IOANA d`ARC – Fecioara din Orleans, cea mai importantă figură din Evul Mediu francez

Ioana d’Arc reprezintă unul dintre cele mai importante simboluri ale Franței, exprimat prin dualitatea rezultată din faptul că era considerată sfântă de către Biserica Catolica, dar și controversată, din cauza suspiciunii potrivit căreia ar fi suferit schizofrenie. Este cunoscută ca fiind Fecioara din Orleans, în urma viziunilor pe care le-a avut, în care voci de origine divină îi porunceau să conducă armata, în lupta pentru eliberarea Franței de sub dominația engleză.

Momentul în care Ioana d’Arc aude pentru prima dată ceea ce ea considera că sunt voci divine este acela când împlinește vârsta de 13 ani. Îndrumată de unchiul său, aceasta merge la Robert de Baudricourt, castelanul de Veaucouleurs, pe care îl convinge să o lase să salveze regatul. Este trimisă să conducă trupele franceze, care asediau cetatea din Orleans, pe care Ioana d’Arc reușește să o cucerească la scurt timp. Victoriile care au urmat au avut ca deznodământ încoronarea regelui Carol al VII-lea, la Catedrala de la Reims.

sursa-foto-by-harold-piffard

Reprezentanții Bisericii au încercat să afle adevărul, dar fără succes, Ioana convingându-i că viziunile sale sunt reale și profund divine. Ioana d`Arc are parte de sprijin în luptele pe care le conduce, acesteia i se oferă haine bărbătești, cal, armură, dar și escortă, iar un lucru evidențiat de istorici este acela că, deși se afla la o vârstă extrem de fragedă, aceasta reușește să se facă ascultată de către bărbații pe care îi conduce în luptă și care i se supun.

Fiind acuzată de erezie, la vârsta de 19 ani este judecată și arsă pe rug, în piața Vieux-Marche din Rouen. În anul 1905, înainte de alegerile cu privire la legea separării Bisericii de stat, Ioana este beatificată, iar după încă 16 ani are loc canonizarea celei care a fost numită fecioară.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

sursa-foto-marta-popescu-photography-1

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse Foto: Albert Lynch, Harold Piffard