IRAIDA este cântăreață, scriitoare de versuri, compozitoare, și își croiește drum spre locul 1 în topurile de hituri. Ea a scris cântece pentru artiști precum Banx & Ranx, Rêve, INNA, Alexandra Stan, Sak Noel, Elvana Gjata, SICKOTOY, Manuel Riva, Roxen, Karmen, Iuliana Beregoi și mulți alții. Călătoria sa pe scena muzicală românească s-a conturat natural, ca o nevoie. IRAIDA scria și compunea muzică doar în engleză, lucrând în cadrul unui studio, până când, într-o zi, echipa de la studioul unde se regăsea aceasta, a avut nevoie de muzică scrisă și în limba română.
Ușor-ușor a învățat să compună muzică și în limba română, deși a fost o provocare pentru că ea aveam mintea setată doar pe engleză. „Poate părea ciudat. Ai putea să te gândești – cum să fie o provocare să compui în limba maternă, româna, mai degrabă decât în engleză”, ne-a împărtășit ea. Apoi, treptat și-a dat seama că poate compune și în română dacă se dedică acestui lucru. Îi plac provocările și îi place să perfecționeze lucrurile la care observă un potențial.
„Întotdeauna e loc de mai bine, dar mă bucur de proces.”
Așa că astăzi, multe piese în limba română scrise și compuse mai târziu, nu și-ar putea imagina cum ar fi să nu mai scrie în limba ei maternă. Cea mai recentă piesă lansată cu care, conform spuselor sale, publicul român o asociază în momentul de față, este „Opriți Planeta” (în colaborare cu Puya). Despre cum a ajuns astăzi în acest punct profesional, ne-a povestit mai multe în acest interviu.
Sumarizat în câteva cuvinte, cu ce ai spune că a fost presărat drumul tău în această industrie până acum și de ce ți-ai dori să ai parte mai mult în procesul construirii carierei tale muzicale?
Drumul a fost presărat cu multe obstacole, atât externe, cât și interne. Oamenii sunt niște ființe complexe care vin la pachet cu bine, dar și cu rău. Important e să decizi dacă locul tău e lângă ei sau nu.
Norocul meu a fost că, indiferent de locul unde am fost, am avut lângă mine cel mai mare susținător, care a crezut în mine când eu eram departe de a o face. Mi-aș dori să am parte numai de oameni care vor să crească cu mine, de oameni care respectă arta sub toate formele ei…
Cum a arătat primul moment în care ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?
În familia mea nu se ascultă muzică decât foarte rar. Un astfel de moment pe care mi-l aduc aminte este de când aveam vârsta de 5 / 6 ani și ascultam, pe MTV, muzică.
Nu înțelegeam toate versurile, însă încercam fie să schimb versurile, fie linia melodică, astfel încât să capete sens. Uitându-mă înapoi, acela a fost clar un moment important pe care de-abia acum, ca om mare, îl realizez.
Dar cel mai semnificativ moment în care ai decis să faci primii pași în direcția urmării pasiunii tale pentru muzică?
Cel mai semnificativ moment în care am decis să fac primii pași – deși eu nu mi-am dat seama încă – a fost atunci când am început să iau lecții de chitară. Pe de altă parte, cel mai semnificativ moment activ în care am decis că ăsta e drumul meu, a fost când am compus primul meu hit. Până atunci eram încă nesigură.
Cum a arătat momentul în care ai simțit pentru prima dată că ai reușit să găsești locul în care poți să înflorești cu adevărat?
„Locurile în care înflorești pot avea perioade de secetă.”
Important este să te gândești dacă mai rămâi sau dacă treci la capitolul următor. Oricât de greu ar fi asta.
Momentul în care am simțit că sunt într-un loc potrivit mie a fost atunci când feedback-ul primit de la publicul meu erau total opusul a ceea ce primeam de obicei… Iar eu, în loc să mă bucur, mă băteam cu sindromul impostorului, pentru că eram atât de obișnuită cu răul, încât binele părea ciudat. 😊
Ne poți împărtăși mai multe despre persoana care te-a încurajat și sprijinit în procesul construirii carierei tale muzicale?
Persoana care m-a încurajat și susținut din prima clipă este Achi. El este omul, producătorul, topliner-ul cu care fac muzică și formăm o echipă de peste 10 ani, și alături de care am evoluat semnificativ.
Cum a arătat viața ta înainte de debutul tău pe scena muzicală românească?
Îmi place să spun că viața mea de acum arată exact la fel ca viața mea dinainte de muzică… Am aceleași responsabilități, aceeași disciplină, aceleași tabieturi. Singurul lucru care s-a schimbat este că trebuie să mă concentrez în egală măsură, dacă nu mai mult, pe mine.
Care a fost cel mai semnificativ sacrificiu pe care l-ai făcut pentru muzică până astăzi?
Cele mai mari sacrificii pe care le-am făcut pentru muzică s-au reflectat în viața personală. Este foarte greu să jonglezi cu viața profesională și cea personală când ești atât de pasionat și dedicat carierei.
Nu există moment în care să nu mă gândesc la muzică, de aceea îmi este și greu să mă relaxez, iar vacanțele nu sunt chiar vacanțe, pentru că mereu scriu în notițe versuri sau înregistrez linii melodice.
Aș fi dispusă să fac multe sacrificii dacă aș fi împăcată cu ele. La finalul zilei, important e să ai conștiința curată.
De la lansarea piesei „Modern Love” până astăzi, care ai spune că este piesa cu care te asociază cel mai mult publicul român?
În momentul de față, piesa cu care mă asociază cel mai mult publicul român este, clar, „Opriți Planeta”. La piesa „Modern Love”, toată lumea a crezut că nu sunt româncă.
Era chiar amuzant că oameni din industrie îmi scriau în engleză, întrebându-mă de unde sunt și să dacă aș fi deschisă să realizăm împreună sesiuni în studio. 😊
Cum abordezi diferit rolul de cântăreață față de cel de compozitoare?
Singurul lucru diferit în rolul de compozitoare este atunci când sunt cu un alt artist în sesiune și trebuie să se muleze și pe el ceea ce se compune.
„Când fac muzică pentru mine, cer de la mine sinceritate, vulnerabilitate și emoție.”
Cum a arătat momentul în care ai început să și compui versuri? Cum ai descrie relația ta cu procesul scrierii de versuri?
Mi-a plăcut să scriu versuri în engleză de mică, să schimb versuri deja existente, să le dau alte sensuri și așa mai departe… La fel de mult îmi plăcea să schimb și să mă joc cu linii melodice.
Eu nu știam atunci că asta fac, era doar o joacă în mintea mea, un puzzle. A scrie în limba română a venit dintr-o necesitate, dar a continuat să fie ceva foarte drag mie de care nu aș putea să mă las.
Dintre piesele pe care le-ai scris până acum – fie pentru tine însăți, fie pentru alți artiști –, care este cea în care simți că autenticitatea IRAIDEI în calitate de compozitoare se face simțită cel mai bine?
Dintre cele scrise pentru mine aș alege „Supernova”, „Modern Love” și „Gânduri”. Dintre cele scrise pentru alți artiști, ar fi „Amnesia”, „Cum sună liniștea” și „Paharul sus”.
În ce fel simți și/sau trăiești diferit melodiile pe care le cânți și ale cărui songwriter ești, spre deosebire de melodiile pe care le cânți, fără să te fi implicat în scrierea versurilor lor?
Toate piesele mele mă au pe mine ca songwriter. Asta implică și linii melodice și versuri. Cât despre alți artiști, de obicei fredonez piese cu care rezonăm, care mă ating într-un fel. Acolo intervine sufletul.
„Poți cânta și piese la care nu ai compus la fel de real precum pe cele la care ai compus. Cât timp pui suflet, publicul va simți.”
Cu cine ai spune că simți cea mai multă chimie muzicală în contextul unei sesiuni de songwriting, în studio?
Cea mai mare chimie muzicală o am cu Achi. Ne înțelegem din priviri, știm ce vrem unul de la celălalt, ne mulăm organic unul după altul și mereu iese magie.
Nu în urmă cu mult timp, alături de Puya, ai lansat piesa „Opriți Planeta”, care a ajuns rapid în topurile muzicale și a captat atenția publicului. Ce aspect din backstage care a ținut de procesul creării acestei piese ți-ai dori să cunoască fanii tăi, dar n-ai avut ocazia să le împărtășești până acum?
Eu pe Puya nu îl cunoșteam, deși am crescut cu muzica lui. Într-o zi mi s-a propus o sesiune cu Puya. Aveam emoții, sinceră să fiu… Pe drum spre studio am decis să îi propun un refren cu un subiect pe care îl păstrasem de mult în sertar.
Am ajuns în sesiune, i-am cântat schița, și i-a plăcut. Achi s-a ocupat de producție și așa a luat naștere „Opriți Planeta”.
Singurul mesaj pe care doresc să-l transmit este că le mulțumesc oamenilor care au răspuns atât de frumos la piesa asta și îi invit să fie aproape de mine în această călătorie muzicală pe mai departe.
Care este un lucru pe care l-ai învățat despre muzică sau nu numai de la Puya în procesul concretizării acestei colaborări?
Am învățat multe de la Puya într-un timp foarte scurt. Nu doar despre muzică neapărat, ci și despre viață și pasiunea lui pentru muzică. Puya este unul dintre oamenii care au încredere în mine, ca artist.
Cum ai descrie relația pe care ai reușit s-o construiești în decursul timpului cu muzica?
Relația mea cu muzica este una de love-hate. Așa cum muzica mă poate scoate din locuri întunecate, la fel de ușor mă poate trimite direct înapoi. Ca-n orice alt aspect al vieții, câteodată, life’s not fair.
Ca orice alt om care vine dintr-un background artistic, sunt extrem de vulnerabilă. În cazul meu, nu există moment în care să nu mă gândesc la versuri, linii melodice și orice are legătură cu muzica.
Simt și știu că nu este sănătos, însă ăsta este momentul în care sunt acum și încerc să fiu blândă cu mine. Încerc.
Cel mai bun sfat pe care l-ai primit la început de drum:
Nu am primit vreun sfat, am învățat dând cu capul de toate pragurile existente.
Un lucru pe care ți-ar fi plăcut să-l cunoști despre industria muzicală românească înainte să începi să faci muzică:
Că nu e doar despre muzică.
Dacă nu ai fi făcut muzică astăzi, ce altceva ai fi făcut?
Am muncit foarte mult să pot face din muzică un lifestyle, încât nici măcar nu-mi pot lăsa mintea să se ducă atât de departe…
Un vers pe care l-ai scris în ultimul an și-n care te regăsești:
„Vezi reflexia ta, îți poartă hainele, dar nu ești tu. ”
Cum te reîncarci atunci când obosești?
Încerc să iau o pauză, să petrec timp cu copilașii mei pufoși – am trei pisici și doi câini, sunt copilașii mei –, și să mă răsfăț cu shopping.
Melodia din playlistul tău pe care o ai pe replay în perioada aceasta:
“Reminder”, de la The Weeknd.
___
Editor: Carina-Marisa Cichi
Credit foto: Koss Photography