidian sau piese de artă de suflet. Astfel, spațiul definit devine unul cu un caracter mult mai personal.
Cred că aceeași tendință către stilul minimalist și punctarea funcționalismului se remarcă și în ceea ce privește arhitectura clădirilor, la nivelul orașului.

Lavinia: În arhitectură nu putem vorbi despre trenduri, ci mai degrabă despre curente arhitecturale, însă putem încerca să numim un trend atenția sporită asupra tot ceea ce înseamnă arhitectură sustenabilă și dezvoltare durabilă, care începe să se contureze într-un limbaj arhitectural.
În cazul Bucureștiului, la nivel urbanistic, se poate observa o extindere excentrică, cu specific rezidențial, către periferii, în detrimentul dezvoltării infrastructurii orașului. La nivel arhitectural, se păstrează tendința pragmatic funcționalistă de a răspunde nevoilor umane de spațiu, lumină și confort. Creativitatea și inovația se manifestă mai degrabă în spațiile interioare și amenajările personalizate, în funcție de bugetul și dorințele beneficiarilor.
Credit foto: Teodora Niculae
*Despre Deco Days
Deco Days este un reper important în materie de evenimente dedicate designului interior. Aici se pot descoperi trendurile și tendințele de la cele mai importante nume și branduri prezente în țara noastră.
Evenimentul este gândit ca un accelerator de design interior și conectează designerii și arhitecții cu business-ul, promițând o experiență complexă, multisenzorială.
Programul evenimentului este unul variat, care include atât activități pentru specialiștii din domeniu, cât și workshop-uri interactive, dedicate iubitorilor de design.
Deco Days este conceput și organizat de Mendola Fabrics.
Editor:
