Ioana Enache: „A trăi frumos este o alegere pe care ne-o datorăm”

Fiecare interacțiune cu Ioana s-a simțit ca o…mângâiere. Fie că ne-am privit în ochi, ne-am auzit la telefon, i-am citit un mail sau am parcurs răspunsurile acestui interviu, am simțit-o pe Ioana. A fost de fiecare dată cu „gând bun” și „soare în suflet”.

În călătoria ei de până acum, Ioana a adunat, iar după jumătate de secol de viață și-a definit propria semnătură – leadership with grace și a decis să ofere mai departe tot ceea ce a acumulat ea. A condus și crescut business-uri și echipe, dar nu s-a pierdut în fața cifrelor sau a proiectelor. A depus efort și a cunoscut determinare, nu doar în fața acestora, ci și în calitatea vieții: a ei și a celor care o înconjoară.

Un interviu despre suflet și bucuria clipei, despre designul și estetica propriei călătorii, despre prezență, grație și feminitate. O conversație despre frumosul pe suntem datori să ni-l oferim, în viață și în business.

 

50 de ani de viață, 25 de ani de familie și peste 30 de ani în business. Cum s-ar descrie Ioana Enache astăzi?

 

O femeie care știe să se bucure de viață și de ce este frumos în jur, în oameni, în întâmplări, locuri, situații sau proiecte. Îmi place să cred că am ajuns aici. Știu cine sunt, ce îmi doresc, ce pot oferi și ce pot cere. Am conturat foarte clar valorile și principiile existenței mele, stilul meu de a fi, atât în business cât și în viață, am învățat să îmi acord timp și self-love pentru feminitate, suflet și corp, dar și să fac alegeri înțelepte în mai toate contextele vieții, ceea ce eu numesc ”wise your future”, care se va regăsi și sub forma unui program pe care îl voi oferi în viitor.

 

Pe scena The Woman ne-ai spus că „plecăm în viață cu ideea că succesul e imposibil de atins”. Cum a fost pentru tine? Când și cum ai realizat că de fapt poți să atingi succesul?

 

Pentru mine cheia a fost în înțelegerea faptului că succesul arată diferit pentru fiecare dintre noi. 

Consider că am început să am succes, atunci când am reușit să nu mă pierd pe mine în fața unor proiecte, a unor cifre reușite sau a unei cariere de succes. 

E atât de important și fragil acest echilibru.

Plecăm în viață atât de „împachetați” în așteptările altora, în ce cred sau spun alții că este bine pentru noi, sau în ce așteaptă alții de la noi și asta ne pune sub multă presiune. 

Să fim sinceri, majoritatea proiectelor profesionale sau personale cer de multe ori un efort absolut considerabil și cred că ne datorăm conversații sincere cu noi înșine, în care să definim ce este important din toate perspectivele, cu o aplecare generoasă asupra propriei noastre deveniri, a echilibrului și sănătății noastre, a vieții personale, a familiei, a oamenilor din echipele cu care lucrăm, a valorilor și principiilor. 

Succesul vine, de cele mai multe ori, când există efort și determinare. Important este să nu fie doar în cifre, ci și în calitatea vieții pentru mine și toți cei din jur.

 

În trecut ne-ai vorbit foarte frumos despre moștenirea pe care ți-au lăsat-o părinții și bunicii tăi. Cum și-au pus amprenta aceștia asupra viziunii tale despre succes?

 

Modele și iubire. 

Valori și principii. 

Avem nevoie de ele ca de aer. 

Pentru mine asta este moștenirea pe care o prețuiesc nespus și pentru care le sunt extrem de recunoscătoare, pentru că mi-au oferit ce am avut nevoie că să am „rădăcini și aripi” să zbor liniștită prin viață, știind că atunci când am nevoie, am mereu unde să mă întorc și anume „acasă”, în casa sufletului meu.

 

Când ai conștientizat că „a trăi frumos este o alegere, pe care ne-o datorăm”? Ce faci tu astfel încât să găsești sau să îți oferi frumusețe în viața de zi cu zi?

 

Am plecat în viață „programată” să fac lucrurile perfect, să muncesc mult, să dovedesc. Nu e lucru ușor să pleci cu această presiune. Am muncit enorm neștiind să țin cont de mine, de ce îmi doresc eu, fără să știu că există conversații posibile despre self-love sau echilibru. 

Eram un om care muncea bine, cu rezultate excepționale și trăgea și toate echipele după el. Asta până când soțul meu a decis să cumpărăm o casă brâncovenească veche, la Sinaia. O casă care striga după ajutor pentru că, deși se vedea că a fost frumoasă în tinerețe, trecuse greu prin ani. Atunci a început nu doar proiectul de recondiționare și decorare a unei case istorice, ci și proiectul de design interior al propriei mele vieți. A fost un proiect care a necesitat resurse enorme. Financiare și umane. 

Dar a fost proiectul care m-a scos doar din zona de business, determinare și rezultate, din care eram, și m-a proiectat într-o lume care avea altceva în ea. Pe de o parte erau echipe de instalatori, electricieni, tâmplari, zugravi – care trebuiau coordonați – iar aici sunt zeci de povesti și zeci de supe mâncate alături de ei în șantier, multă umanitate în diversitate, dar și o lume a designului, a magazinelor de antichități, a vizitelor la târgurile de unde puteam lua piese de mobilier vechi, care să fie în armonie cu perioada în care fusese construită vila. A fost momentul în care emoția, prin artă, design și estetică, a reintrat în viața mea. 

Am citit atunci enorm de multă memorialistică, voiam să înțeleg cum a fost viața în acea vilă atunci când a fost construită, cum era viața atunci în Sinaia și în România. Și ce călătorie frumoasă a fost. Atunci am decis că a trai frumos este o alegere pe care ne-o datorăm. A fost ca o trezire la viața mea, în toate aspectele ei, de aceea eu spun că a fost nu doar un proiect de interior design și un proiect de interior design al propriei mele vieți. 

Ce a urmat? E simplu. 

Odată ce știi că ai un suflet, știi și că trebuie să îl hrănești.

Cum arată zilele mele? Au în ele bucuria clipei, dimineața mă asigur că am timpul meu, pentru introspecție, dar și pentru a creiona ziua în intenție, sens și frumos. Au în ele eleganta determinare de nuanța propriei mele deveniri de a „întâmpla” viața și a nu o lăsa doar să „mi se întâmple”, în acord cu estetica și feminitatea mea, în armonie cu mine și cu ce cred că are sens și valoare, în acord cu ce îmi propun în proiectele la care lucrez. Au în ele alegeri mature și clare, asumate, dar și discrete. Alegerile mele. 

Zilele mele mă au pe mine în ele, iar acesta este cel mai mare cadou pe care am învățat să mi-l ofer. 

Pentru că doar așa am de oferit iubire, empatie, cuprindere și înțelegere pentru cei din jurul meu.

 

De-a lungul timpului ți-ai definit semnătura drept leadership with grace. Cum ai descrie în câteva cuvinte acest stil de leadership care te caracterizează? Cum reușești să depășești cu grație situațiile tensionate sau dificile care apar în activitatea ta?

 

Leadership with grace este semnătura mea, atât în business, cât și în viață. 

Este despre eleganta determinare, despre decizii asumate, despre maniera în care aleg să las uși deschise și nu închise, despre a avea rezultate, alături de oameni, în armonie cu valorile în care cred, cu profesionalism, umanitate, empatie și etică. Este o semnătură lucrată cu respect și grijă, atunci când am înțeles cine sunt, în ce cred, ce mă motivează, ce am nevoie și ce pot oferi.

Eu cred că ne datoram self-leadership, care nu este doar despre echipe și roluri mari în business sau societate. Cred că fiecare dintre noi, indiferent de rolul profesional sau în familie, ne datorăm asta. Dacă nu îl avem, ne trezim în viață fără direcția proprie, mergând pe drumuri care nu sunt ale noastre. Eu am simțit că îmi datorez însă și grace, adică eleganță, finețe, empatie, naturalețe, lumină. 

Cum depășesc situațiile tensionate? În linie cu valorile la care mă raportez, mereu cu respect pentru cei care sunt implicați în context, fiind ferm convinsă mereu, că doar alături de oameni se „pot muta munții”. Suntem toți atât de diferiți, venim în coexistență cu „programări” diferite, de exemplu ce înseamnă „respect” pentru mine poate înseamnă altceva pentru tine. Astfel, când ne punem cuvintele și așteptările pe un platou comun, putem găsi soluții care să ne ajute pe toți.

Se vorbește adesea despre găsirea echilibrului între viața profesională și cea personală, dar tot mai des auzim lideri care spun că pentru ei nu există această delimitare, fiind aceeași persoană și la job, dar și acasă. Cum privești tu această situație, vorbind de leadership with grace

 

Acesta este unul din motivele pentru care lucrez acum la două programe, sub umbrela semnăturii Leadership with Grace: Self-Leadership și Wise Your Future

Tocmai pentru că am trecut prin această paradigmă, pe care ai menționat-o, și am reușit să ies din ea, pentru că am acumulat multă experiență și cunoaștere în cei 50 ani de viață, 30 de business și 25 de familie și îmi doresc să ofer ceva valoros, care nu este din cărți, ci din viață, pe care la un moment dat am decis să nu o mai las să „mi se întâmple”. 

Îmi doresc să ofer ceea eu am căutat și aș fi avut nevoie la 30 de ani, la 40 ani, chiar și la 50 dacă nu găseam propria mea semnătură.

 

Având în vedere experiența ta de peste 30 de ani, ce ai sfătui un manager la început de drum sau un lider care își dorește să dezvolte un business sau să crească o echipă?

 

E simplu. Sunt câteva sfaturi. Doar 10, însă atât de simple și pline de normalitate.

1. Conversează cu tine 

Oferă-ți timp să înțelegi cine ești, în ce crezi, care îți sunt valorile și principiile, ce dorești de fapt să faci (ce dorești tu, nu ce doresc alții de la tine).

2. Creionează planul tău 

Da, exact, cu creionul pe hârtie, tu cu tine, cu telefonul sau orice ecrane închise, dă-ți timp să creionezi cum te vezi în 3 luni, 6 luni, 1 an, 3 ani, ce ai nevoie să ajungi acolo, ce ești dispus să pui în ecuație, cum arată zilele tale în acest demers, viața ta profesională, viața ta personală. Desenează tot știind însă, că din momentul în care ai desenat, flexibilitatea este cuvântul cheie. Important este să ajungi la destinație, pentru că drumurile nu sunt niciodată drepte. Important este să ai firul roșu al drumului tău, în valorile tale. 

3. Definește coexistența, echipa 

Tot ce faci în business și viață este în coexistență și echipă. Tot. Gândește-te ce ai nevoie pentru obiectivul sau proiectul tău, ce competențe sunt necesare, ce experiențe. Caută complementaritatea nu asemănarea, caută diversitatea și inovația. Resurse există, important este să ai cea mai potrivită resursă, de aceea este important să definești clar asta. Nu subestima echipa, este esențială, te va ajuta când nici nu te gândești. Dacă nu ai echipă și ești la început de drum, caută un mentor, un partener sau pe cineva care este deschis să îți pună întrebările potrivite.

4. Pleacă la drum 

Da, exact, este important să pleci la drum. Cunosc foarte multe exemple de planuri gândite până la perfecțiune care nu au prins niciodată viață. Pleacă la drum știind, așa cum am spus mai devreme, că nu există drum drept, că va trebui să ajustezi lucrurile în mers și că, de fapt, asta este și ideea, să ai o minte deschisă și gândire inovatoare. 

5. Sărbătorește 

Orice succes. Oricât de mic. Sărbătorește-l. Alături de echipă și de cei care au contribuit. E parte din frumusețea drumului, este confirmarea că ceva ai făcut bine, îți va da energia și bucuria de a merge mai departe.

6. Redesenează 

Planifică momente sau intervale de timp în care să revezi planul, momente în care să rescrii, tot așa cum ai creionat planul inițial, cu creionul pe hârtie, fără ecrane sau telefon, din nou: 3 luni, 6 luni, 1 an, 3 ani. E important, e igienă în business și proiecte. Încearcă însă să te dai doi pași în spate, să vezi și prin ochii altora. Cine reușește să facă asta are succesul garantat. 

7. Mergi mai departe 

Nimic nu este mereu bun, așa cum nimic nu este mereu rău. Ține minte asta. Chiar în mijlocul unei crize, există soluții. Ai planul redesenat, mergi mai departe, alături de echipa potrivită, cu strategia clară tuturor, cu resursele cele mai potrivite, cu motivația întregii echipe și o să fie bine, o să vezi. 

8. Let it go 

Nu uita că nu ești jobul tău, nu ești proiectul tău, ești mult mai mult decât atât. Ai crescut proiectul, echipa sau business-ul până la nivelul în care poate merge mai departe cu altcineva la cârmă. Nu pentru că tu nu mai ești bun, ci pentru că tu ești mult mai bun pentru alte proiecte. Let it go! După ușa pe care ți-e frică să o deschizi este o lume întreagă care așteaptă ideile, experiența și competența ta. Deschide ușa, să nu-ți fie frică, o să îți placă, ești super echipat să faci față unui nou proiect care va fi mai frumos și pe care îl vei creiona mai bine, pentru că acum știi mai multe. 

9. Inspiră/ Expiră 

Acum că ai trecut prin primul tău proiect, te cunoști mai bine. Mult mai bine, nu-i așa? Ideea este că deși ți-a fost teamă, ai reușit. Așa o să fie și în viitor, o să reușești în ce îți propui, așa că dă-ți acum timp să trăiești și viața ta. Ai grijă de tine? Te hrănești bine? Ai grijă de nutriția ta? Faci sport? Mergi preventiv la medic? Dar prietenii? Ai timp de ei? Familia? E totul ok cu ei, cu tine și ei? Ai pasiuni? Ce pasiuni? Cum te vezi la 40 de ani? Dar la 50? Dar la 80? Sau la 100? Să te gândești la asta, la cum creionezi viața ta. Acum știi ce trebuie să faci, iei o foaie albă de hârtie… 

10. Trăiește frumos

Este o alegere pe care ți-o datorezi. Pune frumosul în viața ta, în gând și în suflet, în primul rând. Apoi în relații, în spații, în estetica vieții tale, în conversații, în vacanțe, în ce reprezintă viața pentru tine. 

Apoi ia te rog o foaie albă de hârtie și scrie-mi o scrisoare: „ai avut dreptate Ioana, succesul există, dar mai important decât succesul este viață trăită în armonie cu valorile mele, în emoție și autentic, în empatie și iubire, iar asta nu se poate cumpăra..”. Eu o să mă bucur și o îți spun, măcar în gând: „mulțumesc pentru scrisoare, apreciez că mi-ai scris, dar totul era deja în tine, ai avut nevoie doar de un ghidaj în 10 puncte”

Sigur, programele Self-Leadership și Wise Your Future creionate sub semnătură Leadership with Grace te pot ajuta să calibrezi mai repede și mai bine cele de mai sus, dar nu uita, totul e deja în tine.

 

Cum a venit ideea de a pune bazele PoemBoem? Cum te-a ajutat acest proiect să îți rafinezi „design-ul interior al propriei vieți”? Cum și-a pus amprenta acesta asupra personalității tale? Dar în sens invers, ce are PoemBoem din Ioana Enache?

 

Am povestit mai devreme povestea reamenajării vilei de la Sinaia și contribuția la „design-ul interior al propriei mele vieți”. Ideea este că după câțiva ani în care am utilizat vila doar noi, familia noastră și prietenii, am realizat că ajungem mult prea rar acolo și că, în plus, casa stă „singură” și reprezintă și un cost material pentru noi. Atunci am decis să o deschidem spre închiriere, în regim de “home away”. A fost de altfel și prima proprietate din România listată pe HomeAway și Vrbo (vacation rental by owners) și una dintre primele pe Airbnb. Pentru această activitate a trebuit, evident, să facem o firmă pentru a plăti taxele și a fiscaliza veniturile.

Atunci știu că l-am rugat pe soțul meu să îi dea un nume, ca om de sales & marketing i-am dat și un brief clar, cu rugămintea să sune internațional, să reprezinte povestea noastră și să aibă melodicitate în el. Marius, soțul meu, care este extrem de creativ a venit cu propunerea: PoemBoem. Prima propunere a fost perfectă. Ce să ceri mai mult? 

Așa a apărut PoemBoem ca nume. În timp, sub umbrela PoemBoem am mai decorat multe proprietăți (R’Urban, The House, Jazzy, Joy). Unele sunt și acum în portofoliul nostru și le închiriem, pe altele le-am vândut, în unele locuim. 

De curând am decis să deschidem Jazzy din București, care este chiar pe Strada Speranței la parter (ce destinație frumoasă), pentru mici evenimente, sesiuni foto, întâlniri care necesită un spațiu elegant, sau un posibil pop-up place pentru business-uri cu dichis. 

Tot de curând am preluat un nou proiect, un apartament vechi, care plânge și cere să fie renovat și care va ieși splendid, pentru că PoemBoem este despre “beautiful living”, despre a trăi frumos în tine, apoi, da, în spațiul care te înconjoară, în elementele de design, artă etc. 

Pentru că acest nou proiect va fi extrem de prietenos cu mediul și vom folosi cât putem de mult materiale naturale, soțul meu a decis să deschidem, tot ca parte din PoemBoem, o mică linie de business cu vopseluri de pereți care sunt făcute pe bază exclusiv naturală, fară nimic chimic în ele, iar eu m-am bucurat foarte mult, mai ales că au și culori spectaculos de calde și naturale, cum rar am văzut. 

Cum și-a pus PoemBoem amprenta asupra personalității mele? Enorm. M-a adus în simplitatea și bucuria existenței, m-a reînvățat să văd, să înțeleg, să creionez și să articulez intenționat frumosul în toate zilele vieții mele. În plus, prin închirierea spațiilor PoemBoem cunoaștem în continuu, de aproape 10 ani, oameni superbi, care vibrează la autentic, firesc și viață trăită frumos, care ne-au îmbogățit existența.

 

Spuneai așa: „Știu că sufletul meu trebuie hrănit și, deși încerc asta des, îmi iese rar”. Cum îți hrănești sufletul? Ce ți-ai dori să faci mai des pentru sufletul tău?

 

Știu când am spus asta. Știu și că m-a durut când am spus. Ce înseamnă puterea cuvântului! Mă bucură însă că spunând, am conștientizat, iar conștientizând, am schimbat. Sunt luni de zile de când am în intenția fiecărei dimineți acest aspect. Sunt multe lucruri mărunte, care îmi aduc această „hrană”, de la a fi prezentă la foșnetul frunzelor sau mirosul unei iasomii de pe un gard, până la ce decidem să facem în zilele de weekend, de exemplu, sau cum lectura, o lumânare aprinsă și o muzică bună, se regăsesc aproape în fiecare zi. Am liste lungi cu soluții dragi mie, iau din ele în fiecare dimineață ce aleg și ce simt pentru ziua respectivă, iar asta pentru mine este luxul suprem, să îmi pot oferi hrană pentru suflet. 

 

Pentru ediția următoare The Woman pregătim o nouă tematică care a plecat de la fraza: ”We rather be timeless than trending”. Cum vezi tu acest timeless over trends?

 

Unele lucruri sunt evidente, iar în cazul acesta cred că, din nou, el, regele, cuvântul, ne este prieten. Timeless – înseamnă că nu este afectat de trecerea timpului. Ce poate sta în fața acestui înțeles? O tendință trecătoare? O faimă volatilă? E greu să compari, doar că îți trebuiesc niște ani prin care să fi trecut sau niște părinți și bunici care să îți explice. Superbă temă, de abia aștept să vin la eveniment, este mereu o bucurie să ascult vorbitorii, pe care voi îi alegeți mereu, cu multă grijă.

 

Destinația favorită de vacanță: Paros și Paris 

3 cuvinte care te caracterizează: Determinare, emoție, eleganță 

De unde îți iei energia? – Din orice care o poate hrăni 

Nu trece nicio zi fără.. să iubesc, să fiu recunoscătoare și să vorbesc cu Luca, băiatul nostru 

O melodie pe care ai putea să o asculți la nesfârșit: Chopin, Noctura Nr.2 Op.9

 

Interviul a fost publicat în Ediția Print The Woman 2023, care poate fi comandată aici.

 

Credit foto: Felicia Simion

 

Editor: Mara Rusu