„Dacă ai descoperit lucruri care-ți plac, care te motivează, lucruri pe care le faci din plăcere și nu simți că muncești, atunci fă această schimbare în carieră” (Ioana Chifor, PR Manager UNTOLD)
Ioana Chifor este o femeie care nu își impune „niciodată bariere”, așa cum se descrie chiar ea, în mod asumat. Dacă îți dorești un model care a îndrăznit, a riscat și a reușit, Ioana este exemplul perfect, deoarece vine cu sfaturi concrete, esențiale pentru un parcurs sănătos în carieră, amintindu-ne cât este de important să ne asumăm fiecare experiență profesională și să luăm ce este mai bun din ea.
În interviul acordat Revistei The Woman, Ioana ne vorbește despre ce înseamnă să muncești cu plăcere, despre curajul de a face o schimbare, despre motivație și idealuri care și-au schimbat direcția, dar nu viziunea, dezvăluindu-ne marea sa pasiune, care este și cauza tuturor lucrurilor inedite de care are parte acum – Muzica.
Când ai simțit că este necesar să renunți la meseria ta de jurnalist și să faci parte din echipa Poveștii Nespuse – UNTOLD, respectiv NEVERSEA?
Nu aș spune că am simțit neapărat că a fost necesar, dar am simțit într-adevăr provocarea de a încerca să fac altceva. După aproape 9 ani de PRO TV, mi-am dorit să trec de partea cealaltă a baricadei și să încerc meseria de PR. În urmă cu trei ani am primit din partea echipei UNTOLD, și anume din partea lui Edy Chereji, propunerea să vin în echipa de comunicare a festivalului, care pe vremea aceea se afla la prima ediție.
Recunosc că mi-a făcut cu ochiul propunerea, însă am fost un pic reticentă și parcă, parcă nu-mi venea să mă rup de echipa de oameni lângă care am muncit cot la cot 9 ani și totodată la meseria de jurnalist. Eu am avut foarte mare încredere în proiectul lor, de la început, și în orice fel am putut, am încercat să-i susțin. Mi-am dat seama din prima secundă în care am auzit de proiect, că acest festival va însemna enorm pentru Cluj-Napoca și pentru România și cred că și datorită acestui lucru, Edy, care este head of marketing & communication UNTOLD, m-a invitat în echipa lor. Înainte de a doua ediție, am primit din nou propunerea de a lucra în departamentul de marketing și comunicare UNTOLD, ca PR Manager și, de data asta, am spus „DA”.
Pentru mine, cei aproape 9 ani de PRO TV au însemnat enorm. PRO TV a fost o școală pentru mine, o școală care m-a maturizat atât profesional, cât și personal și datorită lor și oamenilor de acolo sunt ceea ce sunt astăzi și chiar vreau să-i enumăr doar pe câțiva, mulțumindu-le: Loredana Danciu, Radu Badiu, Silviu Calangiu, Carmen Popa și nu în ultimul rând, Gabriela Popescu, directorul departamentului de știri al PRO TV. Sunt oameni care și-au pus amprenta asupra mea și care m-au crescut ca jurnalist și om, iar pentru asta le mulțumesc.
Ca să vă dați seama cât de mult a însemnat familia PRO pentru mine o să vă spun că și astăzi, în ședintele de UNTOLD, când vorbim despre comunicare, mă exprim „la noi la PRO TV faceam așa și pe dincolo” și mi se atrage mai mereu atenția că nu mai lucrez de doi ani acolo sau mi se spune că luna asta să trec atunci pe la PRO TV după salariu. Ca să concluzionez aș spune așa: PRO TV m-a format ca profesionist și au fost niște ani extraordinari, dar nu am putut rezista tentației de a-mi oferi noi provocări, în cadrul unui alt brand puternic, precum UNTOLD.
Povestește-ne puțin despre debutul tău în cadrul UNTOLD? Cine ți-a insuflat dragostea pentru festivalurile de muzică?
Am intrat repede în pâine, vorba aia. A fost o trecere ușoară, însă mi-a luat ceva timp până mi-am dat seama că sunt de partea cealaltă a baricadei. Am ajuns în echipa UNTOLD în luna aprilie, deci doar cu 4 luni înainte de festival și trebuia să mă adaptez repejor la tot ceea ce am de făcut. Am avut mereu o relație bună cu foștii mei colegi jurnaliști și asta m-a ajutat și mă ajută destul de mult în ceea ce fac acum.
Pe lângă asta, am avut și sprijinul echipei, care îmi cunoștea potențialul și calitățile și, chiar dacă nu aveam experiența necesară, am avut parte de susținere, reușind într-un timp foarte scurt să mă „specializez” la locul de muncă. Dacă e să mulțumesc cuiva pentru tot ceea ce știu acum, în calitate de comunicator, dar și pentru ceea ce am învățat în ultimii doi ani, acela ar fi Edy Chereji, dar și echipei.
Am învățat să gestionez situațiile de criză, am învățat ce înseamnă să fiu de partea cealaltă și am învățat să am răbdare. Aici am o problemă și am avut mereu, poate și din cauza ritmului în care lucram înainte, ca jurnalist. Totul se întâmpla ACUM și voiam informațiile cât de repede. N-aș putea să spun că mi-a insuflat cineva dragostea pentru festivalurile de muzică. Mie îmi place extrem de mult muzica. Pun muzică pe toate televizoarele din casă, pe oriunde aș trece, prin casă, să ascult câte ceva. Știu că pare nebunie curată.
În concluzie, iubesc muzica și cred că de aici și dragostea pentru festivalurile de muzică. După ce am plecat din PRO TV, 99,9 % din prietenii și oamenii care mi-au scris mi-au spus că „ți se potrivește jobul ăsta ca o mănușă”. Și da, am simțit că așa e, pentru că vă spun sincer: iubesc ceea ce fac, iar cele două proiecte, UNTOLD și NEVERSEA mi-au intrat la suflet, încă de la început.
Cum se descrie Femeia Ioana Chifor? Care sunt lucrurile pe care le-ai învățat despre tine în ultimul an? Ce alte pasiuni te definesc?
Femeia Ioana Chifor s-ar descrie ca iubitoare, sinceră, afectuoasă, ambițioasă dar și haotică, fără răbdare și foarte curioasă. Un lucru pe care-l știu sigur despre mine este acela că nu-mi impun niciodată bariere. Și anul acesta mi s-a confirmat acest lucru încă o dată. Pasiuni care mă definesc? Hmm, în afară de muzică, filme și un pic de sport, aș spune că îmi plac călătoriile, oriunde în lume.
Și, ca să poți călători confortabil, ai nevoie de încălțăminte confortabilă. Tocmai de aceea am devenit, în timp, pasionată de bascheți și teniși. Aș putea spune că am o colecție numeroasă, însă tot nu sunt îndeajuns. La fel sunt și cu hainele, pe care îmi place să le cumpăr de la designerii noștri români. E adevărat mesajul pe care îl vedem des pe niște tricouri „Proud to wear Romanian designers”. Și am câțiva designeri preferați, cum ar fi: Veronica Frisan, Csilla Tulogdy, Inga Bragaru și, mai nou, mă atrag foarte mult hainele de la Alchemy.
Cum reușești să realizezi echilibrul între viața personală și cea profesională, la job?
În departamentul de marketing și comunicare, Edy are o relație apropiată cu întreaga echipă și nu încearcă să ne impună să facem lucruri, ci să ne dorim să facem lucruri. Eu sunt foarte încăpățânată, vulcanică și orgolioasă și, din cauza asta, de multe ori ne înfruntăm la serviciu, dar asta nu ne afectează armonia de acasă, pentru că Edy e mai calculat și lasă de la el. După asta, îmi explică cu aceeași răbdare că, dincolo de orice orgoliu și încăpățânare, avem de rezolvat o problemă punctuală, care nu se va rezolva niciodată de la sine.
Eu am foarte mare încredere în el și, până la urmă, este responsabil și își asumă deciziile care privesc departamentul. În timp, am devenit mai răbdătoare și am învățat multe lucruri, așa că aceste mici înfruntări încep să dispară. În cazul nostru, mi se pare extrem de benefic că lucrăm împreună și asta pentru că ne completăm reciproc și, de cele mai multe, ori gândim la fel. Încercăm să lăsăm problemele de serviciu la birou și acasă să vorbim despre noi, familie și prieteni.
Care este idealul spre care tinzi din punct de vedere profesional?
Dacă m-ai fi întrebat treaba asta acum 10 ani, ți-aș fi răspuns că idealul meu profesional era să ajung la Washington, în biroul de presă de la Casa Albă. Pe bune, mereu mi-am dorit asta. În liceu voiam să mă fac corespondent de război, dar mi-a zis mama că dacă vreau să fac asta, ea mă leagă de calorifer să nu plec nicăeri, iar mai apoi, în timpul facultății, a venit dorința asta și idealul de a lucra la Casa Albă. Până la urmă nimic nu e imposibil, dacă îți dorești.
Însă, pentru că-mi iubesc țara, am zis că-i mai bine să rămân aici și să încerc să contribui cu ce pot la bunăstarea ei. Dar pentru că mă întrebi acum, îți voi spune că îmi doresc să ajung PR Manager al celui mai mare festival de muzică din lume, UNTOLD. Pentru că da, acolo văd eu festivalul UNTOLD în câțiva ani. Dar să știi că prietenii îmi spun că aș putea să fac oricând o carieră și în stand-up comedy.
Ce sfaturi ai oferi femeilor care își doresc să se reorienteze în carieră? Care sunt lucrurile esențiale pe care consideri că trebuie să le cunoască?
Să aibă curajul să facă o schimbare dacă simt că asta își doresc. De cele mai multe ori ne complacem într-un job sau într-o situație, pentru că pare confortabil, însă asta duce la plafonare în timp și la lipsa productivității. Dacă ai descoperit lucruri care-ți plac, care te motivează, lucruri pe care le faci din plăcere și nu simți că muncești, atunci când le faci, atunci fă această schimbare în carieră.
Dacă ai putea să te caracterizezi în doar 3 cuvinte, care ar fi acelea?
Nu prea-mi place să mă descriu, așa că am făcut un exercițiu cu colegii din birou, care a stârnit multe zâmbete. I-am pus pe ei să mă descrie în trei cuvinte și înșir aici cam ce a ieșit: JOYFULL, HIPERACTIVĂ, AMBIȚIOASĂ și SOCIABILĂ.
Sursă foto: Călin Ilea